Hopp til innhold

Advarer mot «Twitter-syken»

Kjappe strømmer av nyhetsoppdateringer kan få utilsiktede og alvorlige konsekvenser, mener forskere.

Jente ved datamaskinen
Foto: Lasse Nørbaek / Colourbox

Nye funn viser at strømmen av informasjon på sosiale nettsteder er for kjapp for hjernens «moralske kompass». Vi klarer ikke fordøye informasjonen godt nok, noe som kan skade unge menneskers følelsesmessige utvikling, ifølge amerikanske forskere.

De frykter at kjappe nyhetsbulletiner på tv og nettsamfunn som Twitter kan gjøre oss likegyldige til andres lidelse, at vi rett og slett blir mindre empatiske og moralske.

Hjernen trenger tid

Hjernescanninger har vist at mennesker kan reagerer veldig kjapt på andres fysiske lidelse. Men det tar lenger tid før man kjenner for eksempel medfølelse og beundring.

- Det viser seg at noen typer tanker, spesielt moralske beslutninger om andre menneskers sosiale og psykologiske situasjon, trenger mer tid til refleksjon, sier forsker Mary Helen Immordino-Yang til CNN.com .

Hun mener deres forskning reiser spørsmål ved følelsesmessige kostnader av at unge mennesker i utvikling i stor grad forholder seg til kjappe nyhetsoppdateringer.

- Beundring viktigere enn vi tror

Forskningsleder Antonio Damasio ved instituttet sier til CNN at funnene viser at det er et behov for saktere nyhetslevering.

Spesielt mener han det er viktig at man får tid til å kjenne følelsen av beundring.

- Vi skiller faktisk godt fra ondt i stor grad takket være følelsen av beundring. Det er en dyp psykologisk reaksjon som er viktig for vår menneskelighet, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)