Frukt, grønt og fiberprodukter ser ut til å trigge mageplagene for de som har irritabel tarm.
Dette er mat som inneholder tungt fordøyelige karbohydrater og som stiller store krav til tarmfunksjon.
- Fordi pasienter med
nettopp kjennetegnes ved forstyrrelser i tarmfunksjonen, reagerer de når de spiser denne typen mat, sier Arnold Berstad, professor i fordøyelsessykdommer ved Haukeland universitetssykehus til NRK Puls.Han har over 40 års erfaring i mage-tarmfaget og har utredet mange pasienter som har slitt med store plager uten at det er funnet en åpenbar årsak.
Vekslende avføring
Typiske symptomer på irritabel tarm er mye tarmgass, magesmerter, følelse av oppblåsthet og vekslende avføring: Noen ganger er den løs og andre ganger hard.
Når avføringen er hard kan den gjerne minne om harelort.
- Mange føler også at de ikke får tømt seg skikkelig når de er på do. De føler at det ligger «noe igjen», forklarer Berstad.
Havregrøt og tran
Det finnes verken en enkel årsak til eller behandling for irritabel tarm, men Berstad nevner et par kostråd som kan lindre plagene.
- Løselig fiber, som finnes i havre, ser ut til å virke mer beroliggende på magen enn hvetekli og andre ikke-løselig fiber. Min erfaring er også at tran har en stabiliserende effekt på tarmfunksjonen, men hvilke mekanismer som ligger bak vet vi ikke sikkert, sier Berstad.
Ifølge Berstad er det lurt å forvelle grønnsaker før du spiser dem. Da er det ikke så tøft for magen. Har du irritabel tarm tåler du oftest poteter og ris bedre enn pasta.
Tilsetningsstoffer mulig årsak
Selv om det i dag forskes en del for å finne mulige årsaker til irritabel tarm, finnes det ingen sikker viten.
Berstad og hans forskergruppe ved Haukeland universitetssykehus undersøker blant annet om disse pasientene kan ha en form for atopisk overfølsomhet i tarmen.
- Vi kan heller ikke utelukke at tilsetningsstoffer som finnes i maten i dag, spesielt konserveringsmidler, kan påvirke tarmfloraen og gjennom det gjøre tarmen mer følsom, sier Berstad.