NRK Meny
Normal

Advarer mot stor mage

Har du for bred midje, er sjansene store for at du har metabolsk syndrom - og dermed femdoblet risiko for type 2 diabetes.

Slanking
Foto: Berit Roald / Scanpix

Menn med livvidde på over 94 cm og kvinner som måler over 80 cm rundt midjen, har ofte metabolsk syndrom. Dette gir igjen forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer, samtidig som det gir en femdoblet risiko for å utvikle type 2 diabetes, melder Den internasjonale diabetesføderasjonen (IDF).

- Epleform er verst

- Ofte sier vi at personer med "epleform" har større risiko for hjerte-karsykdom og diabetes enn de som har "pæreform," hvor de ekstra kiloene fordeler seg jevnt over hofter, lår, skuldre og armer, sier lege og forsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Rekordmange barn får diabetes

Ifølge IDF har du metabolsk syndrom hvis du i tillegg til å ha livvideen nevnt over, har to eller flere av fire definerte risikofaktorer.

Disse er økt nivå av vanlig fett i blodet, høyt blodsukker, høyt blodtrykk eller lavt nivå av det gode kolesterolet HDL.

Fettlagring i magen

- Men mange vil nok ha livvidde på over 80 og 94 cm, men det er ikke dermed sagt at de har metabolsk syndrom. Dette syndromet er ikke en enkelt faktor, men en kombinasjon av et knippe risikofaktorer, sier Graff-Iversen.

LES OGSÅ: Har funnet fedme-gen

Metabolsk syndrom fører ofte til fettlagring i magen og forstyrrelser i fett- og sukkerstoffskiftet.

- Hovedhensikten med en definisjon av metabolsk syndrom er å fange opp de som er arvelig disponert for å særlig legge på seg rundt magen når de får vektøkninger på for eksempel fem til ti kg, sier legen og forskeren.

- Tren deg frisk

Den beste måten å behandle metabolsk syndrom er livsstilsendringer med sunt kosthold og mer mosjon. Fysisk aktivitet er en fin måte å redusere blodtrykk, blodsukker og fettinnholdet i blodet - samtidig som trim også er med på å heve det gode kolesterolet HDL.

Ekspertene sier tre halvtimer i uka med mosjon gir virkning, men likevel anbefaler de en halvtime fysisk aktivitet om dagen som minimum.

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

Ifølge Folkehelseinsituttet kan et moderat vekttap, som for eksempel fem kg for en person på 100 kg, ha stor betydning - og kan bidra til å redusere riskioen for diabetes. 

Men hvis tilstanden har vart lenge, kan det være nødvendig å få medisiner.

LES OGSÅ: Derfor bør du...

LES OGSÅ: Ung med diabetes

LES OGSÅ: - Depresjon gir verst helse

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.