Hopp til innhold

Bekrefter den store homomyten

– Mange «homofobe» personer er egentlig skaphomofile, ifølge en ny amerikansk rapport.

Homofil

I en fersk amerikansk studie konkluderer forskerne med at mange med homofobe holdninger undertrykker sin egen seksuelle identitet.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP

I en fersk undersøkelse publisert i Journal of Personality and Social Psychology blir påstanden om at mange homofobe egentlig er homofile langt på vei bekreftet.

Forskerne konkluderer med at mange personer som uttrykker homofiendtlige holdninger, også viser en skjult tiltrekning til det samme kjønn. Videre viser rapporten at personer som har vært gjennom en autoritær oppvekst med klare negative holdninger til homofili, ofte ender opp med sterke homofobe holdninger.

Undersøkelsen er basert på forskjellige eksperimenter med over 600 collegestudenter. Studien skal være den første store undersøkelsen som dokumenterer sammenhengen mellom homofiendtlige holdninger og seksuell orientering.

Hva med Norge?

Professor Erling Roland

Professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger

Foto: SAF

Det er vanskelig å si noe bastant om hvorvidt funnene i den amerikanske undersøkelsen også kan spores til Norge.

Det nærmeste vi kommer et svar, er en undersøkelse gjort av Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. Rundt 3.000 elever i 10. klasse over hele landet ble spurt, og konklusjonen var bekymringsverdig.

– Undersøkelsen viste at de homofile ble mobbet i mye større grad enn heterofile, sier professor Erling Roland, som sammen med universitetslektor Gaute Auestad utførte en av landets største undersøkelser om homofili og mobbing.

Videre fant forskerne at homofile i mye større grad enn heterofile tok rollen som mobbere.

– Fem ganger så mange homofile som heterofile mobbet andre. Bortimot halvparten kunne fortelle at de mobbet andre ganske hyppig. Utslaget var sterkest blant gutter, men også homofile jenter mobbet langt mer enn det som var vanlig, sier Roland til NRK.

Tyr til aggressivitet

Roland og Auestads undersøkelse kan ikke gi et sikkert svar på hvorfor homofile mobber mer enn andre, men forskerne har funnet noen mulige indikasjoner.

– En av dem er psykisk helse. Homofile i undersøkelsen scoret veldig høyt på psykiske problemer som angst og depresjon. Dessuten scorer de kolossalt høyt på aggressivitet, sier Roland.

Han forklarer ar vanligvis er ikke vi mennesker aggressive, men det kommer frem i bestemte situasjoner.

– Det «programmet» i kroppen vi kaller «aggressivitet» viser seg å komme setrkt frem blant homofile i undersøkelsen.

Professoren mener funnene kan tyde på at mange homofile har vært gjennom en tøff oppvekst.

– Det er en underliggende sinne, en slags undertrykthet. Det er nærliggende å tro at denne aggresjonen ikke er medfødt, men påført ut fra en krevende livssituasjon. En livssituasjon som mange unge mennesker opplever når de og andre begynner å bli bevisste på sin seksualitet.

Han mener den amerikanske studien viser at mange med homofobe holdninger har opplevd noe liknende.

– Det kan se ut som mange av dem har hatt det veldig tøt og belastende, sier Roland.

Gammel myte

Rolf M. Angeltvedt

Rolf M. Angeltvedt, faglig og administrerende leder i Helseutvalget for bedre homohelse.

Foto: Therese Fische

Helseutvalget for bedre homohelse arbeider daglig med helseproblematikk blant homofile. Funnene i undersøkelsen kommer ikke overraskende på Helseutvalget

– Det har vært en myte i mange år at de som mobber andre og ikke aksepterer homofili, gjerne er homofile selv, sier leder Rolf Angeltvedt i Helseutvalget.

Gjennom sitt arbeid med unge homofile i Helseutvalget kan han bekrefte at mobbekuturen er dominerende.

– På homoarenaen er det mange som opplever at folk behandler hverandre dårligere og bruker mobbing som et forsvar, sier Angeltvedt til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)