– I verste fall oppdages forgiftningen først etter en uke eller to. Da kan det være vanskelig å finne forbindelsen tilbake til hva man har spist, og pasienten må til øyeblikkelig behandling, sier Lise G. Ringstad. Hun er seniorrådgiver på Giftinformasjonen i Oslo.
Hvert år får Giftinformasjonen (tidligere Giftinformasjonssentralen) rundt 40 000 henvendelser. Noen hundre gjelder sopp og mulig soppforgiftning.
En tørr sommer betyr som regel få henvendelser, men når fuktigheten og varmen kommer, merker de økt pågang. Pågangen varer ofte ut september, eller til frosten kommer og setter en stopper for sopphøsten.
Hittil i år har de fått 459 telefoner om mulige soppforgiftninger. I august fikk giftekspertene 121 henvendelser. Hittil i september har ekspertene fått 208 spørsmål om giftig sopp. Det er både vanlige folk og helsepersonell som ringer.
I år har det bare vært to tilfeller med alvorlig soppforgiftning i Norge. Den ene hadde spist hvit fluesopp, og begge endte med sykehusinnleggelse. Ekspertene får også en del spørsmål om fleinsopp, og det er ofte ruseksperimenter som har gått galt.
Norges farligste sopp
Det er som oftest forveksling som er årsak til at folk får i seg giftig sopp. Norges farligste sopp er spiss giftslørsopp. Den er dessverre lett å forveksle med traktkantarell. Ikke fordi de er spesielt like, men fordi de ofte har lignende farge og voksested. Noen ganger vokser de også tett sammen, gjerne i barskog med mose og blåbærlyng.
– Da kan det vært fort gjort at en liten bit med spiss giftslørsopp sniker seg i kurven sammen med traktkantarellen som ofte vokser i store mengder på et sted. Da bør alt innhold i kurven kasseres, sir Ringstad.
Hvis man får i seg giftslørsopp (spiss eller butt) kan det gi alvorlig forgiftning med livstruende nyreskade. Symptomer kommer først etter minst to døgn, og kan i starten ligne influensa. Det er høy risiko for å få nyresvikt innen 7–14 dager. I de alvorligste tilfellene kan det ende med livslang dialysebehandling eller nyretransplantasjon.
75 kurver med giftig sopp
Påpasselighet er nøkkelordet.
– Hvert enkelt eksemplar må granskes, selv om det bugner, råder Reidun Braathen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.
Hun råder nybegynnere eller andre som er det minste i tvil, til å få soppkurven kontrollert av kyndige folk.
I fjor hadde soppforbundets lokalavdelinger 154 soppkontroller. De pågår gjerne fram til første helgen i oktober. Over 1200 kurver ble kontrollert, og i 75 av dem ble det oppdaget giftig sopp.
– I 11 tilfeller måtte hele kurven vrakes fordi våre kontrollører oppdaget spiss giftslørsopp. Det gjør inntrykk på både oss og de som står og venter i kø for å få kurven sin kontrollert, sier Braathen.
- Se her for tidspunkt og sted for soppkontroller.
Asiater utsatt
Mange som blir syke av giftig sopp, har bakgrunn fra sørøst- Asia. De kjenner til og spiser gjerne sopparter fra sitt opprinnelsesland. Men de kjenner ikke godt nok til at norske giftsopper kan ligne deres favoritter til forveksling. Mange forveksler for eksempel hvit fluesopp med sjampinjong eller andre hvite, spiselige sopper som vokser i Asia.
- Sergei spiste feil sopp, ble alvorlig syk
- Halvparten av dem som blir forgiftet av sopp er utlendinger
Helsedirektoratet ga i fjor ut soppbrosjyrer på 13 fremmedspråk, inkludert russisk, serbokroatisk, thai og vietnamesisk. Her kan du laste ned soppbrosjyrene.
Braathen håper fokus på giftig sopp ikke vil skremme folk fra å plukke. Selv har hun plukket i over 50 år, og gul trompetsopp er favoritten.
– Den er utrolig god, stekt separat i smør og servert sammen med egg, sier hun.