Hopp til innhold

Advarer barn og gravide mot energidrikker

Danske myndigheter har innført nye og skjerpede krav til merking av energidrikker. Også andre koffeinholdige produkter skal merkes med advarsel.

Red Bull barn leker

Uønskede helseeffekter av koffein hos barn oppstår først og fremst i sentralnervesystemet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

«Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri» skriver i sin uttalelse at det særlig er helserisikoen ved for høyt inntak av koffein for barn og gravide, som ligger til grunn for det nye merkekravet.

Etter de nye reglene skal alle koffeinholdige drikker merkes:

«Høyt koffeininnhold. Bør ikke inntas av barn, gravide eller ammende kvinner».

Ønsker ikke å vente på Europa

Danske myndigheter mener situasjonen er såpass bekymringsfull, særlig for barn og gravide, at de ikke ønsker å vente på at felleseuropeiske krav trer i kraft.

Kravet til merking av koffeinprodukter inngår i den nye «Matinformasjonsforordningen» som ble vedtatt av EU 12. desember i år. Forordningen trer først i kraft fra desember 2014.

Les mer om Matinformasjonsforordningen her.

Mattilsynet har ikke tatt stilling

Merethe Steen

Seksjonsjef i Mattilsynet, Merethe Steen forteller til NRK.no at det vil ta noe tid før de kan ta stilling til eventuelle norske tiltak.

Foto: Mattilsynet

Seksjonssjef i Mattilsynet, Merethe Steen forteller at de foreløpig har kommet kort i sine vurderinger av Matinformasjonsforordningen.

– Men vi merker oss hva de har gjort i Danmark og tar det med oss inn våre vurderinger. Det er derfor for tidlig å ta stilling til hvordan forordningen skal implementeres i Norge.

Koffeinens uheldige virkninger

De uheldige virkningene som høyt inntak av koffein kan ha på kroppen er blant annet økt uro og irritabilitet, søvnproblemer, angst og nedsatt fødselsvekt.

Mattilsynets nettsider kan vi også lese om koffeinens effekter på hjerte- og karsystemet, på nyrene ved økt urinutskillelse og at koffein gir økt produksjon av magesaft. Uønskede helseeffekter av koffein hos barn oppstår først og fremst i sentralnervesystemet.

Les mer om Kaffe og hodepine her.

I 2008 ble det på oppdrag av Nordisk ministerråd satt ned en gruppe som skulle se på koffeinforbruket blant barn i form av såkalte energidrikker.

Rapporten konkluderte med at situasjonen var bekymringsfull og Mattilsynet skulle vurdere behovene for tiltak i Norge.

«Redbull» tillatt i 2009

Året etter at situasjonen ble vurdert som bekymringsfull ble det tillatt å markedsføre energidrikker i Norge. I 2009 ble det også tillatt å selge Redbull.

Les hvorfor Mattilsynet tillott salg av Redbull her.

Les også: Redbull blir tillatt i Norge

Mattilsynets informasjonstiltak

Per i dag satser våre tilsynsmyndigheter på informasjon til barn og unge om koffeinens skadelige virkninger. Ler mer på Matportalen.no

Brosjyren «Koffein - barn og ungdom» er ny nå i høst og trykket i 30.000 eksemplarer. Brosjyren distribueres blant annet gjennom helsesøstrene ved landets skoler.

Les mer om kaffe og søvnløshet her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)