– Sprøytemidlene er ikke farlige

Det norske og svenske mattilsynet avliver myten om at sprøytemidler på frukt og grønt er farlig.

Frisk frukt med sprøytemidler

Sprøytemidlene på epler og annen frukt, skal visst ikke være så farlige som ryktet tilsier.

Foto: Milena Lazovic / Colourbox

Er du livredd for at eplet du har kjøpt på butikken er sprøytet full av giftige midler? Da kan du roe nervene. Det svenske mattilsynet, Livsmedelverket, sier at sprøytemidlene brukt på all frukt og grønt du kjøper, ikke er noe å bekymre seg for.

– Du skal kunne spise frukten som den er, uten å skylle den først, sier toksikolog Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket, til den svenske avisen DN.se.

Grensenivåene er tilpasset vanene våre

Ifølge statsinspektør Anders Jansson ved Livsmedelverket, skal all frukt og grønt i EU tilfredsstille strenge grenseverdier for bruk av sprøytemidler. Dette gjelder også frukt og grønt som importeres inn til EU-land.

– De grenseverdiene som er tillatt innen EU er på et nivå som gjør at man ikke trenger å vaske og skylle frukten, sier Anders Jansson til NRK.no

Han legger til at EUs grenser er satt med tanke på at enkelte ikke vasker frukten de kjøper.

– Det er mange som kjøper frukt og spiser den uten å vaske først, og det ble tatt høyde for da grenseverdiene ble satt, sier Jansson.

– Så du kan kjøpe et eple på butikken og spise det, uten å vaske eplet først?

– Ja!, svarer Jansson.

Samme i Norge

Norge og Sverige som resten av EU har identiske regler når det gjelder bruk av sprøytemidler.

Atle Wold

Atle Wold, seksjonsleder i Mattilsynet

Foto: Mattilsynet

– De er gjenstand for streng regulering, kan bare brukes på bestemte vilkår og må oppfylle krav til maksimale restmengder, sier seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet, til NRK.no.

Wold forklarer at når frukt og grønnsaker omsettes, skal nivåene være så lave at de ikke skal gå ut over folkehelsen.

– Det er ikke noe poeng å vaske frukt/grønt ut fra dette aspektet, sier Wold.

Du bør likevel skylle frukten

Mattilsynet presiserer likevel at du bør skylle frukt og grønt, men av andre grunner enn sprøytemidler.

– Det er nødvendig som et hygienisk tiltak. Frukt og grønnsaker er ofte, men ikke alltid, renset og vasket før de forlater produsenten. Men ettersom frukt og bær ofte omsettes uemballert, vil det derfor kunne være gjenstand for forurensning fra luft, personer og miljø, sier Wold.

Han anbefaler et billig og godt forebyggende tiltak:

– Skyll frukt og bær i litt godt drikkevann, slik at all forurensingen blir borte. Det gjelder i særlig grad frukt og bær som ofte spises uten varmebehandling, sier Wold.

– Lurt å være forsiktig

Selv om Mattilsynet sier det ikke er grunn til å bekymre seg over sprøytemidlene i frukt og grønt, er det enkelte som fortsatt er skeptiske. Én av dem er toksikolog Aksel Bernhoft ved Veterinærinstituttet.

Aksel Bernhoft

Aksel Bernhoft, veterinær og toksikolog ved Veterinærinstituttet

Foto: Privat

– Jeg pleier nesten alltid å vaske frukten, og jeg tror det er lurt å være litt skeptisk, sier Aksel Bernhoft til NRK.no.

Han betviler ikke at Mattilsynet har belegg for sine uttalelser om sprøytemidler.

– Mattilsynet i Sverige og Norge baserer sine uttalelser på forskingsresultater, og det de sier er nok helt korrekt ut fra dagens viten, sier toksikologen.

Bernhoft er bekymret over det vi foreløpig ikke vet om bruken av sprøytemidler.

– Det kan være effekter vi foreløpig ikke kjenner til. Det kan være sykdommer som vi foreløpig ikke ha klart å sette i sammenheng med sprøytemiddelbruk, men som kan vise seg å være relatert, sier Bernhoft, og sier at den kraftig økningene i allergitilfeller kan være et eksempel på dette.

Han legger til at om du velger økologisk mat, slipper du problemstillingen med sprøytemidler.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)