Hopp til innhold

Advarer mot kongelig luetrend

Både kronprinsesse Victoria og dronning Silvia er blant kjendisene som bruker vinterens store luetrend i Norge og Sverige: Strikkelue med blårevdusk.

Victoria med HPI-lue

Kronprinsesse Victoria er blant de svenske kjendisene som har kastet seg over luetrenden med blårevdusk på hodet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden en innehaver av en pelsbutikk i Stockholm for to år siden fant på å plassere en pelsdusk på toppen av en strikkelue, har pelslue-trenden nærmest eksplodert i Sverige, melder SVT.

Dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prinsesse Madeleine og statsministerfruen Filippa Reinfeldt er blant kjendisene i Sverige som er avbildet med luen, det samme er mange kjente bloggere. Mens luen nærmest er som uniform å regne blant både hippe svensker, småbarnmødre og eldre damer i vinterkulden, har trenden også startet å bre seg i Norge.

Les også: Folk vil ha mer pels

hpi-lue

Luen er ekstremt populære i Sverige, og selges både på nettet og i vanlige butikker.

Foto: skjermdump SVT

Slår an i Norge

– Salget har vært helt eventyrlig, og vi har solgt mange tusen luer i løpet av de to siste årene, forteller leverandør Morten Sauer til NRK.no.

Han er også leder av pelsbransjens hovedorganisasjon, Pelsinform. Ifølge Sauer er det meteorologene og de siste årenes luemote de kan takke for at blårev-lua har blitt så populær.

– De siste to-tre årene har det jo vært en del av ungdomsmoten å bruke lue. Når man finner en fin strikkelue som dette, blir pelsdusken bare prikken over i-en, mener Sauer.

Han forteller at luen blir produsert i Sverige, mens pelsen kommer fra oppdrettere i Norge og Finland.

Les også: Uaktuelt å avvikle pelsdyrnæringen

Får kritikk

SVT-programmet «Rapport» har denne uken imidlertid satt søkelyset på luenes mørke bakside, og forteller at få tenker over hvor den lille pelsdusken på toppen av lua stammer fra. Mens Sverige og Danmark har avviklet sin revepels-produksjon på grunn av en innstramming i oppdrettsreglene, har den norske og finske pelsdyrnæringen flere ganger de siste årene fått kritikk for forholdene i deler av bransjen.

Les også: Nye pelsdyravsløringer i Sør-Trøndelag

(artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I november i fjor gikk Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland ut og advarte pelsdyrnæringen om at de har et halvt år på seg til å skjerpe seg, hvis ikke går det mot et forbud mot pelsdyroppdrett.

Også SV og Venstre uttalte at de ønsker å legge ned hele næringen , mens 4000 engasjerte mennesker gikk i fakkeltog mot pels i Oslo før jul.

Den populære luen med blårev-dusk er ifølge Aftonbladet en av hovedårsakene til at blårevskinn nå selges for over tusen kroner stykke på den store internasjonale pelsauksjonen i Helsingfors.

Les også: Kan ikke love bedring om et halvt år

– Grov dyremishandling

live kleveland

Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Foto: Dyrevernalliansen

– Blåreven er et dyr som overhodet ikke egner seg til et liv i fangenskap. Den er skapt til å vandre over enorme områder på vidda, og graver seg store hi med flere innganger. Da er det grov dyremishandling å tilbringe hele livet på 0,8 kvadratmeter med gitter, sier pressekontakt og jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til NRK.no.

Hun blir forferdet over å høre at den svenske kronprinsessen og dronningen bruker blårev-luene, og håper at norske kjendiser ikke kaster seg på den sammen trenden.

Les også: – Vil ha pelsdyrtiltak innnen 2011

– Det er ekstremt skuffende å se at kongelige bruker disse luene. De burde vite bedre, spesielt med tanke på at Sverige har kommet lenger enn oss og avviklet reveproduksjonen allerede på 90-tallet, sier Kleveland.

Her hjemme har kronprinsesse Mette-Marit flere ganger måtte tåle kritikk for sin pelsbruk, og hun har av dyrevernere blitt utpekt til «Norges pelsversting», ifølge TV2.

Kjøp heller fuskepels

Juristen tror det er et problem at mange tenker at pelsdusken «sikkert bare er en liten rest» av skinnet, og at det derfor ikke er like uetisk som å kjøpe en pelskåpe.

rev

SVT har flere bilder av vankjøttede rever på oppdrettsfarmer i Finland.

Foto: skjermdump SVT

– Faktum er at nesten 90 prosent av all pels går til å lage slik småting som disse duskene, hevder Kleveland.

Les også: – Opptur i pelsbransjen gir flere useriøse oppdrettere

Dyrevernalliansen har siden i høst kjørt flere kampanjer med kjendiser og designere som er mot bruk av pels i motebransjen, og Kleveland forteller at det finnes over 100 kjente motemerker som ikke bruker ekte pels i sin produksjon.

– Så det burde overhodet ikke være noe problem å finne en like kul lue med fuskepels, mener pressekontakten.

Dyrevernalliansen står også bak Facebook-siden «Forby pels nå» der over 180 000 nordmenn nå er medlem.

Hva mener du – er det forskjell på å bruke en pelskåpe og en strikkelue med pelsdusk? Eller synes du at all pelsbruk er helt greit? Si din mening her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)