«Føflekk på håndledd»-mysteriet forklart

Har du også en føflekk midt på håndleddet?

Folk viser frem føflekkene sine

Mange kvinner har delt bilder på sosiale medier av en føflekk som er plassert midt på håndleddet.

Foto: Bildemontasje / NRK

«Damer, har dere en føflekk midt på håndleddet eller er det en myte?»

Amerikaneren Aaryn Whitley stilte dette enkle spørsmålet på Twitter forrige uke og fikk over 13 000 svar. Flesteparten var fra kvinner som også hadde en føflekk midt på håndleddet.

NRK fikk også tilsendt flere bilder fra norske kvinner etter en uhøytidelig undersøkelse på Snapchat.

Håndledd med føflekk

Flere norske kvinner har også føflekk midt på håndleddet.

Foto: Mari Skylstad Kvernebo
Flere norske kvinner har også føflekk midt på håndleddet.

– Føflekker har ingen funksjon

Føflekker har i historien hatt en tendens til å ha en symbolsk betydning. I antikkens Roma pleide folk å feste falske «skjønnhetsflekker» i ansiktet, mens kineserne påstår å kunne tolke personligheter ut fra dem.

– Vi har ingen god forklaring på hvorfor vi har føflekker eller hva slags funksjon de har, sier Jon Anders Halvorsen, førsteamanuensis ved UiO og hudlege ved Oslo universitetssykehus.

– Det kan spekuleres om det er en etterlevning fra den gangen menneskene hadde mer hår og føflekkene gav oss mønster i pelsen, sier Halvorsen.

Mari Skylstad Kvernebo

Hudlege Mari Skylstad Kvernebo har forklaringen på hvorfor så mange har en føflekk på håndleddet.

Foto: Aleris / Pressbilde

Det store spørsmålet gjenstår.

Hvorfor har så mange av oss den samme føflekken og hvorfor midt på håndleddet?

– Det er egentlig ikke så overraskende, sier hudlege Mari Skylstad Kvernebo ved Aleris. Også hun har en føflekk midt på armen.

Kvernebo mener tre ting kan forklare dette fenomenet:

1) Kjønn

– Generelt har kvinner flere føflekker enn menn. Derfor er det naturlig at flere kvinner har en føflekk på håndleddet enn menn, sier Kvernebo.

Halvorsen mener det er vanskelig å slå fast om kvinner har flere enn menn, men sier at kvinner generelt har lysere hud, og føflekker oppstår oftere på folk med lysere hud.

2) Alder

Noen fødes med føflekker, mens andre blir født uten. Det er helt normalt å få nye føflekker på kroppen.

– Føflekkproduksjonen er på topp når man er i 20- årene. Så avtar det etter hvert når man bikker 40 år, sier Kvernebo.

3) Soleksponering

Du får oftere føflekker på områder som er utsatt for sporadisk soling.

– Håndleddene spesielt er et område som blir belyst og dekket til. Derfor er det ikke overraskende at så mange kvinner har føflekker der, sier Kvernebo.

Jon Anders Halvorsen

Hudlege Halvorsen tror det er tilfeldig at så mange har føflekker på samme sted.

Foto: Andreas Birger Johansen

Jon Anders Halvorsen er enig at soleksponering kan føre til at man får føflekker. Men han tror det er tilfeldig at de dukker opp midt på håndleddet.

– Hvis Twitter-brukeren hadde spurt om noen har føflekker midt på ryggen eller mellom skulderbladene, så hadde hun nok fått svar fra like mange mennesker, spår Halvorsen.

– Viktig å være oppmerksom

Kvernebo synes det er stas at «føflekk-mysteriet» har slått an i sosiale medier, og mener det er bra at folk blir mer oppmerksom på føflekkene sine.

– Føflekkreft er en alvorlig kreftsykdom. Når man undersøker føflekkene sine, må man se etter nye flekker eller forandringer i tidligere føflekker, sier hudlegen ved Aleris.

– En enkel huskeregel er å se etter de som skiller seg ut fra de andre man har, sier Kvernebo.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)