NRK Meny
Normal

– Vi har blitt japper alle sammen

Har du mobil? Går du i treningsstudio? Spiser du sushi, og har du kanskje til og med dress? Da er du en japp.

1985: Kredittkortene sitter løst. Sushi er siste skrik. Mobiltelefonen veier 7 kg, men er lett å bære for en ung nyrik japp.

Bobbysocks sang «La det svinge til du mister all kontroll». Det var bokstavelig talt det som skjedde. Det var ingen bremser.

Trond Blindheim

Men åttitallets gladdager med enorme mobiltelefoner, stort hår, skulderputer og høy stresskoffertføring, kaster skygger til rosabloggere, daytradere og moteguruer i 2012.

For advarslene kommer fra økonomer og politikere når kredittkortene går varme, champagnen spruter, og når statsbudsjettet kommer:

– Det må ikke bli ei ny jappetid.

Sigbjørn Johnsen har flere ganger sagt det og det samme gjør leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap) i Aftenposten samme dag som statsbudsjettet for 2013 blir lagt frem.

Men hva var egentlig jappetida?

– Det var norgesrekord i dyre firmabiler i reklamebransjen. Statsministeren kunne misunt oss bilene, sier Trond Blindheim.

Hvis du møtte ham i 1987 kunne han ha på seg hvit skjorte, dongeribukse, rosa lærslips, finsko og en ullblazer med skulderputer. Han var nyutdannet sosiolog og jobbet i reklamebransjen i Oslo.

Bobbysocks

Bobbysocks La det svinge er en god beskrivelse på Jappetida, mener Trond Blindheim

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

I dag er han rektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

Jappetida er et kallenavn på perioden som i Norge varte fra omtrent 1982 til 1987. Wikipedia kaller det «en kulturrevolusjon som fikk store konsekvenser for økonomi og samfunn.»

– Et symbol på et tidsskifte

På begynnelsen av 1980-tallet ble det enklere å tjene penger og enklere å låne penger.

Det ble et symbol på et tidsskifte, forteller forfatter og kommentator i Dagens Næringsliv, Kjetil Wiedswang.

Kjetil Wiedswang

Kjetil Wiedswang har skrevet bok om jappetida

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Trond Blindheim

Trond Blindheim er i dag rektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

Foto: Markedshøyskolen

Mange unge ble rike på aksjespekulering, og spekulative investeringer.

– Unge velutdannede mennesker gikk inn i finans-, reklame- og mediebransjene, hvor det tidligere var gamle gubber, sier Wiedswang.

– Det var gode tider i reklamebransjen. Vi fikk 15 % provisjon, det var en bransje med masse penger. Kanskje den mest jappete bransjen ved siden av finansbransjen.

Overdådig og motebevisst

Samtidig steg børsene, lønna økte og det ble mer velstand, folk flest hadde mye penger, og forbruket tok helt av.

Blindheim spilte Vivaldi i BMW-en.

– Pengene satt løsere, det var lov å vifte med penger.

Du kunne drikke Perrier flaskevann for gi signal om at du var viktig.

Trond Blindheim

– Kredittkortene kom, American Express, Diners Club og Visa – det var som et slips med kort som datt ut når du åpnet lommeboka. De mer suspekte kredittkortene, med rådyre renter, ble kalt «Tveita Diners», forteller han.

Livsstilen deres var overdådig og motebevisst, og de ble kalt japper etter den engelske forkortelsen YAP, som står for Young Aspiring Professional eller YUP – Young Urban Professional.

Altså en ung, ambisiøs og dynamisk person for eksempel en børsmegler eller IT-gründer.

Mobil og sushi

– Folk fikk nye forbruksvaner på den tida, sier Wiedswang.

Selv jobbet han i Dagens Næringsliv, som hadde kontor på Aker brygge i Oslo.

– Det var en byggeplass, men den første eksklusive italienske isen ble solgt der, fra en campingvogn, forteller han.

Sushi

Den første sushirestauranten bi Norge ble åpnet i 1985

Foto: NRK

– Vi kjøpte «Layout-mat». Det kunne være seks erter og et kjøttstykke med noe søl rundt. Det var lite mat, men råflotte priser. Og det skulle se ut som et lite kunstverk, sier Blindheim.

Var jappene kyniske?

– I finansverdenen handler jo om å tjene penger, og det var også en moralsk vridning og en politisk høyrebølge med Reagan, Thatcher og Willoch, sier han.

I dag tar vi imidlertid mange av jappetidens ekstravaganser som selvfølger.

– Vi fikk cafekulturen, det var ikke flaut å gå i dress, vi fikk mobiltelefon, treningssenter og sushi. Det som var en gjeng rare mennesker da, så ut slik vanlige studenter er i dag.

Cappuchino med hjerteformet melkeskum

Jappene fikk i gang cafékulturen i Norge

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Hvorfor tror du jappene fra 80-tallet ligger lavt nå?

– Det er litt spesielt norsk. Andre steder er jappene en beskrivelse på en type mennesker og en epoke, men her blir ordet forbundet med det som skjedde etterpå, sier Wiedswang.

Baksiden av medaljen

Mange av investeringene ble nemlig gjort med kreditt. Og den svære utlånsboomen skapte en boble som måtte briste før eller senere, og i 1987 var enkelte mindre banker i vanskeligheter.

Boblen brast i en formidabel gjelds- og bankkrise med rekordhøy arbeidsledighet. Folk hadde lånt mer enn de kunne håndtere, og bankene slet med å betale det de hadde lånt i utlandet

Det ble nedgang i investeringene i næringslivet, nedgang i boliginvesteringene, nedgang i veksten av BNP og mange bedrifter gikk konkurs.

Tror du vi kan få ei ny jappetid nå?

– Jeg tror det er omvendt. Vi har blitt japper alle sammen, sier Wiedswang.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.