Aktive barn får sterkere bein

Send ungene ut! Det kan forebygge beinskjørhet senere i livet.

Løpende gutter

Aktivitet i barndommen kan forebygge beinbrudd som voksen.

Foto: Sigrid Olsson / Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Norge er sammen med de andre nordiske landene på verdenstoppen når det gjelder beinskjørhet.

Vanligst er problemet hos kvinner, og man regner med at ca. 100.000 norske kvinner lider av osteoporose.

Man har lenge visst at fysisk aktivitet styrker skjelettet hos denne gruppen .

Men nå viser det seg altså at aktivitet tidlig i livet har større innvirkning på beintettheten enn tidligere antatt, skriver FPN.dk .

Undersøkte svenske vernepliktige

Forskere fra Gøteborg universitet har undersøkt vernepliktige soldater. Resultatene viser at de som har vært aktive som barn har en betydelig bedre beinhelse enn andre.

Et sterkt skjelett i ung voksen alder gir lavere risiko for beinskjørhet senere.

- Det er snakk om et stort og imponerende datamateriale med 2.300 soldater, som viser at fysisk aktivitet i barndommen er viktigere for knoklenes helse enn vi inntil nå har visst, uttaler en av Danmarks fremste eksperter på området Lars Rejnmark ved Århus sykehus til FPN.

Han legger til at det hadde vært interessant å følge den samme gruppen og se hvordan skjeletthelsen deres utvikler seg videre i livet.

Hvor mye skal til?

Ifølge Rejnmark bør man være fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag, eller 2-4 timer i uken.

Og det er ikke likegyldig hva slags aktivitet man bedriver.

Gåturer, løping og ballspill er gode aktiviteter for skjelettbyggingen, mens svømming og sykling ikke har like stor effekt.

- Men selv om fysisk aktivitet i barndommen er viktig, vil jeg tilføye at det er like viktig å fortsette å være aktiv. Men jeg vil ikke avvise at de som var aktive som barn og siden ble inaktive, kan ha en fordel framfor de som aldri har vært aktive, fortsetter Rejnmark.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)