NRK Meny
Normal

«Bør jeg bruke maske på flyreiser?»

Vidar Ormaasen ved infeksjonsavdelingen på Ullevål svarte bekymrede lesere om svineinfluensa i kveld. Les svarene her.

Svineinfluensa-epidemi i Mexico
Foto: Ronaldo Schemidt / AFP

Les svarene her

– Har pappa rett?

«Jeg er en 10år gammel jente som lurer på noe:) Dør vi i Norge som har bra imunforsvar og sånn for pappa sa at bare de som er fattige og har dårlig imunforsvar dør?» var et av spørsmålene som kom inn.

– Hei, tror nok pappa har rett, vi som bor i Norge er bedre stilt enn mange andre i verden til å unngå å bli hardt rammet av dette, svarte overlege Vidar Ormaasen.

Likevel var det mange som ville vite om man burde utsette reiser, holde ungene hjemme fra barnehagen og hvor lang tid det tar fra man blir smittet til man blir syk.

– Det er klart folk er opptatt av seg og sine, det er helt normalt, sa Ormaasen etter at nettmøtet var ferdig.

Les svarene her

Plass til 20 pasienter

Ormaasen jobber ved infeksjonsavdeligen på Ullevål sykehus, og der er de forberedt på å ta i mot eventuelle smittede som måtte komme.

– Vi har en høyrisikosmitteavdeling med plass til 20 pasienter på isolat, sier Ormaasen til Puls.

Selv understreker han at det for øyeblikket er uvisst hvor mange som faktisk har dødd av svineinfluensaen, da det ikke foreligger gode nok opplysninger.

– Ofte er det tilleggssymptomene som dreper, og eldre og kronisk syke er mer utsatt, svarte han i nettmøtet.

Se video: Dette er svineinfluensa

Et par med et lite barn på t-banen i Mexico by
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hva er forskjellen på svineinfluensa, fugleinfluensa og SARS? Klikk på bildet for å se video.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.