Hopp til innhold

Drikker du alkohol før trening kan det få alvorlige konsekvenser

Til helgen skal tusenvis av treningsglade nordmenn gå Birkebeinerrennet. Helsedirektoratet advarer Birkebeinerne mot å kombinere alkohol og trening.

Øl

Kombinerer du alkohol og trening kan det føre til dehydrering, dårlig balanse og redusert energitilgjengelighet.

Foto: Lasse Noerbaek / colourbox.com

Terje Halvorsen, idrettslege

Idrettslege Terje Halvorsen advarer mot kombinasjonen trening og alkohol.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Folk flest er ikke klar over den negative sammenhengen mellom alkohol og trening, hevder idrettslege Terje Halvorsen, i følge en pressemelding fra Helsedirektoratet.

Han er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Oslo-klinikken Hjelp 24 NIMI, og leder av Norsk Idrettsmedisinsk Forening.

Og han er bekymret over det han mener er manglende kunnskap om sammenhengen mellom alkohol og trening i befolkningen.

– Inntak av alkohol, også i mindre mengder, påvirker blant annet nervesystemet og dermed balansen og konsentrasjonen. Redusert balanse og konsentrasjon når du skal trene dagen derpå er en dårlig kombinasjon. Dette kan i ytterste konsekvens føre til alvorlige skader, sier Halvorsen.

Forskning er etisk problematisk

Men forskning på trening og inntak av alkohol er etisk problematisk.

Det å påføre en forsøksperson promille og deretter se hvordan det går under trening og konkurranse hever flere etiske røde flagg.

Forskningen som likevel foreligger viser klare negative effekter rundt det å kombinere alkohol med trening. Spesielt trekker Halvorsen frem hvordan alkohol påvirker energitilgjengeligheten og væskenivået i kroppen.

– Væskebalansen påvirkes slik at man blir dehydrert, det vil si tap av væske ved at alkohol påvirker hormoner som gir økt vannlating. Et redusert væskenivå i kroppen vet vi gir en redusert prestasjon og konsentrasjon.

Samtidig fører alkohol til redusert energitilgjengelighet både i forbindelse med harde treningsøkter og langvarige utholdenhetsøkter.

– For å prestere best mulig på ski, er det nødvendig at man trener både langkjørings- og intervalløkter. Således er alkohol negativt for begge disse treningsformene, sier Terje Halvorsen.

Dehydrering og dårlig balanse

Helsedirektoratet advarer mot å kombinere alkohol og trening.

De oppgir følgende akutte fysiologiske effekter av alkohol som har betydning for trening og prestasjon:

  • Dehydrering og tap av væske på grunn av alkoholens hemmende virkning på antidiuretisk hormon med dertil økt urinutskillelse.
  • Dårligere balanse og koordinasjon
  • Svekket reaksjonsevne og konsentrasjonsevne
  • Alkohol hemmer fettoksidasjon og fører dermed til redusert fettforbrenning spesielt etter måltider, og resulterer i akkumulering av fett rundt magen.
  • Alkohol hemmer glykolysen og gir dermed redusert energitilgjengelighet i forbindelse med harde kortvarige maksimalytelser.
  • Alkohol hemmer glukoneogenesen i lever og kan bidra til redusert energitilgjengelighet på langvarige utholdenhetsøkter.

Fakta om alkohol og trening:

  • Produksjonen av mannlig kjønnshormon, testosteron, kan synke. Testosteron er viktig for oppbygging av muskelmasse. Jo lavere testosteronproduksjonen er, jo lavere muskelmasse kan du bygge og opprettholde.
  • Konsentrasjonen av stresshormonet kortisol øker. I kombinasjon med mindre testosteron kan dette over lengre tid medføre nedbrytning av muskelmasse.
  • Både alkohol og trening er vanndrivende. Alkohol har dessuten effekter på hjerte og blodkar som er lite gunstige å kombinere med trening.

Advarer helgens Birkebeinere

Til helgen kaster tusenvis av nordmenn seg ut i skiløypa fra Rena til Lillehammer. Årets Birkebeinerrenn ble utsolgt på rekordtid. 1 minutt og 37 sekunder gikk det før de siste 7000 plasser var revet bort. Til sammen går 16.500 Birkebeinerrennet i år.

Terje Halvorsen mener at de siste 1-2 ukene før maktprestasjonen bør være en rolig treningsperiode for å hente krefter og overskudd til å kunne prestere best mulig under selve konkurransen.

Er man nøye i denne perioden, og tenker på hva man drikker og spiser før, under og etter trening, så kan det bety flere minutter bedre tid.

– Store mengder alkohol vil jo påvirke treningen og forberedelsene du gjør i denne perioden. Alkohol gir lite krefter og overskudd, selv om det kan føles behagelig under selve inntaket av alkoholen.

Når det gjelder kosthold er Halvorsen tilhenger av sunnhet og variasjon.

– Jeg er sterk motstander av lavkarbo, og mener dette ikke hører hjemme i kostholdet til en som trener mye og vil prestere best mulig, sier Halvorsen, og avslutter: «Man fyller ikke diesel på en Ferrari».

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)