– Urimelig påstand

Trygve Rønningen i Viasat sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene om Chill tv.

FBI viser i dag hvordan tv-programmet Chill bruker kyniske metoder for å loppe penger av seerne sine .

– Dette er en helt urimelig påstand, som vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har hatt, og har tillit til at Rubicon forvalter denne type TV-program på en mest mulig profesjonell måte. Med en produksjon på mange hundre konkurranser i løpet av et år, kan man aldri utelukke at engasjerte programledere i enkelttilfeller kan være unøyaktige, men vi oppfatter ikke dette som noe stort problem i denne produksjonen, skriver programdirektør i MTG Norge (som står bak Viasat 4), Trygve Rønningen, i en e-post til FBI.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– FBI har åpenbart ikke full innsikt i hvilke skriftlige retningslinjer programlederne blir gitt før de går på sending. Det det her vises til er bruddstykker av en helhet som omfatter en rekke retningslinjer, både etiske og juridiske, som brukes i norske redaksjoner hver dag. Dette vil vi kunne legge fram svært konkret i kveldens sending, skriver administrerende direktør i Rubicon, Lars Hognestad, i en e-post.

– Kan brukes flere ganger

Etter det FBI erfarer kommer programlederne ofte med villedende hint som ikke har noe med løsningen å gjøre. Og for sikkerhets skyld opererer programlederne med alternative svar, dersom noen sender inn løsningen, velger de bare et annet svar fra listen.

– Programlederne lager mange konkurranser til sine programmer, og av og til så kan en konkurranse være mulig å bruke flere ganger med forskjellige svar slik at man planlegger for flere sendinger. Konkurransen som man skal bruke under sending skal printes ut med kun ett svaralternativ før det blir godkjent. Det fremkommer klart og tydelig av våre regler at juks ikke skal forekomme. Juks medfører at vedkommende ikke kan jobbe hos oss da vi ønsker å lage så spennende og positive programmer som mulig, skriver Hognestad.

I et hefte får programlederne beskjed om å lage fiktive meldinger.

«Send gjerne inn en anonym melding i forkant av en konkurranse, slik at seerne føler at det er de som har mast om en konkurranse, og at dere er greie og gir etter».

– Dette er noe som kan forekomme når man ikke får folk til å være med på en diskusjon rundt nattens tema, og er en fin måte for å sette i gang en konkurranse og få aktivitet i programmet, skriver Hognestad.

«Vote mot hverandre på de mest banale ting (hvem er kulest?), og legg sjela deres i det. Jevn ut voten slik at den ligger og vipper på 50/50, og det strømmer inn!»

– For at det skal bli spennende og underholdende så kan programleder og moderator velge hver sin side av avstemningen og dermed skape et engasjement hos seerne som gjør at voten/avstemningen blir ett spennende element i programmet, skriver Hognestad.

Tom Rune Helland klagde til Rubicon over villedende uttalelser fra programlederne.

Han fikk svar fra Rubicons kundekontakt for Chill og Mess-TV, Severin Meiland. Men Severin svarte ikke på påstandene om villedende hint.

– Når det gjelder påstandene om villedende hint så skal ikke dette forekomme og han så da ingen grunn til å kommentere dette overfor Tom Rune Helland, skriver Hognestad.

Se kveldens FBI direkte her i kveld klokka 19.30 , der en representant for Rubicon TV kommer i studio.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)