NRK Meny
Normal

«Vekkerklokka fra helvete»

En ung ingeniør har funnet opp en vekkerklokka som bokstavelig talt tvinger deg til å stå opp. Det spesielle med klokka er at den krever en innsats utenom det vanlige for å bli skrudd av.

Ramos vekkerklokke

Denne vekkerklokka skal visst få de fleste til å stå opp. Se video av hvordan den virker lenger nede i saken.

Amerikaneren Paul Sammut (24) var så lei av å ikke klare å komme seg ut av senga om morgenen at han konstruerte sin egen vekkerklokke.

Den tvilsomme æren av å være til inspirasjon for det som ofte refereres til som «vekkerklokka fra helvete», tilfaller hans egen mor, hvis vekkemetoder trolig ikke var av den rolige sorten.

– Da jeg gikk på videregående hadde jeg en virkelig god vekkerklokke, og det var min mor, sier Sammut til Daily News.

– Hun ville ikke stoppe å irritere meg før jeg var ute av sengen, utleverer han til avisa.

Se video av vekkerklokka i aksjon her:

Tvinger deg opp

Vekkerklokka, som heter Ramos – uvisst hvorfor, begynner å ringe ved at det sendes et trådløst signal fra et kontrollpanel plassert i et annet rom.

For å få klokka til å slutte med den plagsomme ringingen, må man først taste en kode, som er dagens dato, på kontrollpanelet.

Du må altså forflytte deg til et annet rom i huset for å slå av klokka. I tillegg må du være klar nok i hodet til å slå inn en tallkode som varierer fra dag til dag.

– Den tvinger meg til å slå inn et nytt nummer hver dag og bryte meg ut av morgenens «zombietilstand», forklarer Sammut.

Sammut har tidligere forsøkt vekkemetoder hvor han har plassert vekkerklokker i andre rom enn soverommet. Resultatet ble at han ikke hørte klokka, men vekket alle andre i huset.

Irriterende ringelyd

Den plagsomme oppfinnelsen er ikke bare irriterende ved at den drar deg ut av sengen, den har også en stressende ringelyd.

Innenfor dekselet i bjørkefiner er det 60 komponenter, deriblant en «resepsjons- eller butikkbjelle».

– Jeg kodet den slik at den høres ut som en irriterende kunde, forteller Sammut.

Patent på vekkerklokka

Sammut har nå tatt patent på vekkerklokka og jobber med å sette den i produksjon. Han viste nylig fram klokka på nettstedet kickstart.com, og bare i løpet av en uke meldt 120 stykker at de var interesserte i å kjøpe klokka.

Vekkerklokkene bygger han på fritiden. Hans daglige jobb er nemlig å bygge undervannsroboter ved Stevens Institute of Technology i Hoboken i New Jersey.

Han forteller at vekkerklokken har forandret livet hans

– Jeg våkner opp rett før den går av.

Lite hensiktsmessig å «snooze»

At du er treg til å komme deg opp om morgenen har sin årsak i søvnunderskudd eller at du er et B-menneske, forklarer professor i psykologi, Ståle Pallesen.

– B-mennesker er biologisk programmerte til å stå sent opp om morgenen. Døgnrytmen er forsinket, forklarer Pallesen.

– Å stå opp tidlig for et B-mennesker kan sammenlignes med å stå opp kl. 04 for et A- menneske.

Å snooze seg gjennom morgenen er lite hensiktsmessig.

– Det lønner seg heller å sove sammenhengende, og heller stille vekkerklokka på ringing en halvtime senere. Du vil fort miste noe av REM-søvnen ved å halvsove med en vekkerklokke som ringer med jevne intervaller.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.