Hopp til innhold

Har fem bivirkningstilfeller årlig

Veterinær Per Bye reddet livet på hunden «Demi» i 2005. Siden har han behandlet mange dyr med bivirkninger fra flåttmidlene som selges i butikkene.

Per Bye

Veterinær Per Bye har sett mange bivirkninger hos dyr etter bahndling med flåttmidler solgt i dyrebutikker. Nå ber han myndighetene om å stoppe salget.

Foto: Dyrehelse.no

– Vi har sett mange hunder med hudproblemer, pusteproblemer, balanseproblemer, innvirkninger på hjerte og nyrer, kramper, og hjernepåvirkning. Vi har vært forskånet for dødsfall, men det forekommer, oftest på katter, sier veterinær Per Bye til NRK.no.

Bye driver en mindre praksis i Vestmar ved Kragerø, og han ser stadig dyr som har fått problemer etter å blitt behandlet med flåttprodukter som ofte markedsføres som 100% naturlige.

Har du opplevd bivirkninger med flåttmidler kjøpt i dyrebutikker? Tips oss!

Han mener mange av disse midlene potensielt er livsfarlige, både for dyr og mennesker. De siste årene har han registrert mellom 50 og 100 uønskede bivirkninger som en følge av disse midlene. NRK.no forteller i dag om to av dem; Hunden Demi, som nesten døde av forgiftning, og katten Caspar, som mistet pelsen i store dotter.

Veterinærforeningen, og flere veterinærer NRK.no har snakket med, advarer nå dyreeierne mot å gå til innkjøp av flåttmidler i dyrebutikker.

Det er særlig Per Bye som har engasjert seg mot dyrebutikkenes flåttmidler i mange år. Det begynte etter at han i 2005 reddet hunden Demi, som ble forgiftet av et halsbånd som fremdeles er å finne på det europeiske markedet. Tidligere kunne man lett finne stoffer som var definerte som legemidler i disse midlene, noe som gjorde dem ulovlige å selge utenfor apotek.

Men det siste året er grensene blitt utvisket, fordi en ny EU-forskrift har definert noen av virkestoffene ut av legemiddellista. Stadig nye produkter dukker opp i dyrebutikkene med virkestoffer som skal være, men som ikke alltid er godkjent av klima- og forurensningsdirektoratet.

– Bruker giftstoffer uten kjent motgift

Mange butikker handler inn midler fra utlandet på internett, og de utenlandske preparatene kan inneholde virkestoffer som er utenfor myndighetenes kontroll.

– Hvordan kan disse flåttmedisinene påvirke dyrene?

– Det er helt avhengig av type produkt, og hvilke innholdstoffer disse har, og om vi i det hele tatt klarer å finne ut av hva som er innholdsstoffene. Det er veldig mange forskjellige typer, som ikke har blitt testet for bruk på dyr. Når du skal bruke slike på hunder eller katter, bør man være ekstra påpasselig, sier Bye.

Ett av stoffene Bye sikter til, ble nylig tatt av legemiddellista. Det betyr at det ikke lenger må selges gjennom et apotek, og det er Klima- og forurensningsdirektoratet som ansvarer for stoffet, som nå er klassifisert som et biocid, altså et insektsmiddel.

– Biocider er ikke ment for å brukes direkte på husdyr: da blir det et legemiddel, og bør vurderes av legemiddelverket. Forgiftninger kan bli veldig alvorlige, og kan resultere i død. Ett av stoffene har dødsfall på mennesker og dyr som beskrevne bivirkninger, på grunn av hjerte- og respirasjonsstans. Det er ingen kjent motgift, det står det til og med på pakningen. Og det er nesten umulig å få informasjon fra Giftinfo, da det ikke foreligger studier. De brukes som legemidler, men er ikke testet på dyr, sier han.

Mange velger også alternative produkter for å holde flåtten unna sine dyr. Det er heller ikke alltid like klokt.

– Vi har nylig hatt en mulig bivirkning med et urtebasert flåttmiddel: da fikk hunden muskelsvakhet og kollaps i frambeina. Det er ingen kjente motgifter mot planteekstrakter, og det er hundrevis av forskjellige planter som kan brukes. Vi sliter ofte med å finne ut hva inneholdsstoffene er, sier han.

Frykter store mørketall

Særlig katter er utsatt, fordi de har dårligere mulighet for å rense forgiftninger ut av blodet.

– Hva slags eksempler har du sett her på klinikken?

