NRK Meny
Normal

– Taco kan være sunnere enn sushi

– Lager du tacoen på rett måte blir den et sunnere måltid enn sushi, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør.

Sushi og taco

Tilbehøret er viktig hvis du vil ha en sunnere taco.

Foto: Tor Risberg / NRK

Tine Mejlbo Sundfør har på oppdrag fra NRK Forbrukerinspektørene sett nærmere på næringsinnholdet i fredagsfavorittene taco og sushi.

Hun kårer taco til den sunneste retten, forutsatt at den er laget med karbonadedeig og at man velger kesam framfor rømme. Karbonadedeig inneholder tre ganger mindre fett enn kjøttdeig

– Da blir det mindre mettet fett og flere proteiner i tacomåltidet, sier Sundfør.

I tillegg til at proteiner er sunt, er det også bra for metthetsfølelsen.

Mais, ingen grønnsak
Taco

Karbonadedeig i stedet for kjøttdeig er ett av knepene som gjør tacoen sunnere.

Foto: Colourbox

Sunn taco forutsetter også ifølge Sundfør at man bruker godt med grønnsaker.

Tine Sundfør

For å redusere saltinnholdet i tacoen kan du også begrense bruken av krydderpakka, eller lage ditt eget tacokrydder, sier Tine Mejlbo Sundfør. Hun er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat på Oslo universitetssykehus.

Foto: Anita Sælø

– Bruk mye salat, tomat og paprika. Frukten avokado bør også med. Den har masse sunne fettsyrer som vi trenger, sier Sundfør.

Når det gjelder mais, så er faktisk ikke det en grønnsak, men et kornslag. Hvis mais er den eneste «grønnsaken» man tar på, blir ikke tacoen særlig sunn, ifølge Birger Svihus, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han har også et annet tacoråd:

– Kutt ned på mengden tacoskjell, salte tortillas og lefser. De er ikke særlig næringsrike, og bidrar med mye kalorier som kan være fetende.

Ris uten grønt

Forklaringen på at sushi ikke når helt opp, ligger i den hvite risen og fraværet av grønnsaker.

En nigiribit inneholder opp mot 20 gram ris, mens laksen på toppen er rundt 7 gram. I en makirull er fiskemengden enda lavere, mens grønnsakmengden er mikroskopisk.

– En sushibit inneholder fort opp mot 70 prosent ris. Den hvite risen inneholder minimalt med vitaminer og mineraler og mye stivelse. I tillegg er den ofte tilsatt sukker for at den skal bli klebrig nok til å henge sammen, sier Sundfør.

Ernæringsprofessor Birger Svihus

Rå fisk er sunnere enn stekt og varmebehandlet fisk, sier ernæringsprofessor Birger Svihus.

Foto: Kjartan Ovesen

At hvit ris har lite godt å bidra med blir bekreftet av Svihus.

– Risen er som en asiatisk loff, og tilsvarer siktet hvetemel. Med mindre man er veldig fysisk aktiv, som Petter Northug, så kan man klare seg uten hvit ris, sier Svihus.

Salt soya

I tillegg inneholder soyasausen, som de fleste dypper sushibitene i, en del salt.

– Soyasausen er enormt salt. Det skal veldig lite soyasaus til før det blir mye salt i måltidet. Bruk heller mer wasabi hvis du ønsker å smaksette sushien, råder Svihus.

– Velg sashimi

Vil du gjøre sushien et par hakk sunnere har Sundfør følgende råd:

– Velg sashimi framfor sushi. Da blir det et supersunt måltid. Rå fisk inneholder både proteiner og omega-3 fettsyrer som er svært bra for oss, sier hun.

Ifølge Svihus er faktisk rå fisk sunnere enn stekt og varmebehandlet fisk. Blant annet fordi noen vitaminer forsvinner under varmebehandlingen.

Rå fisk er svært bra å spise, forutsatt at fisken har god hygienisk kvalitet, sier Svihus.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.