– Trening hjelper ikke mot depresjon

Tross tidligere råd – trening har ingen effekt mot depresjon, ifølge ny britisk forskning.

Trening.

Trening anbefales ofte i forbindelse med depresjon. Men hjelper det?

Foto: Colourbox.com

Fysisk aktivitet har lenge vært anbefalt som en måte å bekjempe depresjon på blant leger og treningseksperter, men en britisk undersøkelse publisert i anerkjente The British Medical Journal, slår nå bena under argumentet.

Undersøkelsen slår nemlig fast at kombinasjonen trening og antidepressiva ikke gjør deprimerte mennesker friskere enn de blir med antidepressiva alene.

Ingen forskjell

Studien, gjort av statsfinansierte National Institute for Health Research, har tatt for seg 361 mennesker. Alle var under behandling for depresjon, men i åtte måneder ble en tilfeldig gruppe av dem også oppfordret til å utøve fysisk aktivitet.

Et år senere hadde alle de 361 færre tegn til depresjon, men det var ingen forskjell mellom gruppen som trente, og den som ikke gjorde det.

– Mange pasienter som lider av depresjon ville foretrukket å ikke benytte seg av tradisjonelle antidepressiver, men heller vurdert alternative løsninger og terapiformer, forteller professor John Campbell fra Peninsula College of Medicine and Dentistry, som deltok i studien, til BBC.

– Trening og fysisk aktivitet fremsto for oss som en mulig alternativ behandlingsmåte. Men denne nøye tilpassede undersøkelsen har vist at trening ikke er en effektiv måte å bekjempe depresjon på.

Norsk studie med motsatt funn

Campbell og hans kolleger er ikke de første til å studere en eventuell sammenheng mellom trening og depresjon. En tidligere studie, publisert i British Journal of Psychiatry, kom fram til at all fysisk aktivitet både kan virke forebyggende og være med på å bedre depresjon.

Studien var basert på tall fra 40 000 deltakere i den norske helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Personene ble bedt om å svare på spørsmål om hvor mye de var fysisk aktive, og om symptomer på angst og depresjon.

Fortsatt sunt å trene

Campbell understreker at til tross for deres nye funn, betyr ikke dette at man bør la være å trene.

– Konklusjonen i denne undersøkelsen betyr selvfølgelig ikke at trening ikke er bra – for trening er veldig sunt – men trening er ikke bra til å behandle folk med alvorlige depressive lidelser, forklarer han.

I dag anbefaler National Institute for Health Research at personer som lider av depresjon gjennomfører opp til tre treningsintervaller i uken.

Det ventes at instituttet vil ta den nye forskningsrapporten med i vurderingen når nye retningslinjer skal utformes.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)