Normal

– Ta nyttårsfesten her

Frister det med nyttårsfeiring under litt andre himmelstrøk? Her er reiseekspertenes anbefalinger.

Nyttårsfeiring i Reykjavik

Nyttårsfeiring i Reykjavik er ett av reiseguruenes forslag.

Foto: Ragnar Th. Sigurdsson / Arctic-I

Hvorfor ikke feire dagen på et romantisk gods i vinterskrud?

Hennickehammars Herrgård rett ved Filipstad i Värmland kan være et perfekt sted for den som vil ha en litt tilbaketrukket men behagelig inngang på det nye året, mener redaktør Ingvald Bergsagel i magasinet Reiser & Ferie.

Reiseredaktøren har selv bodd på den klassiske svenske herregården fra 1700-tallet, midtveis mellom Oslo og Stockholm. Og han ble begeistret.

Hennickehammars Herrgård

Tilbaketrukket luksus på det svenske godset Hennickehammar.

Foto: Smultronställen

– Her er det duket for en romantisk og rolig langhelg med flott beliggenhet ved en liten innsjø. Selv om festlighetene sikkert tar litt av nyttårskvelden.

– Dette er et sted for et voksent publikum, der feiringen avrundes med gourmetmiddag etterfulgt av fyrverkeri ved innsjøen.

– Den vedfyrte badstuen nede ved sjøen gjør ikke luksusen mindre, mener Bergsagel.

Her starter det

Nyttårsaften i Sydney, Australia

Fyrverkeriet i Sydney er like spektakulært hver gang. Her fra nyttårsfeiringen i fjor.

Foto: TIM WIMBORNE / Reuters

– Vil du oppleve en virkelig spektakulær nyttårsfeiring, er det få steder som slår Sydney, mener Helge Baardseth. Han er redaktør i reisebladet Vagabond.

– Og hvis du først reiser såpass langt, blir det ingen stor ekstrakostnad å kjøpe en jorda rundt-billett, legger han til.

– Australierne er omgjengelige og lette å få kontakt med. Sydney er på alle måter en hyggelig storby å besøke. Og ved årets slutt er klimaet perfekt for en norsk turist. Her snakker vi om nyttårsfeiring i t-skjorte, sier Baardseth.

Helge Baardseth

Helge Baardseth

Foto: Johan M. Falch

Tidssonen gjør Sydney til ett av de første stedene på kloden som entrer det nye året.

– Noe befolkningen er veldig klar over. Byens flotte fyrverkeri sendes direkte på tv verden over. Da koker det i sentrum. Det er liksom i Sydney det hele starter, sier Baardseth.

For den som vil kaste seg rundt, tror han ikke det er for sent å få en seg ikke alt for kostbar flybillett til Australia, eventuelt som del av en jorda rundt-pakke.

– Reiser man tett oppunder jul er det høysesong og ganske sikkert både dyrt og temmelig fullt. Men drar man i romjulen tidsnok til å rekke fram til nyttår, burde det fortsatt være mulig å finne interessante billetter, tror Baardseth.

Med sine 4,3 millioner innbyggere er Sydney Australias største (og eldste) by.

Feiring i polarnatten

Hundespann på Svalbard

Å avslutte året bak et hundespann på Svalbard gir garantert en annerledes nyttårsfeiring.

Foto: Basecamp Spitsbergen

Like hektisk er det ikke på Svalbard i perioden rundt jul.

– Men et besøk på denne tiden av året gir en helt spesiell opplevelse, og helt annerledes enn om sommeren. Så hvorfor ikke møte det nye året i Longyearbyen? foreslår Ingvald Bergsagel.

Ingvald Bergsagel

Ingvald Bergsagel

Foto: Bjørn Moholdt

Han peker spesielt på mulighetene for hundespannkjøring og snøscootersafari under nordlyset i polarnatten. Før man skåler på ett av hotellene ved midnatt.

Mens mange fra lokalbefolkningen tidligere reiste til fastlandet før jul, er det nå blitt mer vanlig å feire hjemme på Svalbard. Noe som bidrar til den helt spesielle stemningen for nyttårsturistene.

– Svalbard som reisemål har så mange kvaliteter at dette absolutt er et spennende alternativ også for nyttårsfeiring. I hvert fall om man ikke lengter bort fra kulde og mørketid, sier Bergsagel.

Fest hele døgnet

Levende lys på vannet

Levende lys på bre-vann er en av tradisjonene når islendingene feirer nyttår.

Foto: Iceland.is

Islendingene kan ikke bare hester, men også fester. – Nyttårsaften er det alltid en fantastisk stemning i Reykjavik, sier Helge Baardseth.

– På mange måter er feiringen i Reykjavik slik den skal være denne helt spesielle dagen. "Alle" er ute i gatene klokka 24. Og folk går jo ikke og legger seg heller.

– Nyttår i Islands hovedstad er en sammenhengende fest fra sola gryr til langt ut i de små timer dagen etter. Og alle utesteder holder åpent, forteller Baardseth.

– Islendingene lar sjelden en fest går fra seg, og spesielt ikke til nyttår. Feiringen er ikke påfallende preget av avholdssaken, men ubehagelig råfyll har jeg ikke merket mye til.

– Hvis fest og folkeliv er det viktigste denne kvelden, er Island et spennende alternativ, mener han.

Nyttårshovedstaden

Nyttårskonsert

Nyttårskonserten er selve høydepunktet når Wien feirer nyttår.

Foto: HANS PUNZ / AP

Hvis du vil oppleve den tradisjonelle nyttårskonserten med Wienfilharmonien fra orkesterplass, men ikke har billetter, er du for sent ute.

