NRK Meny
Normal

– Vask grillen som en bil

Grillkongen Craig Whitson sverger til bilpolish når han vasker, mens tv-kokk Tina Nordström liker stålbørste. Les ekspertenes tips til den beste grillrengjøringen.

Rengjøring av grill

- Den beste måten å rengjøre grillristen på er å bruke en stålkost. Det er lurt å gå over risten når grillen er blitt varm, men før maten er lagt på. Det er også lurt å børste av risten igjen når matlagingen er ferdig, men før grillen er blitt kald, mener Craig Whitson.

Foto: Maria Elsness / NRK

Craig Whitson, Grill-VM

Craig Whitson har vært landslagskaptein i grilling, samt hoveddommer under NM.

Foto: The Norwegian National Barbecue Team
Tina Nordström

– Selve grillen må tømmes for gammelt kull før bruk, sier Tina Nordström til NRK.no.

Foto: Ola kjellbye
Grill

Det er litt mer fristende med grillmat hvis de gamle matrestene er fjernet før du tenner grillen.

Foto: Maria Elsness / NRK
Craig Whitson

Her er Craig Whitson foran sin nye grill, en såkalt «smoker» på hjul. Grillen heter Pokey, og veier hele tre tonn.

Foto: Privat
Grill

Det er ikke lett å holde gassgrillen ren hele sesongen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Gruer du deg til å ta fram grillen med ugjenkjennelige matrester fra i fjor? Eller har du vært flink, og har gullende rene grillrister?

– Rengjøring av grillen kan sammenliknes med rengjøring inne på kjøkkenet. Kokeplater og grillrister bør rengjøres hver gang de brukes, sier Craig Whitson til NRK.no. Han har vært hoveddommer under NM i grilling, kaptein på det norske grillandslaget, og blir gjerne kalt «grillkongen».

– Den beste måten å rengjøre grillristen på er å bruke en stålkost. Det er lurt å gå over risten når grillen er blitt varm, men før maten er lagt på. Det er også lurt å børste av risten igjen når matlagingen er ferdig, men før grillen er blitt kald, uttaler han videre.

Craig er Rema 1000 sin grillekspert gjennom flere år. Kiwi satser i år på at tv-kokk Tina Nordström skal gi kundene hete grilltips. NRK.no har spurt begge grillprofilene om de beste vasketipsene.

Rengjøring av kullgrill

– Rengjøring av kullgrillen bør foretas etter hver grilling, risten er enkel og rengjøre. Børst den med en stålbørste og rengjør den i oppvaskkummen med vanlig oppvaskmiddel. Skyll risten godt. Selve grillen må tømmes for gammelt kull før bruk, sier Tina Nordström til NRK.no.

– Fastbrent mat og fett kan fjernes med en skrape. Kullgrillen bør vaskes skikkelig et par ganger i løpet av sesongen, samt ekstra grundig før den settes bort for vinterlagring, fortsetter hun.

– Ta grillen med på tur til bilvasken

Craig har et noe utradisjonelt tips til rengjøring av hele grillen.

– Ta gjerne grillen med på tur til en bilvask for årets bad, råder han.

– Til en vaskehall altså?

– Det skal være manuell-bilvask der man vasker bilen selv, ikke drive-through typen. Bilvasken har høytrykksspyler, men også avfetning, høytrykk med og uten såpe. Jeg tar med hele grillen og setter den på plass, forklarer grillkongen.

Du kan også behandle grillen som en bil når du vasker den hjemme.

– Når man vil få grillen til å se ny ut på utsiden, er den ideelle remedien bilpolish. En ren grill er en glad grill, så hvorfor ikke prøve? mener grilleksperten.

Og det er ikke bare en liten grill kongen opererer med om dagen. Han har en såkalt «smoker» på hjul, og den er flere ganger større en mannen selv.

– Den nye grillen min heter Pokey, og er oppkalt etter bestemoren min Pocahontas. Den veier tre tonn og er seks meter lang. Skal man grille, så skal man grille, mener Craig, som også har skrevet flere bøker om grilling. Flere av grilltipsene hans kommer fra bøkene.

Tips for deg som satser på gass

Gassgrill vaskes ofte på en annen måte enn en kullvariant.

– Gassgriller trenger noe forskjellige metoder, da disse kan ha forskjellige typer brennere, rister og kammer. Her anbefaler jeg og følge de instruksjoner som følger med grillen, sier Tina.

Craig Whitson vil ikke anbefale å fyre opp gassgrillen på maks varme for å brenne matrestene av risten.

– For det første trenger man ikke så sterk varme for å rengjøre grillristen, og hvis man skulle glemme seg, så bruker man fort mye gass. Å brenne av grillen på høy temperatur i femten minutter kan sammenliknes med vanlig bruk av grillen i noen timer. Det er helt unødvendig, mener han.

– Risten må selvfølgelig rengjøres på samme måten som med kullgrillen. Det bør ikke gå for mange grillseanser mellom hver gang du rengjør det som ligger over brennerne. Fjern risten og vask grillen grundig.

Vanlig oppvaskmiddel

Minst én gang i året må du ta ut alle delene av grillen som kan tas ut for en ordentlig vask.

– Det er varmt vann, såpe og litt muskelkrefter som skal til. Jeg pleier også å ha med en skraper og et par kluter for å ta de vanskelige hjørnene i grillen.

– Hva slags såpe anbefaler du?

– Jeg bruker vanlig oppvaskmiddel. Jeg liker det litt renere oppvaskmiddelet bedre enn kjøkkenspray, som jeg ofte synes er irriterende på huden, forteller grillkongen.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.