– To vaskemidler er nok

– Mange av vaskemidlene som finnes i butikkhyllene er helt unødvendige. Du trenger bare to, sier renholdsekspert.

Oppvaskmiddel og dorens

Foruten mikrofiberklut trenger du bare dovask og en nøytral såpe, for eksempel vanlig oppvaskmiddel. Men kun ved spesielle behov, ifølge renholdsekspert.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

I dag får du kjøpt rengjøringsspray for ethvert behov i hjemmet. Baderom, kjøkken, toalett, speil, vinduer, gulv. Hvert sted i huset har snart sin egen spray. Men trenger vi disse sprayene?

Lena Furuberg

Mikrofiberklut er mer effektivt enn vaskemidler ved normalt renhold, sier rådgiver Lena Furuberg hos Teknologisk Institutt.

Foto: Ane Heber / NRK

– Nei, sier rådgiver Lena Furuberg fra Teknologisk Institutt.

Jobben hennes består blant annet i å kontrollere renholdet i mange norske bedrifter.

Med sine måleapparater får hun klare svar på hvor det blir rent og hvilke vaskemetoder som gir best resultat. Og Furuberg er ikke i tvil om hva som fungerer best til vanlig renhold.

– Mikrofiberklut! En finere som ikke loer til speil og glass, en grovere til annet renhold. Mikrofiber «sliper» rent med sine skarpe fiber. Det tar både smuss og bakterier mer effektivt enn vaskemidler ved normalt renhold, sier hun.

Hennes forklaring er at vaskemidler som sprayes på løser opp smuss og bakterier, som så strykes over flatene med kluten og blir liggende igjen som en tynn film.

Mikrofiber derimot, etterlater ingen film, så sant den er ren.

Dovask og nøytral såpe

Vaskemidler

Hvert sted i huset har snart sitt eget vaskemiddel. Men trenger vi alt dette?

Foto: Tor Risberg / NRK

Furuberg mener vaskemidler stort sett er unødvendig. Men to typer tyr hun likevel til.

– En nøytral såpe, for eksempel vanlig oppvaskmiddel. Den kan brukes til gulv og de fleste andre flater. Det andre du trenger er et surt middel, slik som vanlig dovask. Den trenger du til å fjerne kalk på dusjvegger, toalettet og andre steder på badet, sier hun.

Men disse to rengjøringsmidlene bruker renholdsrådgiveren bare ved spesielle behov.

– Såpa kommer kun frem hvis det er flekker og søl som ikke mikrofiber og vann klarer alene. Men til det aller meste av daglig renhold er vaskemidler, enten de er på spray eller flaske, helt unødvendige, sier Furuberg.

Les også:

– Spray er populært

Rengjøring med mikrofiberklut

En ren mikrofiberklut er som oftest det eneste som skal til for å fjerne smuss og bakterier, ifølge rådgiver Lena Furuberg hos Teknologisk Institutt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Også Lilleborg, som er storprodusent av vaskemidler, mener at du kommer langt med tørr eller fuktig mikrofiberklut eller mopp.

– Og når du har behov for vaskemidler, finnes det også alternativer til sprayproduktene, sier informasjonssjef Anne Gjemdal.

Hun legger til at sprayprodukter er blitt veldig populære.

– Dette henger sammen med at folk ønsker seg enkle og effektive løsninger i hverdagen, sier hun.

– Lilleborg har i snart 20 år utviklet stadig bedre systemer for tørt renhold, både til privat og til profesjonelt renhold. Men er det mye smuss, trengs det vann og vaskemidler, sier Gjemdal.

  • Vil du vite mer om husvask og rengjøringsmidler? Se Forbrukerinspektørene på NRK1 i kveld kl. 19:45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)