I 2011 flere butikker plassert dette produktet i hyllene.
til bruk i mat og drikke. I Danmark har nåMå EØS-godkjennes
Selv om EU har godkjent produktet, er det opp til EØS-komiteen å avgjøre om produktet blir tillatt i Norge.
– Dette vil forhåpentligvis skje i 2012, sier Cecilie Svenning, seniorrådgiver i Mattilsynet til NRK.no.
Når et tilsetningsstoff er godkjent, er det fritt frem for alle produsenter å bruke dette tilsetningsstoffet.
– Men alle produsenter må følge produksjonsprosessen, og oppfylle spesifikasjonen og renhetskriteriene for tilsetningsstoffet, legger hun til.
Norge følger som oftest EUs avgjørelser, men grunnet EØS-avtalen tar det noe lenger tid før det blir en del av norsk lov.
Har fastsatt grenseverdi
Det har vært gjort mange studier på om stevia kan være helseskadelig.
Nå har dette vært evaluert grundig av EFSA, og de har sett en grenseverdi for tilsetningsstoffet.
– Under de fastsatte verdiene er det ikke farlig, sier Trine Husøy, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet og ekspert i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) til NRK.no.
Grunnet manglende studier kunne det ikke tidligere konkluderes med at stevia ikke medførte helseskader hos mennesker. Disse studiene er nå utført.
– Eksperter i EU har nå bestemt at bruken av stevia er trygg, og har fastsatt en grenseverdi på 4 milligram per kilo kroppsvekt per dag, legger hun til.
Grenseverdien er basert på forsøk med dyr.
– Hvis du spiser mat med stevia og ikke får i deg mer enn denne grenseverdien, er det ikke forbundet med helsefare å bruke stevia. Spiser du mer, vil sikkerheten for å unngå helseskader reduseres, forklarer hun.
Det er EU-kommisjonen som bestemmer om industrien skal få tillatelse til å bruke stevia som et tilsetningsstoff til mat i Europa.
– De bestemmer også hvilke matvarer som skal tillates å tilsette stevia, og i hvilke mengder, avslutter hun.
LES OGSÅ: Sukker som ikke påvirker blodsukkeret
Kan spises av diabetikere
Diabetesforbundet forteller at det er 375.000 med diabetes i Norge, og antallet stiger.
– Diabetikere kan spise stevia, og mange av dem bruker det allerede i matlaging.
Vi er glad for at stevia nå trolig blir tillatt i Norge. Det tåler oppvarming og bidrar verken med kalorier, blodsukkerstigning eller tannskader, sier Bjørnar Allgot generalsekretær i Diabetesforbundet til NRK.no.
Han synes det er fint at de som har diabetes får noe søtt uten at det påvirker blodsukkeret.
– Dessuten er det mange andre som har lyst på noe søtt og godt uten sukker, legger han til.
LES OGSÅ: