NRK Meny
Normal

– Han har misbrukt bildet mitt for å tjene penger

Geir Andersen lovet Emely da Silva Perigo (12) en lys fremtid og utdanning i utlandet. I dag har hun ingenting igjen.

Emely da Silva Perigo og Geir Andersen

Emely da Silva Perigo var avbildet på fakturaene til Emely Foundation. Selv har hun ikke sett mye til pengene som Geir Andersen samlet inn.

Foto: NRK

Giverglade nordmenn har gitt rundt seks millioner kroner i støtte til bistandsprosjektet Emely Foundation i Rio de Janeiro. Der skulle barn lære å spille fotball, men i dag sitter barna i Cantagalo-bydelen igjen uten hverken fotballsko eller leggbeskyttere.

– Han har bare misbrukt bildet mitt for å tjene penger, sier Emely da Silva Perigo til NRK.

– Lovet mat, gaver og trening

Faktura fra Emely Foundation

Slike fakturaer er sendt ut til flere tusen nordmenn.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK
Cantagalo-bydelen i Rio

Flere hundre barn fra Cantagalo-bydelen i Rio de Janeiro skulle få opplæring i fotball.

Foto: NRK
Geir Andersen

Geir Andersen er daglig leder i Emely Foundation.

Foto: NRK
Emely da Silva Perigo med tatovering

Márcio da Silva Pergiro bærer datterens navn på armen.

Foto: NRK

I forrige uke kunne NRK avsløre hvordan innsamlingsbransjen i Norge preges av flere tusen aktører som tjener store penger, med skjulte regnskap og lite innsyn.

Både forbrukermyndighetene og Innsamlingskontrollen mottar en rekke klager på slike organisasjoner, og en av organisasjonene som har fått flest klager er Emely Foundation. Ifølge egne nettsider og ivrige telefonselgere skal de drive med fotballopplæring for fattige i Brasil.

Flere tusen nordmenn har mottatt fakturaer med bilder av Emely, som angivelig takker for støtten hun har fått.

– Geir Andersen sa at han ville gi lunsj, leker, gaver og turer til barna. Han sa også at han ville gjøre dem til fotballspillere, sier Márcio da Silva Pergiro, Andersens tidligere samarbeidspartner og Emelys far.

Ifølge Márcio var Andersen mer opptatt av å ta bilder av treningen enn treningen selv. Treningene var få og langt imellom, og snart ble det slutt på de også.

– Ingen har beriket seg på dette

Etter NRKs avsløringer i forrige uke har Andersen selv valgt å stå fram. Han sier at prosjektet som NRK har undersøkt er avsluttet, og at det er grunnen til at vi ikke har klart å finne noen aktivitet.

– Det er flere grunner til at vi stoppet prosjektet. Først og fremst må vi ta selvkritikk for å ha engasjert feil mann til å drive prosjektet vårt.

Han sier også at det er historiske grunner til at prosjektet i Cantagalo-bydelen fremdeles omtales på nettsidene, halvannet år etter at det ble avsluttet. Selv om millioner av kroner har forsvunnet på veien mellom norske lommer og Rio de Janeiro, så fastholder Andersen at han ikke har blitt rik av prosjektet.

– Det er ingen her som har beriket seg på dette. Alt vi får inn blir brukt der nede. Vi har to prosjekter og der blir pengene brukt.

– Krevde tilbake alt

På hjemmesidene til Emely Foundation skryter Andersen fremdeles av å tilby fotballutstyr til barn og unge i alderen 6 til 16 år, deriblant «200 drakter med shorts og strømper, 200 par sko, leggskinn, overtrekks drakter og tilstrekkelig med nødvendig treningsutstyr som baller, kjegler, tape, isposer etc.»

Márcio da Silva Pergiro bekrefter at de fikk overlevert noe utstyr fra norske givere, men at det forsvant like raskt som det kom.

– Han krevde å få alt tilbake. Vi ville beholde noe til barna, men han krevde å få alt, også klærne.

Selv om det var lite penger som kom til slumområdene i Rio, så skyldes ikke det manglende givervilje blant nordmenn. NRK har fått innsyn i Emely Foundations regnskap, som viser en inntekt på 1,2 millioner kroner fra norske givere i 2011.

Ifølge Andersen er dette etter at callsentrene har forsynt seg med 80 prosent av de innsamlede midlene, noe som betyr at nordmenn har gitt rundt seks millioner kroner til sammen.

– Vær kritisk til dem du ikke kjenner

Børre Hagen

Børre Hagen er daglig leder i Stiftelsen Innsamlingskontrollen.

Foto: privat

Selv om det finnes over 2000 innsamlingsorganisasjoner i Norge, så er bare 107 medlem i Stiftelsen Innsamlingskontrollen (IK). Dette er et uavhengig organ som er opprettet for å kontrollere norske pengeinnsamlere.

Børre Hagen er daglig leder ved IK, og han har sett seg lei av at aktører stikker av med millionvis av innsamlingskroner.

– Hvis man ikke kjenner til en organisasjons fra tidligere, så bør man i utgangspunktet være kritisk.

Hvis du blir kontaktet av en ukjent organisasjon, så er det i utgangspunktet vanskelig å vite hvor pengene du gir ender opp, men et medlemskap i IK er en god indikator. For å bli medlem der må nemlig 65 prosent av de innsamlede midlene gå til formålet.

– Ved å sjekke registeret kan du forsikre deg om at organisasjonen du ønsker å gi til er seriøs, sier Hagen til NRK.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.