Du tror det skal holde helt inn, men merker én uke før stipendet eller lønnen kommer at du har brukt for mye penger denne måneden.
Dette er ikke en uvanlig tilværelse for mange, særlig for studenter. Men planlegger du pengebruken din, og kjøper de riktige varene, kan pengene holde helt til lommeboken blir matet igjen.
– Mat er det vi bruker mest penger på etter boligutgifter. Det er også der vi har størst sparepotensial, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til NRK.
Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) bør mellom 2000 og 2600 kroner i matutgifter i måneden være nok for en person mellom 18 og 60 år.
– Det blir ofte dratt frem at sunn mat er dyr. Slik trenger det ikke være, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
- Les også:
Fersk kan være billigere enn frossen
Både Silje Sandmæl og Tine Sundfør råder deg til å smøre matpakke.
– Vi nordmenn, og særlig studenter, tar gjerne dag for dag. Vi kjøper lunsj i kantinen, og handler det vi skal ha til middag samme dag. Vi lytter til magen, ikke til lommeboken, sier Sandmæl.
Det viktigste er å ha et budsjett, ifølge forbrukerøkonomen fra DNB.
– Lag en matplan, skriv ned hva du skal ha til middag hver dag, slik at du får planlagte restemiddager, anbefaler Sandmæl.
Noen ganger kan det være lurere å kjøpe ferskvarer og fryse ned maten selv, enn å kjøpe frysevarer.
– Veldig ofte er det ferske alternativet billigere enn det fryste. Se på den lille kiloprisen og ikke den store, og sammenlign prisene, forklarer Silje Sandmæl.
- Les også:
«Grandis»? Kutt den i to
Billig mat kan også være sunt, legger Tine Sundfør fra Synergi Helse til.
– En havregrynsgrøt til frokost er både billig og sunt. Bruk halvparten vann og halvparten melk. Da metter den bedre, smaker bedre og du får i deg mer proteiner. Topp den med nøtter, banan og syltetøy, sier hun.
Mange ender opp med å kaste brød. Men du kan unngå at brødet blir tørt.
– Særlig når man er student er det lurt å kjøre brødet gjennom brødskjæreren i butikken, og legge det i fryseren. Ta opp så mange skiver du trenger, sier Sundfør.
Hun anbefaler deg å lage middag som kan vare i flere dager.
– Det gjør ikke noe om middagen står i kjøleskapet i to dager. Ovnsretter holder seg fint i kjøleskapet tre dager på rad, forklarer ernæringsfysiologen.
Om frossenpizzaen frister, kan du selv gjøre måltidet sunnere.
– Knekk i hvert fall pizzaen i to, og lag litt salat ved siden av. Hvis du ender opp med posesuppe, bør du kaste opp i litt grønnsaker, skinkebiter eller fiskebiter, er rådet fra Sundfør.
- Les også: