NRK Meny
Normal

«Mikrolett» på to minutter - til 12 kroner

Varm lunsj er sjelden feil. Slik kan du lage omelett og andre eggvarianter i mikroen.

Omelett laget i mikroen

SE VIDEO: Så kjapt lager du omelett i mikroen. Foto og redigering: Karina Kaupang Jørgensen/NRK

Magnus Tvedt-Øresland

Omelett er mat som du kan lage av veldig mye forskjellig, sier kokk og matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland.

Foto: Aina C. Hole / Matprat

– Omelett er lavkostmat, og du har god mat på bordet veldig kjapt. Har du tre minutter til overs og en mikro i nærheten er maten raskt ferdig, sier kokk og matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

På oppdrag fra NRK tok han utfordringen og testet egg i mikroen.

Ferdig på få minutter

– Vi lagde eggerøre i kaffekopp og omelett i dyp tallerken.

men resultatet i mikroen ble overraskende bra, innrømmer han.

Matprat testet med to minutter på 750 watt, og oljepenslet kopp og tallerken.

– Egg er det som binder det du har av omelett-ingredienser sammen, og hovedregelen er en spiseskje vann per egg. Ellers kan du blande inn det du har av krydder, pålegg, ost eller grønnsaker, skisserer han.

Matprat testet også ut eggerøre, posjerte og kokte egg i mikroen.

– Pass på sekundene når du posjerer, det er kort tid mellom perfekt posjert egg og ihjelkokt egg. Når du koker egg må vannet dekke hele egget, hvis ikke kan det eksplodere, advarer kokken.

Alle omelettoppskriftene fra NRK Mat finner du her

Dette kostet NRKs omelett

Råvare:

Pris:

Pris i omeletten

Egg, pakke med 12

19,9

1,65 x 2 = 3,3kroner

Melk, 1 liter

14,9

14,9/20 = 0,745kroner

Paprika rød

24,95

24,95/4 = 6,23kroner

Vårløk

19,90

19,9/10 = 1,99kroner

Totalpris for råvarene: 12,265 kroner

Prisene er fra Rema 1000 i Oslo

Fullverdig måltid

Tine Sundfør

Jeg har gjerne omelett til middag, med litt skinke som må spises opp og grønnsaker som jeg alltid har i kjøleskapet, sier Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

En omelett med egg, ost, skinke og grønnsaker er et fullverdig måltid.

To egg til frokost eller lunsj og tre egg til middag eller overtidsmat er passende for de fleste.

– Ernæringsmessig er omelett med litt skinke og grønnsaker absolutt en fullverdig lunsj. Det metter godt, du får i deg mye protein av god kvalitet fra eggene og skinken, fiber og antioksidanter fra grønnsakene, og i tillegg mange ulike vitaminer og mineraler, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Egg inneholder faktisk alle næringsstoffene kroppen trenger, bortsett fra C-vitamin. Har du paprika i omeletten, som er en av de råvarene som inneholder mest C-vitamin, får du i deg det også.

– Skal du på en kjempehard treningsøkt etterpå er det for lite karbohydrater i denne lunsjen. Det kan du løse ved å spise en grov brødskive under omeletten, foreslår hun.

Sundfør synes det beste med en mikro-omelett er at det er en veldig kjapp, sunn og billig form for overtidsmat.

– Det er med overtidsmaten folk ofte gjør dårlige valg. Du begynner på knekkebrødene og blir aldri mett, og ender kanskje opp med å spiser 20 stykker. Eller du bestiller take away som ofte er usunt og koster mye. En omelett derimot er både varm, mettende, billig og sunn, påpeker hun.

Ufarlig stråling

– Men er det helt ufarlig å lage mat i mikroen?

– Det finnes så langt ingen vitenskapelig forskning som tyder på at stråling fra mikrobølgeovnen har noen negative effekter, beroliger Sundfør.

For sikkerhets skyld kan du unngå å stå helt oppi mikrobølgeovnen når den er i bruk, da det vil være noe stråling rundt ovnen.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.