Hopp til innhold

«Vondtene» du skal ta alvorlig

Trening kan gi smerter både her og der. Slik skiller du de farlige vondtene fra de som går over av seg selv.

Stein-Viggo Sagvolden

Stein-Viggo Sagvolden er en av deltakerne i serien To buksestørrelser ned. I likhet med alle andre som begynner å trene, har han erfart at det kan gjøre vondt.

Foto: Marita Høyland / NRK

Sverre Mæhlum

Noen smerter skal du definitivt ta alvorlig, sier sjeflege Sverre Mæhlum.

Foto: Privat

De fleste som begynner å trene, får smerter av det. Det har også deltakerne i serien «To buksestørrelser ned» erfart.

Treningsverk, eller stølhet, kan være en smertefull påminnelse om hvor flink man var på trening for både én, to og tre dager siden.

I de fleste tilfeller er smerter under og etter trening helt ufarlig. Men smerter kan også i noen tilfeller være et signal du skal ta på alvor.

- De viktigste eksemplene på det er smerter i brystet og sterk hodepine, forteller sjeflege Sverre Mæhlum ved rehabiliteringssenteret Hjelp24 Nimi til NRK.no.

Bryst og hode

Dersom du får en sammensnørende følelse og smerter i brystet når du øker intensiteten under trening, skal du oppsøke lege.

- Det kan være et symptom på hjerteproblemer, spesielt hvis smertene gir seg når du stopper opp og kommer tilbake når du øker på igjen, forklarer Mæhlum.

- Et annet farlig tegn kan være sterk hodepine som kommer under trening og gir seg igjen når man senker aktivitetsnivået.

Får man slike symptomer, bør man ikke trene igjen før saken er undersøkt av lege, men det er ikke farlig å være i aktivitet.

Vondt her og der

Langt vanligere er det å ha vondt her og der. Kanskje får man vonde knær eller vondt i hoftene.

- De fleste vondter er ufarlige, men det er klart at de kan være plagsomme. Smerter i leddene kan være slitasjer, og det kan finnes medisiner som hjelper, sier Mæhlum.

- Det viktigste er likevel å finne treningsformer som gjør at man ikke får så vondt. Har man vonde knær, kan det være bedre å svømme eller sykle framfor å jogge, foreslår han.

Tren med vond rygg

Mange er plaget med vond rygg og kvier seg for å trene av den grunn. Det er det ingen grunn til – snarere tvert imot.

- Det er enighet om at dersom man har vondt i ryggen og bare det, så er trening bare bra, sier Mæhlum.

Unntaket er hvis smertene er like sterke både når man hviler og når man er i aktivitet.

- I sjeldne tilfeller kan jo ryggsmerter være et tegn på noe mer alvorlig. Og uansett bør man oppsøke lege hvis smertene gjør det vanskelig å fungere, presiserer han.

Stølhet

Etter trening kan man gjerne oppleve å bli støl. Verst er det gjerne to dager etterpå.

- Stive muskler er ikke farlig. Men hvis man gjerne vil begrense det, kan et triks være å øke tempoet i oppoverbakker og senke tempoet i nedoverbakker, råder Mæhlum.

- Man blir nemlig stølere av å gå nedover, fordi man må bruke muskulatur på å bremse. Gjør motsatt av det man skulle tro, så får du det bedre i dagene etterpå, anbefaler han.

Mæhlum mener uansett det kan være lurt å starte litt forsiktig.

- Har du aldri trent før, så begynn med å gå raske turer og øk gradvis. Ikke tenk på at du skal være i god form om en måned, men resten av livet, råder han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)