I går slapp svenske økonomer en rapport som foreslo å innføre en «fettskatt» i Sverige, det vil si økt moms for usunne matvarer som sukker, hvetemel og fett. Det samme ble foreslått i Norge i fjor.
LES OGSÅ:
– Jeg reagerer veldig negativt på en skatt på mettet fett. Det er kontraproduktivt, sier den svenske legen og kostholdseksperten Annika Dahlqvist.
Dahlqvist er kjent for sitt arbeid for lavkarbodietten i Sverige, og hun har solgt over 200 000 bøker til sultne svensker. Hun kjemper for et kosthold rikt på fett, på kjøtt og på mettet fett, og har allerede fått tusenvis av svensker til å koke maten sin i meierismør.
Hun har tidligere sagt til NRK.no at nordmenn spiser altfor lite fett, og altfor mye karbohydrater.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
– Her er det økonomer som kommer inn og synser, og så tar de bare for god fisk detde rådende ekspertene sier. Det står at kalorier gir fedme, men de har ikke forstått at det er karbohydrater som gjør det, sier hun.
Dahlqvist lover protestaksjoner om forslaget blir tatt videre.
– Det er klart vi skal protestere. Vi som eter lavkarbo, merker jo at det er det beste for vår helse, sier hun.
I Danmark er fettskatten allerede en realitet. Fra 1. juli går momsen dramatisk opp på en rekke fete meierivarer, og slakterne må nå finne snittallene på fettinnhold på husdyrene. Innføringen av de nye reglene kommer i etterkant av en hasterapport om danskenes kosthold.
– Frykter for fettet
I Norge antyder Helsedirektoratet at de har lyst til å prøve å momsbelegge usunne matvarer. Det betyr i første rekke sukker, men også salt.
Kostholdsekspert Fedon Lindberg frykter fettet kan få samme skjebne.
– Det er definitivt ikke faglig enighet at fett generelt, eller mettet fett spesielt verken medfører økt risiko for fedme, hjertesykdom, diabetes eller kreft, sier han til NRK.no.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
– Fokuset på kalorier er en farlig forenkling. Hvis vi ender opp med å fokusere utelukkende på å få ned kaloriinntaket kan vi ende opp med å gjøre noe galt, sier Fedon.
Han sier hjerte-karsykdom er den største årsaken til for tidlig død, og at flere studier viser at det er kunstig transfett og høyglykemiske karbohydrater som øker risikoen for slike sykdommer mest.
Det betyr hvitt mel, poteter, pasta og raffinert sukker.
– Det viktigste er ikke bare å gjøre noe med kalorier, hvis det til syvende og sist ikke har noen betydning for å få ned sykdomsrisikoen. Om jeg behandler en person for fedme, men på en måte som gjør at de får økt risiko for disse sykdommer har jeg ikke gjort jobben min, sier han.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: