Skal du til EM? Da bør du vurdere vaksine

Meslingutbrudd i Ukraina bekymrer europeiske helsemyndigheter foran europamesterskapet i fotball. Også Norge vil oppdatere helserådene.

FBL-EURO-2008-GER-TUR-SUPPORTERS

Europeiske helsemyndigheter mener det er høy risiko for å bli smittet med meslinger under fotball-EM i Ukraina og Polen i sommer. Store folkemengder og mye reising vil spre sykdommen ytterligere. Norske myndigheter ber reisende vurdere vaksine.

Foto: BARBARA SAX / AFP

Ukraina har opplevd en stor meslingepidemi de siste årene. Det kan være dårlig nytt for fotballsupportere som reiser til sommerens EM i fotball. I løpet av de neste dagene vil Folkehelseinstituttet oppdatere sine helseråd for reisende nordmenn, og da vil personer i risikogruppen oppfordres til å vurdere en vaksine før de reiser.

– Meslinger er blitt et problem i Europa. Vi ser større og mindre epidemier i Spania, Italia og Frankrike, men det er enda verre østover. I Polen og Ukraina ser det ut som det er litt ute av kontroll, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

5000 tilfeller i år

Ifølge tall fra det europeiske senteret for smitteforebygging (ECDC), har det bare siden nyttår funnet over 5000 tilfeller av sykdommen i Ukraina alene. Spredningen er ventet å akselerere utover våren og forsommeren, og spre seg ut over landegrensene til Polen. Spredningen er på sitt høyeste fra februar til juni.

LES OGSÅ: Meslingutbruddet sprer seg i Oslo
LES OGSÅ: Norske småbarnsforeldre lurt av vaksinebløff

ECDC advarer nå alle EU-borgere som ikke tidligere har hatt sykdommen mot å dra til Ukraina uten å ha vaksinert seg.

«Uvaksinerte og ikke immune personer som besøker Ukraina har høy risiko for å pådra seg meslinger. Folk vil samle seg i store antall, og spre sykdommen når de reiser fra kamp til kamp, og det vil i tur føre til en økt risiko for at smitten sprer seg» skriver ECDC i sin rapport.

Meslinger

Meslinger gir utslett over hele kroppen, sterk feber og luftveisplager.

Foto: Wikipedia

Opplevde dødsfall etter vaksinasjon

Det er flere grunner til utbruddet, skriver ECDC. Dels er årsaken at landet har hatt for få vaksiner siden 2010, dels at landet har en sterk antivaksine-lobby. I 2008 døde en tenåring etter å ha mottatt vaksinen Trevisac. 87 ble innlagt på sykehus, noe som førte til en full stans i vaksinasjonsarbeidet.

LES OGSÅ: Vurderer felles søksmål etter vaksinering
LES OGSÅ: Fikk trolig meslinger på legevakta

Norske barn har generelt en høy vaksinedekning, og norske myndigheter vil ikke advare mot å dra ned.

Les Folkehelseinstituttets informasjon om meslinger

– Vi kommer i løpet av de neste dagene med en nettsak hvor vi gjør oppmerksom på at det er ganske mye meslinger i Polen og Ukraina med tanke på EM i juni. Da kommer vi til å komme med konkrete råd. Vi kommer til å anbefale de som ikke er vaksinerte eller ikke immune til å vaksinere seg, sier Rønning.

Det er særlig barn mellom seks og 15 måneder som er utsatt for smitterisiko. Det samme gjelder mennesker som er allergiske mot deler av vaksinen. Ifølge Folkehelseinstituttet er rundt ti prosent av årskullene 0-11 år ubeskyttet, enten ved at de ikke er vaksinert, eller fordi første dose ikke har hatt effekt.

I tillegg kommer innvandrergrupper fra områder som har hatt liten tilgang til helsetjenester og vaksiner.

Meslinger er heller ikke den eneste trusselen mot folkehelsen i Ukraina. På grunn av den lave vaksinedekningen, advarer europeiske myndigheter også mot røde hunder, kusma og difteri. Alle er sykdommer man kan vaksineres mot.

LES OGSÅ: Barnedødeligheten redusert med en tredel på 20 år
LES OGSÅ: Ta barnevaksinene på nytt

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.