Advarer mot «Twitter-syken»

Kjappe strømmer av nyhetsoppdateringer kan få utilsiktede og alvorlige konsekvenser, mener forskere.

Jente ved datamaskinen
Foto: Lasse Nørbaek / Colourbox

Nye funn viser at strømmen av informasjon på sosiale nettsteder er for kjapp for hjernens «moralske kompass». Vi klarer ikke fordøye informasjonen godt nok, noe som kan skade unge menneskers følelsesmessige utvikling, ifølge amerikanske forskere.

De frykter at kjappe nyhetsbulletiner på tv og nettsamfunn som Twitter kan gjøre oss likegyldige til andres lidelse, at vi rett og slett blir mindre empatiske og moralske.

Hjernen trenger tid

Hjernescanninger har vist at mennesker kan reagerer veldig kjapt på andres fysiske lidelse. Men det tar lenger tid før man kjenner for eksempel medfølelse og beundring.

- Det viser seg at noen typer tanker, spesielt moralske beslutninger om andre menneskers sosiale og psykologiske situasjon, trenger mer tid til refleksjon, sier forsker Mary Helen Immordino-Yang til CNN.com .

Hun mener deres forskning reiser spørsmål ved følelsesmessige kostnader av at unge mennesker i utvikling i stor grad forholder seg til kjappe nyhetsoppdateringer.

- Beundring viktigere enn vi tror

Forskningsleder Antonio Damasio ved instituttet sier til CNN at funnene viser at det er et behov for saktere nyhetslevering.

Spesielt mener han det er viktig at man får tid til å kjenne følelsen av beundring.

- Vi skiller faktisk godt fra ondt i stor grad takket være følelsen av beundring. Det er en dyp psykologisk reaksjon som er viktig for vår menneskelighet, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.