Hopp til innhold

Advarer mot ny nettrend

Nordmenn hamstrer piratvarer fra kinesiske nettbutikker. Tollvesenet advarer mot at flere av de kinesiske varene kan være farlige.

Made in China

Nordmenn har fått øynene opp for netthandel fra Kina. Det gir Tollvesenet mange utfordringer.

Foto: Grazvydas Jurgelevicius/Kim Jansson

Kinesiske nettbutikker blir stadig mer populære blant nordmenn. Faktisk er det flere nordmenn som handler i kinesiske nettbutikker enn i svenske, danske og tyske nettbutikker.

Det viser en omfattende, nordisk netthandelsundersøkelse utført av svenske Nets SIFO for blant andre PostNord og Tollpost Globe.

– Rundt 20 prosent av nordmenn som handlet i en utenlandsk nettbutikk i fjor, handlet fra Kina, forklarer markedsanalytiker Kristin Anfindsen i Tollpost Globe.

LES OGSÅ: – Styr unna disse varene på nettet

Flommer over av piratkopier

Tollvesenet går daglig gjennom varer som nordmenn har bestilt gjennom utenlandske nettbutikker.

Underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Liv Rundberget, bekrefter at det er et stort driv av varer bestilt fra Kina. Mange av disse varene er piratkopier av merkevarer, noe som skaper utfordringer for Tollvesenet.

Liv Rundberget

Liv Rundberget, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Foto: Bård Gudim/Tollvesenet

– Vi er kjent med at Kina er det mestproduserende landet av falske merkevarer, samtidig som det er det ledende landet innen lovlige varer. Det skaper et dilemma for oss i Tollvesenet, og gjør det enda vanskeligere for forbrukerne, sier Rundberget til NRK.no.

Hun sier mange av kopiene er så godt laget at det er vanskelig å skille dem fra ekte vare. Dessuten er det ikke ulovlig for privatpersoner å importere de fleste piratkopier til privat bruk.

– Vi har ikke hjemmel til å stoppe privatpersoner fra å innføre piratkopierte varer til Norge. Unntaket er om varene er til kommersielt bruk. Vi ser ofte at piratkopierte varer blir solgt videre på nettet, noe som er ulovlig, forklarer Rundberget.

Har forårsaket ulykker

Tollvesenet opplyser at de samarbeider internasjonalt, også med Kina, for å komme piratkopiene til livs.

En av grunnene er at salget av slike varer skal ifølge tollmyndighetene bli brukt til å finansiere terror og annen kriminalitet.

– Salget av slike varer ofte finansierer forskjellige former for organisert kriminalitet, og støtter også i tilfeller opp om terrorvirksomhet, forklarer Rundberget.

Hun nevner også en annen viktig grunn til at norske forbrukere skal tenke seg om før de kjøper piratkopierte varer.

– Mange av varene er helsefarlige, sier underdirektøren og presiserer: – Elektronikken kan være brannfarlig. Klær i seg selv er ikke farlig, men er det snakk om kopier kan klærne inneholde stoffer som er farlige. Falske legemidler vet du ikke hva inneholder kan være farlig. Batterier kan eksplodere, og det har vært tilfeller der ikke-originale bildeler har forårsaket ulykker.

Laget i Kina

Langt fra alle varer fra Kina er piratkopier. Men det kan være vanskelig å vite hva som er ekte, og hva som er kopi.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Billig? Vær skeptisk

Blant varer som nordmenn netthandler fra Kina er tekstiler og klær mest vanlig, ifølge Tollvesenet. Deretter følger keramikk, enkelte typer maskinvare, elektronikk, leketøy og sportsutstyr.

Mange av disse varene er originalvarer, men mange er også billige etterlikninger. Hva som er kopi og hva som er ekte, er vanskelig å vite når man bestiller på nettet.

Tollvesenet har riktignok ett godt tips til netthandlere som er usikker på hva de egentlig kjøper:

– Høres det for godt ut til å være sant, er det nok det. Om varen for eksempel er for billig, bør du være skeptisk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)