Hopp til innhold

– Sunn mat trenger ikke å være dyr

Holder ikke lønnen, studielånet eller stipendet alltid helt inn? Les ekspertenes tips til hvordan du kan spise både billig, god og sunn mat hele måneden.

Studentmat

Ovnsretter kan du lage for flere dager, og dermed spare penger på middag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / Colourbox

Du tror det skal holde helt inn, men merker én uke før stipendet eller lønnen kommer at du har brukt for mye penger denne måneden.

Dette er ikke en uvanlig tilværelse for mange, særlig for studenter. Men planlegger du pengebruken din, og kjøper de riktige varene, kan pengene holde helt til lommeboken blir matet igjen.

– Mat er det vi bruker mest penger på etter boligutgifter. Det er også der vi har størst sparepotensial, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til NRK.

Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) bør mellom 2000 og 2600 kroner i matutgifter i måneden være nok for en person mellom 18 og 60 år.

– Det blir ofte dratt frem at sunn mat er dyr. Slik trenger det ikke være, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Fersk kan være billigere enn frossen

Både Silje Sandmæl og Tine Sundfør råder deg til å smøre matpakke.

– Vi nordmenn, og særlig studenter, tar gjerne dag for dag. Vi kjøper lunsj i kantinen, og handler det vi skal ha til middag samme dag. Vi lytter til magen, ikke til lommeboken, sier Sandmæl.

Det viktigste er å ha et budsjett, ifølge forbrukerøkonomen fra DNB.

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

– Studenter bør vite hvor mye de har til klær, hvor mye de har til mat og lignende. Unner man seg noe ekstra, må man bruke mindre penger på andre poster, forklarer Silje Sandmæl.

Foto: DNB

– Lag en matplan, skriv ned hva du skal ha til middag hver dag, slik at du får planlagte restemiddager, anbefaler Sandmæl.

Noen ganger kan det være lurere å kjøpe ferskvarer og fryse ned maten selv, enn å kjøpe frysevarer.

– Veldig ofte er det ferske alternativet billigere enn det fryste. Se på den lille kiloprisen og ikke den store, og sammenlign prisene, forklarer Silje Sandmæl.

«Grandis»? Kutt den i to

Billig mat kan også være sunt, legger Tine Sundfør fra Synergi Helse til.

– En havregrynsgrøt til frokost er både billig og sunt. Bruk halvparten vann og halvparten melk. Da metter den bedre, smaker bedre og du får i deg mer proteiner. Topp den med nøtter, banan og syltetøy, sier hun.

Mange ender opp med å kaste brød. Men du kan unngå at brødet blir tørt.

Tine Sundfør

– Dersom du kjøper brød, bør du følge brødskalaen og velge en grov variant, sier Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

– Særlig når man er student er det lurt å kjøre brødet gjennom brødskjæreren i butikken, og legge det i fryseren. Ta opp så mange skiver du trenger, sier Sundfør.

Hun anbefaler deg å lage middag som kan vare i flere dager.

– Det gjør ikke noe om middagen står i kjøleskapet i to dager. Ovnsretter holder seg fint i kjøleskapet tre dager på rad, forklarer ernæringsfysiologen.

Om frossenpizzaen frister, kan du selv gjøre måltidet sunnere.

– Knekk i hvert fall pizzaen i to, og lag litt salat ved siden av. Hvis du ender opp med posesuppe, bør du kaste opp i litt grønnsaker, skinkebiter eller fiskebiter, er rådet fra Sundfør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)