Hopp til innhold

Går mot tidenes «Movember» i Norge

Norske menn tar oppfordringen om å anlegge bart til inntekt for kreftsaken. Bare England har registrert flere «movembers» i Europa. På verdensbasis ligger Norge på femte plass.

movember

De ansatte ved Family Sports Club i Østfold er i godt selskap når de deltar i årets Movember. Så langt har 17 600 nordmenn registrert seg på kampanjens nettsider.

Foto: Sanne Lier/NRK

1. november gikk startskuddet for den internasjonle kampanjen Movember, som oppfordrer menn til å anlegge bart for å skape oppmerksomhet rundt menns helse, spesielt prostatakreft.

Elleve dager ut i kampanjen ligger Norge på andreplass i Europa når det gjelder antall påmeldte deltakere, og på femte plass i verden. USA ligger på førsteplass, fulgt av Canada, Australia og England før Norge.

Listeplasseringen er ikke justert etter innbyggertall, noe som gjør Norge til en liten kjempe i denne sammenhengen.

Overveldende respons

Kampanjesjef for Movember i Norge, Fredrik Bjørlo, er overveldet over det norske engasjementet:

– Norge ligger desidert i europatoppen i Movember, og det er helt fantastisk. Så langt har de norske bartene samlet inn 1,6 millioner kroner. Jeg vil gjerne takke alle for den hårete innsatsen så langt, sier han til NRK.no.

I skrivende stund har 17 600 nordmenn meldt seg på den internasjonale kampanjen, som går av stabelen i 21 land.

– Allerede er dette flere enn det samlede antallet som deltok i fjor, nemlig 17 300. Og stadig flere melder seg på. Flere hundre hver dag, sier Bjørlo til NRK.no.

Pengene samles inn ved at man registrerer seg på movember.com, lager en profil, og får folk til å donere penger via profilen. Flere kan også gå sammen for å danne et lag. Også kvinner kan registrere seg og bidra, selv om de av naturlige årsaker ikke kan bli med på selve barteprosjektet.

Fredrik Bjørlo

Fredrik Bjørlo er talsmann for Movember Norge.

Foto: Privat

– Barteprofilen deles på sosiale medier, epost, via jungeltelegrafen og så videre. Jo flere som gjør dette, jo mer midler vil bartene gro til kreftsaken, sier Fredrik Bjørlo til NRK.no.

Barten blir en døråpner

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i Norge. Omtrent 4000 nye tilfeller registreres årlig, og rundt 1100 dør hvert år av sykdommen.

I Norge samarbeider Movember med Kreftforeningen. Pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, sier til NRK.no at kampanjen fungerer som en døråpner for å få menn til å snakke om egen helse.

– Movember skaper oppmerksomhet rundt en veldig viktig sak, og det gjøres med glimt i øyet. For Kreftforeningen er det vel så viktig å skape oppmerksomhet og åpenhet rundt sykdommen, som å samle inn penger, sier Vigander.

70 prosent av overskuddet som samles inn i Norge går til norske forskningsprosjekter for prostatakreft. De resterende 30 prosent går til Global Action Plan som gir støtte til gode forskningsprosjekter i hele verden.

Erik Vigander

Erik Vigander fra Kreftforeningen sier at det for dårlig diagnostisering når det gjelder prostatakreft. Pengene fra fjorårets Movember-aksjon har blant annet blitt brukt til forske på nettopp dette.

Foto: Kreftforeningen

I fjor samlet barte-aktivistene inn 4,9 millioner kroner. Av dette beløpet gikk 3,6 millioner til to konkrete forskningsprosjekter ved NTNU i Trondheim og ved Radiumhospitalet i Oslo. Formålet med disse to prosjektene er å bedre diagnostiseringen for prostatakreft og finne metoder for mer skånsom behandling.

– Sånn sett kan du si at bartene gror videre inn i systemet, sier Erik Vigander til NRK.no.

Kan fortsatt bli med

Movember-reglene sier at man skal starte med glattbarbert ansikt og begynne å gro bart 1. november.

Men for etternølere som fortsatt ønsker å bli med på kampanjen, er det ikke for sent, ifølge kampanjesjef Fredrik Bjørlo:

– Med mindre man sitter på en magisk bartegjødsel eller har ekstremt bra skjeggvekst, er det nok litt sent å begynne å gro bart fra scratch nå. Men det er ikke for sent å registrere seg for å gro midler til kreftforskning.

Han forteller at enkelte «movembers» tar en spansk en og barberer bort skjegget, men beholder barten, selv om dette altså strider mot regelverket.

– Vi har valgt å se litt gjennom fingrene på dette i år ettersom mange ikke har fått med seg reglene. Så hvis du har har skjegg, men raker det vekk slik at du bare har bart igjen, trenger du ikke være redd for at bartepolitiet banker på døra. Hver bart teller i Movember, fastslår Bjørlo.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)