NRK Meny
Normal

«Vekkerklokka fra helvete»

En ung ingeniør har funnet opp en vekkerklokka som bokstavelig talt tvinger deg til å stå opp. Det spesielle med klokka er at den krever en innsats utenom det vanlige for å bli skrudd av.

Ramos vekkerklokke

Denne vekkerklokka skal visst få de fleste til å stå opp. Se video av hvordan den virker lenger nede i saken.

Amerikaneren Paul Sammut (24) var så lei av å ikke klare å komme seg ut av senga om morgenen at han konstruerte sin egen vekkerklokke.

Den tvilsomme æren av å være til inspirasjon for det som ofte refereres til som «vekkerklokka fra helvete», tilfaller hans egen mor, hvis vekkemetoder trolig ikke var av den rolige sorten.

– Da jeg gikk på videregående hadde jeg en virkelig god vekkerklokke, og det var min mor, sier Sammut til Daily News.

– Hun ville ikke stoppe å irritere meg før jeg var ute av sengen, utleverer han til avisa.

Se video av vekkerklokka i aksjon her:

Tvinger deg opp

Vekkerklokka, som heter Ramos – uvisst hvorfor, begynner å ringe ved at det sendes et trådløst signal fra et kontrollpanel plassert i et annet rom.

For å få klokka til å slutte med den plagsomme ringingen, må man først taste en kode, som er dagens dato, på kontrollpanelet.

Du må altså forflytte deg til et annet rom i huset for å slå av klokka. I tillegg må du være klar nok i hodet til å slå inn en tallkode som varierer fra dag til dag.

– Den tvinger meg til å slå inn et nytt nummer hver dag og bryte meg ut av morgenens «zombietilstand», forklarer Sammut.

Sammut har tidligere forsøkt vekkemetoder hvor han har plassert vekkerklokker i andre rom enn soverommet. Resultatet ble at han ikke hørte klokka, men vekket alle andre i huset.

Irriterende ringelyd

Den plagsomme oppfinnelsen er ikke bare irriterende ved at den drar deg ut av sengen, den har også en stressende ringelyd.

Innenfor dekselet i bjørkefiner er det 60 komponenter, deriblant en «resepsjons- eller butikkbjelle».

– Jeg kodet den slik at den høres ut som en irriterende kunde, forteller Sammut.

Patent på vekkerklokka

Sammut har nå tatt patent på vekkerklokka og jobber med å sette den i produksjon. Han viste nylig fram klokka på nettstedet kickstart.com, og bare i løpet av en uke meldt 120 stykker at de var interesserte i å kjøpe klokka.

Vekkerklokkene bygger han på fritiden. Hans daglige jobb er nemlig å bygge undervannsroboter ved Stevens Institute of Technology i Hoboken i New Jersey.

Han forteller at vekkerklokken har forandret livet hans

– Jeg våkner opp rett før den går av.

Lite hensiktsmessig å «snooze»

At du er treg til å komme deg opp om morgenen har sin årsak i søvnunderskudd eller at du er et B-menneske, forklarer professor i psykologi, Ståle Pallesen.

– B-mennesker er biologisk programmerte til å stå sent opp om morgenen. Døgnrytmen er forsinket, forklarer Pallesen.

– Å stå opp tidlig for et B-mennesker kan sammenlignes med å stå opp kl. 04 for et A- menneske.

Å snooze seg gjennom morgenen er lite hensiktsmessig.

– Det lønner seg heller å sove sammenhengende, og heller stille vekkerklokka på ringing en halvtime senere. Du vil fort miste noe av REM-søvnen ved å halvsove med en vekkerklokke som ringer med jevne intervaller.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.