– En bivirkning som i seg selv ikke er farlig, men hvor konsekvensen kan bli farlig, er at middelet ikke virker. Ingen av disse produktene gir gode resultater. Hunden vi har her, som var blitt behandlet med et av midlene, hadde to flått som satt ved påsmøringsområdet. Den andre hunden ble tatt av behandlingen to uker før den kom inn, da den ikke hadde hatt noen effekt. Noen behandlinger mangler helt kontakt med vitenskapen, men de kan skade eller irritere dyret, sier Bye.

Klinikken til Bye har mellom to og fem tilfeller av mer eller mindre alvorlige bivirkninger på disse gruppene av medisiner hvert eneste år. I tillegg anbefaler han at kunder fjerner produktene, når de kommer inn i forbindelse med andre ting.

– Hvor mange vi overser, tør jeg ikke å si noe om, da de er veldig vanskelige tilfeller. Slapphet, trøtthet, balanseproblemer, tap av matlyst, og nyreproblemer kan alle være symptomer på forgifning. Ofte vet ikke eier når og hva som har vært brukt av medisiner. Dette er sjeldent å se hos pasienter vi har regelmessig inne, da vi informerer om problemer og bivirkninger.

– Ufaglærte behandler dyrene

Nå krever Bye at Mattilsynet forfølger de som tar inn disse produktene, og får midlene bort fra butikkene.

– Dyrebutikkene, og andre som selger slike produkter, lurer sine kunder. Dokumentasjonen av effekten mot flått er oftest fraværende. En veterinær har ikke lov å skrive ut resept på et flåttmiddel uten å ha sett pasienten. Apoteket har ikke lov til å gi ut medisiner uten resept. Så skal ukvalifiserte personer, uten noen dokumentert kunnskap, kunne selge medisiner eller stoffer som ikke er godkjent eller testet, til dyr de aldri har sett! Som i tillegg kan forgifte dyret? spør han.

– Hvem er det som har ansvaret?

– Mattilsynet har ved gjentatte bekymringsmeldinger de siste 6 årene, vist at de ikke kan og forstår problemene rundt disse produktene. Jeg vil råde Mattilsynet til å søke veterinærmedisinsk assistanse, og gjerne søke hjelp fra Giftinformasjonen eller veterinærinstituttet, sier han.

«– Vi forventer at alle flåttmidler som selges i butikk, med tanke på å sikre dyrehelsen, er i samsvar med regelverket. I dette tilfelle er det snakk om såkalte antiparasittmidler, som er omfattet av regelverk som Klima- og forurensningsdirektoratet fører tilsyn med. Vi er i dialog med direktoratet om disse type saker», sa seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til NRK om flåtthalsbåndene.

LES RESTEN AV SVARET I DENNE SAKEN: Flåttmidler kan forgifte dyret ditt

Vil vite hvem som har ansvaret

Bye mener den nye biocidforskriften, som gjør at flere insektsmidler ikke lenger klassifiseres som legemidler, kan føre til store skader hos dyr og mennesker .

– Biocidforskriften ser ut til å annullere dyrevelferdsloven, legemiddelloven, og dyrehelsepersonellloven. Det burde gjennomgås litt bedre hvem som har ansvar og krav til å gjøre de forskjellige tilsynene. Stoffer som brukes som flåttmidler bør Statens legemiddelverket styre, men det ikke har kapasitet til.

– Hva mener du bør gjøres?

– Biocider er ment for å bruke rundt personer og dyr, ikke direkte på dem. Derfor bør butikkene fjerne dem fra sitt salgsområde umiddelbart. Hvis jeg hadde solgt noe slikt, ville jeg blitt erstatningspliktig. Produktene er i de fleste tilfellene ikke testet på eller ment for å behandle dyr. De har ingen eller dårlig effekt på det de er ment å behandle, sier han.

– Hva vil du råde dyreeiere til å gjøre hvis dyret har flått?

– Forebyggende behandling med godkjente legemidler er trygt. Veterinærer skal velge ut produkter ut fra hundens og kattens almenntilstand, smittesituasjon, og hjemmesituasjon. Å bruke flåtthalsbånd til en valp eller i et hjem med flere hunder, eller i hjem hvor det er små barn, fraråder vi, da du kan få problemer, sier han.

– Legemidler har jo bivirkninger de også?

– Ja, men hvis du får bivirkninger på registrerte flåttmidler, vet veterinæren hvilke behandlingsmuligheter han eller hun har, da medisinene er godt registrert. Faren for livstruende skader er liten, og faren for skader på indre organer er heller ikke spesielt stor, sier han.

Har du opplevd bivirkninger med flåttmidler kjøpt i dyrebutikker? Si din mening i kommentarfeltet!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)