Hopp til innhold

"Du drikker for mye!"

Seks av ti nordmenn er bekymret for en venns alkoholbruk, viser en ny undersøkelse. Slik sier du fra til en venn som drikker for mye.

Illustrasjonsbilde: Ung gutt drikk av øl-flaske

I Oslo er hele 71 prosent bekymret for at noen de kjenner kan utvikle et alkoholproblem. Illustrasjonsfoto.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

- Jeg var kjemperedd for å ta det opp, sier Gøril Dalehamn til NRK Puls. Hun sa fra til ei venninne som alltid ble fullere enn de andre på fest.

Gøril Dalehamn

Gøril Dalehamn sa fra til ei venninne som alltid drakk for mye på fest.

Foto: Privat

- Først prøvde vi å bli enige om at hun ikke burde drikke sprit og ikke gå på nachspiel, men det funket aldri lenge. Til slutt måtte jeg ta en alvorsprat med henne, fortsetter Dalehamn.

Og helt nye tall viser at mange har det som Gøril Dalehamn:

Norstat har på oppdrag fra NRK Puls spurt 1007 personer om de er bekymret for at noen de kjenner drikker for mye eller for ofte. 57 prosent svarte ja.

Oslofolk mest bekymret

Undersøkelsen viser at kvinner er mer plaget av andres alkoholbruk enn menn, 60 prosent av kvinnene oppgir at de har vært bekymret, mens 52 prosent av mennene svarer det samme.

Og de unge bekymrer seg litt mindre over venners alkoholvaner enn menn: 46 av de under 30 år svarer at de har vært urolige for andres drikking. I gruppen over 50 år har 60 prosent sett på dette som et problem.

Videre er folk i Oslo mest bekymret. Der svarer 71 prosent at de frykter noen de kjenner kan utvikle et alkoholproblem. Spesielt om sommeren er mange i faresonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Slik sier du fra

Kari Lossius er sjef for Bergensklinikkene og har 25 års erfaring med rusarbeid. Hun har flere råd til deg som vurderer å si fra til en kollega, kompis, venninne eller slektning som alltid blir fullere enn andre.

Si fra hvis du bekymrer deg.

Gjør det tydelig at du sier fra fordi du bryr deg.

Vis til konkrete episoder. Eks: ”Da vi var på fest i går, gikk det ikke an å prate med deg. Husker du at du kranglet med taxisjåføren på vei hjem? Jeg synes det var ubehagelig”

Ikke forvent å få innrømmelser. Tenk at dette er en begynnelse, slik at du kan være en samtalepartner om alkoholbruk, også ved senere anledninger.

Unngå å bruke diagnosebegrep. Ikke si ”jeg tror du har et alkoholproblem”, ”er du rusavhengig” eller lignende.

Tenk at alkohol ikke er så veldig annerledes enn alt annet man snakker med venner om. Rus bør være et naturlig samtaletema. Det er ikke så spesielt.

Kari Lossius, sjef for Bergensklinikkene

Kari Lossius har 25 års erfaring med rusarbeid.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Hva skal du se etter?

Mange drikker mye på fest, men hvordan skal man vite når det er nok? Når er det på tide å si fra?

- Det er noen varsellamper, men vi må være klar over at de er bare det. Det trenger ikke være et alvorlig problem selv om de lyser i ett tilfelle, sier Kari Lossius.

Alkohol øker brystkreft-faren

- Hvis venninnen din drikker dobbelt så mye som deg og de andre. Hvis du ikke kan føre en normal samtale med henne når dere er på byen, eller at hun drikker når ingen andre drikker, er det faresignaler, mener Lossius.

Ikke vent for lenge

- Hvis du venter til det ikke er en vei utenom behandling, har du ventet for lenge. Det er fint å ha ei god venninne eller en kompis som kan si ”du var for full, du bråket for mye, det var ikke ok å være sammen med deg”.

- Det trenger ikke bety at du har et rusproblem. Jo tidligere man sier fra, desto lettere er det å slutte, sier Lossius.

Ungdomsfylla skader hukommelsen

Gøril Dalehamn er glad hun sa fra i tide.

- Historien om min venninne er en skikkelig solskinnshistorie. Hun sluttet å drikke den dagen jeg sa fra, sier Gøril Dalehamn.

- Jeg truet med å ringe Akan hvis hun ikke stoppet. Deretter fikk jeg henne til å ringe Anonyme alkoholikere . Hun fikk kontakt med ei hyggelig dame der. Nå har hun holdt seg edru i seks år.

Hvor mye tåler du? Prøv promillekalkulatoren

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)