Hopp til innhold

– Stevia likner minst på sukker

I jakten på et sunt liv er mange på leting etter noe å erstatte sukkeret med. Men kan smaken måle seg med sukker? Proffene har testet.

Ulike sukkererstatninger og sukker

Hos matforskningsinstituttet Nofima har et panel av smaksdommere blindtestet seks ulike bordsøtningsmidler og sammenliknet med sukker.

Foto: Tina Sletbak-Akerø / NRK

De siste årene har det kommet mange nye sukkererstatninger til «hjemmebruk» på markedet. Flere av de nye erstatningene omtales som både sunne og naturlige, og har blitt populære blant mange som sverger til et kosthold med lite karbohydrater.

Spørsmålet er om erstatningene faktisk smaker som originalen?

Hos matforskningsinstituttet Nofima har et panel av smaksdommere blindtestet seks ulike bordsøtningsmidler og sammenliknet med sukker.

– Vi har blandet iste med seks ulike søtningsstoff som finnes på markedet, og så har vi brukt iste med vanlig sukker som en referanse, forteller laboratorieleder Josefine Skaret ved Nofima.

Supersmakere

Smaksdommerne ved Nofima er såkalte «supersmakere» som er født med en ekstra god smakssans. I tillegg har de vært gjennom mange tester for å trene opp smakssansen ytterligere.

Vanligvis gjennomfører de smakstester på vegne av ulike matvareprodusenter, men denne gangen er det Nofima som står bak testen.

– Vi har sett at det har kommet mange slik produkter på markedet, og ville teste om det er stor forskjell i smak i forhold til sukker. Forbrukeren vil jo gjerne ha et produkt som er sunt, men de vil også ha et produkt som er godt, sier Skaret.

Splenda liknet mest

Ifølge smakspanelet er Splenda den erstatningen som ligner mest på sukker.

– Den var litt mindre intens på søtsmak, så man må bruke litt mer av Splenda for å få den like søt som sukker. Den var imidlertid ikke så bitter og hadde ikke så mye kunstig søtsmak som de andre produktene, forteller Skaret.

Midt på treet kom Sukrin, Bjørkesøt, Natreen og Canderel.

– De varierte litt i intensiteten i søtsmak, og det var litt ulikt hvor bitre de var og hvor mye kunstig søtsmak de hadde, men ellers var de produktene ganske like, sier Skaret.

Stevia liknet minst

Den som liknet minst på sukker var stevia-pulver. Det er foreløpig ikke lov å selge stevia til bruk i mat i Norge, men mange bestiller det over internett fra utlandet.

Stevia er nå i ferd med å godkjennes som tilsetningsstoff av EU og vil da også bli lovlig som bordsøtningsmiddel i Norge etterhvert, ifølge Mattilsynet.

Det kan du lese mer om her: «Sunt sukker» på vei

Men så var det smaken da:

– Den skilte seg klart ut, sier Skaret.

Selv om pulveret er basert på uttrekk fra den naturlige stevia-planten, hadde denne erstatningen mest kunstig søtsmak av alle.

– Den var mye mer bitter og hadde mer kunstig søtsmak. Den ga også en litt sånn snerpete følelse i munnen og hadde mer ettersmak enn de andre søtstoffene, forteller Skaret.

Hun vil imidlertid presisere at de bare har testet én type stevia-pulver fra NuNaturals og at det var vanskelig å finne riktig mengde da det var dårlig forklart på pakken.

Vil teste mer

Ved Nofima vil de fortsette å teste ut sukkererstatningene blandet med andre matvarer.

– Vi har blant annet forsøkt i vann og i fløte og skal også prøve en del andre blandinger. Det kan hende søtningsstoffene vil oppføre seg annerledes da, og gi en annen smak, sier Skaret.

Hun presiserer at resultatene i denne testen bare gjelder for iste.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)