Hopp til innhold

– Uklare alkoholråd til gravide

Er det greit å ta et glass vin under svangerskapet? To av tre gravide synes ikke de får nok informasjon om alkoholbruk av lege eller jordmor, viser en undersøkelse fra Helsedirektoratet.

Gravid drikker vin

Definisjonen av å drikke ”av og til” kan være ulik hos en 50 år gammel jordmor og en 25 år gammel kvinne.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Kommende mødre bør verken drikke mens de planlegger graviditet eller når de er gravide. Også far bør unngå alkohol, uttalte overlege Rolf Lindemann ved Ullevål sykehus, til NRK.no i sommer.

Mye alkohol under svangerskapet kan føre til FAS – føtalt alkoholsyndrom .

Nå viser en undersøkelse fra Helsedirektoratet at to av tre gravide oppgir at de ikke får informasjon om konsekvensene av alkoholbruk i svangerskapet av lege eller jordmor, melder Aftenposten.no .

– Tvetydig budskap

– Mange gravide synes at de får et usikkert og tvetydig budskap fra lege og jordmor når det gjelder alkohol. Dessverre er det også noen som ikke får noe informasjon i det hele tatt, sier Astri Vikan, sosionom og prosjektleder i Helse Nord-Trøndelag, til NRK.no.

I Nord-Trøndelag håper de på å starte en undersøkelse i høst for å kartlegge dette nærmere. Sosionom Vikan viser til at man fra forskning ser at kvinner stadig drikker mer, og at yngre og velutdannede kvinner står for mye av økningen.

En norsk doktorgrad fra 2007 avslørte at en av fire gravide Oslo-kvinner forsatte å drikke alkohol i små mengder senere i graviditeten.

Hva er "av og til"?

Helsemyndighetene får i dag informasjon rundt alkoholbruk under svangerskapet fra helsekort for gravide. Den gravide blir blant annet spurt om alkoholbruk og skal krysse av på om hun «aldri» drikker, drikker «av og til» eller «daglig».

Hvis den kommende mammaen krysser av på «av og til» eller «daglig» skal helsepersonell ifølge retningslinjene gå videre med svaret, og finne ut hvor ofte og hvor mye.

– De fleste spør nok, men det er også noe med hvordan man spør. Stiller du spørsmålet slik: Du drikker vel ikke nå som du er gravid, så får du det svaret du får, sier Elisabeth Grimsrud, fagkonsulent i Den norske jordmorforening, til Aftenposten.no.

Definisjonen av «av og til» kan også være ulik hos en 50 år gammel jordmor og en 25 år gammel kvinne, påpeker Grimsrud.

Helsedirektoratet: Mangelfulle retningslinjer

Henriette Øien

Henriette Øien, Helsedirektoratet.

Foto: Helsedirektoratet

- Det kunne stått mer konkrete råd i retningslinjene om hva som er «av og til». Det kan selvfølgelig tolkes veldig forskjellig, fra en gang i måneden til flere ganger i uken, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til NRK.no.

Helsedirekoratet erkjenner at direktoratets retningslinjer til jordmødre og leger er noe mangelfulle.

– Retningslinjene kan nok være mer tydelige på hva helsepersonell bør gjøre når det kommer frem at en person har et høyt alkoholinntak. Dette er et vanskelig tema å snakke om på en ok måte, og vi bør se på dette når retningslinjene for svangerskapsomsorgen skal revideres, fortsetter avdelingsdirektøren.

– Når kommer de nye retningslinjene?

– Det vil nok ta litt tid. Men samtidig jobber vi med nye verktøy for helsepersonell når det gjelder samtaler med pasienter om deres levevaner. Det handler om hvordan man skal få i gang en god og åpen samtale med pasienten, enten det er en gravid som bruker alkohol eller det er andre pasientgrupper som har uheldige levevaner, opplyser Øien.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)