– Der må du bestille minst tre år i forveien. Men du får med deg høydepunktene både på storskjermer utendørs og på mange utesteder i byen. Wien er uansett et klassisk reisemål for en urban og elegant nyttårsfeiring, sier Bergsagel.

– Vil man svinge seg i dansen, kan det fortsatt finnes ledige billetter til keiserballet på Hofburg-slottet nyttårsaften, forteller han.

– Feirer man dagen i Wien, må man i hvert fall nyte den originale kaffekulturen på de berømte kaféene. Ingen nyttårshelg i Østerrike uten wienerschnitzel og søte kaker.

Vil du oppleve mer enn wienervals og sachertorte på en langhelg, anbefaler Bergsagel også en visitt til Bratislava.

– Den slovakiske hovedstaden ligger bare seks mil unna, med hyppige bussforbindelser. Et spennende og veldig hyggelig alternativ til Praha som kan bli ganske overfylt i høytidene, sier han.

Lys i mørket

Nyttår i Stockholm

Fyrverkeriet over Stockholm er et vakkert syn.

Foto: Ola Ericson / imagebank.sweden.se

Reiseeksperten Helge Baardseth blir mer og mer begeistret for Stockholm. Også ved årets slutt.

– For meg handler det mye om bydelen Söder, med sine mange utsiktssteder.

– Går du for eksempel opp Bellmansgatan finner du flott utsikt til Gamla Stan, rådhuset og resten av byen - og fyrverkeriet. Her treffer du garantert mange feststemte svensker, og du ser hvor vakkert byen ligger ved vannet, sier Baardseth.

Han mener Stockholm er en by man kan oppdage stadig nye fine sider ved. I år er lys et spesielt prosjekt.

– Svenskene har bestemt seg for at ingen by skal slå Stockholm når det gjelder lyset, heller ikke i den mørke årstida. Jeg tror de får det til, sier Helge Baardseth.

– Og på kulturfronten er det alltid spennende muligheter. Akkurat nå anbefaler jeg en utrolig flott utstilling på Fotografiska Museet, der dyrefotografen Nick Brandt viser det som nærmest er portrettbilder av villdyr. Fascinerende! Fotografiene vises til 8. januar.

Baardseth mener tog er et vel så bra framkomstmiddel som fly for norske besøkende.

– Det blir en ekstra opplevelse å reise gjennom landskapet og komme fram midt i Stockholm, kun et steinkast unna hotellet. Bare i Vasagatan kan du for eksempel velge mellom flere enn 4000 rom, sier han.

Pasta og nyttårskyss

Utsikt mot inngangen til Canal Grande

Ved inngangen til Canal Grande i Venezia.

Foto: Kunstreisen / NRK

I Italia er maten ett av de viktigste stikkordene når året ebber ut. Ikke minst i Venezia, som er et spennende reisemål også midtvinters. Stemningen er like magisk som ellers, ifølge Ingvald Bergsagel.

– Får du bord på en populær restaurant denne kvelden, ligger det an til litt av et etegilde. Selv om byen ikke er like full av turister som i den trykkende sommervarmen, er den et trekkplaster også om vinteren. Det lønner seg å være tidlig ute med bordbestilling.

– Det store nyttårsfyrverkeriet er også obligatorisk. Det får man med seg fra Markusplassen eller Piazza Ferretto, der det er en tradisjon at alle kysser noen ved midnatt.

Bergsagel mener nyttårskonserten i La Fenice-teatret også er en klassiker du bør unne deg. Den går over hele tre kvelder, som kulminerer med den store finalen 1. januar.

Nyttår i høyden

Megève

Utflukter i en calash (hest og vogn) er ett av særtrekkene i den sjarmerende franske landsbyen Megève i hjertet av Mont Blanc-regionen. Byen har 4500 fastboende og 44.000 gjestesenger.

Foto: martinvarsavsky/CC/Flickr

Satser du på en aktiv og sportslig start på det nye året, mener Bergsagel at en skihelg i Alpene kan gi god valuta for pengene.

– Det mangler ikke på steder å velge mellom, men til en nyttårsfeiring er det spesielt en håndfull berømte destinasjoner i fem land som peker seg ut, mener han.

– 12 historiske alpebyer deltar i det såkalte Best of the Alps-samarbeidet, som har det felles at de ikke bare er bygget opp rundt flotte skianlegg. Her fristes det også med utsøkt mat, behagelige overnattingssteder, kulturtilbud og et lokalmiljø som ikke er totalt preget av turister, sier Bergsagel.

De 12 små og litt større alpebyene befinner seg i Sveits, Østerrike, Frankrike, Italia og Tyskland. Samtlige bør ha gode muligheter for en hyggelig nyttårsfeiring med de sportslige utskeielsene som en viktig del av det hele, ifølge reiseeksperten.

Foran Matterhorn

Årets siste skitur foran Matterhorn.

Foto: Jean-Christophe Bott / AP/Scanpix

Han trekker fram sveitsiske Zermatt som ett eksempel, med sin praktfulle beliggenhet omkranset av en rekke fjell som er mer enn 4000 meter høye. Matterhorn er det mest berømte.

– Der er du nesten garantert snø året rundt, og kan boltre deg i en av Europas lengste nedfarter, en 20 kilometer lang løype.

– Lokalbefolkningen i Zermatt lever med sine tradisjoner som ikke er påfallende tilpasset turismen. Utelivsfaktoren er med andre ord ikke like høy og heseblesende som på mange andre populære steder i Alpene, sier Ingvald Bergsagel.

Likevel mener han alt ligger til rette for en flott nyttårsfeiring der eller i en av de andre samarbeidende byene.

De øvrige er Megève, Chamonix, Grindelwald, St. Moritz, Davos, Lech Zürs, St. Anton, Garmisch-Partenkirchen, Seefeld, Cortina d'Ampezzo og Kitzbühel.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.