Advarer mot testens dårligste våtserviett

Foreldre kan bli lurt av merkingen, advarer Forbrukerrådet. – Det er et trygt produkt, svarer Pampers.

Pampers Sensitive våtservietter

IKKE PARFYMEFRI: Ni produkter ble sendt til laboratorieundersøkelse av Forbrukerrådet. Pampers Sensitive Baby Wipes kom dårligst ut i testen.

Foto: Helene S. / Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har testet over ni våtservietter til barn som flittig brukes i norske hjem til å tørke barn i ansiktet eller bak. Ingen av produktene inneholdt hormonforstyrrende stoffer eller det mye omtalte stoffet MI, men de advarer mot det de omtaler som testens dårligste produkt – våtserviettene til Pampers.

– Det er bekymringsfullt at de merker et produkt parfymefri, men så inneholder det ett av de mest allergifremkallende parfymestoffene, benzylalkohol. Det er et stoff som er forbudt i leker, og som det er påvist kan utløse kontaktallergi, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland

Randi Flesland i Forbrukerrådet mener Pampers enten må fjerne parfymen, eller merke produktet annerledes.

Foto: Camilla Veka/NRK

Flesland mener foreldre kan bli lurt.

– At det står parfymefri på Pampers servietter er villedende, og noe som de ikke har lov til å gjøre. Når man lager produkter til små barn forundrer det meg at store selskaper kan gjøre en så alvorlig feil, sier Flesland.

Pampers: – Trygge og populære våtservietter

Forbrukerrådet opplyser at de nå vurderer å ta saken videre med Pampers. Selskapet selv er uenig i den kritikken produktet deres blir utsatt for.

– Innholdet i våre våtservietter er trygt, og vi har en lang erfaring med trygt salg til millioner av barnefamilier rundt om i Europa, sier kommunikasjonssjef Yaprak Gokbulut i Pampers til NRK.

– Men stemmer det at Pampers Sensitive wipes blir solgt som parfymefri, men likevel inneholder parfyme?

– Vi tilsetter ikke parfymestoff for å få bedre lukt på Sensitive wipes.

Gokbulut sier videre at Pampers alltid jobber med å forbedre produktene basert på forbrukernes behov, men at de ikke kan kommentere eventuelle endringer i stoffinnholdet.

Det er våtserviettene til Natusan, Soft Style og Neutral som scorer best og er Forbrukerrådets testvinnere.

Fobrukerrådets test av våtservietter 2015

Pampers fikk det eneste røde fjeset i testen. Produkter med konserveringsmiddelet phenoxyethanol, fikk et gult ansikt. Det er knyttet usikkerhet til stoffet, og Forbrukerrådet vil ikke gå god for det før EU legger frem sin rapport senere.

Foto: Forbrukerrådet / Skjermdump

– Har blitt mye bedre

 Håkon Lindahl Rådgiver

Håkon Lindahl sier det er eksempler på store selskaper som har skjerpet seg etter mye kritikk.

Foto: Framtiden i våre hender

Rådgiver i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl, forteller at mange har skjerpet seg etter at man først begynte å omtale disse stoffene. Han mener testen til Forbrukerrådet viser et overordnet godt resultat.

– Det har vært et jevnt fokus på helse- og miljøbelastende stoffer i kosmetikk i over ti år. Etter at det først ble avdekket en ekstrem bruk av disse stoffene har bildet endret seg og blitt mye bedre i dag, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)