– Slik blir du avhengig av snus

Amerikansk forsker mener snusbransjen manipulerer deg.

Snus

FOR SALT? Snusprodusenter tilsetter stoffer som øker avhengigheten, mener amerikansk professor.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I helgen viste det svenske nyhetsprogrammet «Kalla fakta» at snus innholder store mengder salt. Professor Greg Connolly ved Harvard-universitetet i USA har gransket innholdet sammen med programmets redaksjon.

Resultatet er oppsiktvekkende: Den svenske snusprodusenten har tilsatt store mengder E500 i sine produkter, et saltprodukt som bidrar til å øke nikotininnholdet og dermed avhengigheten, ifølge forskeren.

Jo mer E500 som tilsettes, jo mer basisk blir snusen. Når snusen er mer basisk avgir den mer fritt nikotin, som lettere går inn i det sentrale nervesystemet og skaper avhengigheten.

Det er særlig snusprodusenten Swedish Match, som blant annet produserer snusmerkene General, Ettan og Göteborgs Rapé, som blir beskyldt for å tilsette disse stoffene.

LES OGSÅ: Krever prispress på snus

– Illevarslende

Ifølge Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) er det i underkant av 400 000 snusbrukere i Norge. Snusprodusent Swedish Match opplyser selv at de har 89 prosent av snusmarkedet i Norge.

Antallet solgte bokser var 7,7 millioner i 2003. I fjor ble det åpnet 40,2 millioner bokser, taxfree og grensehandel inkludert.

– Jeg synes det er ganske illevarslende hvis det viser seg at produsenten med viten og vilje manipulerer sammensetningen i snusen slik at det øker avhengigheten, sier forsker Karl Erik Lund ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning til nrk.no.

LES OGSÅ: Bekymret over snusbruk

Lund har selv ved flere anledninger uttalt at snus kan bidra til å bedre folkehelsen, basert på at 75 prosent av landets snusere tidligere tydde til sigaretter.

Samtidig minner SIRUS-forskeren om at det ikke er første gang tobakksindustrien er i hardt vær etter påstander om manipulering.

– Yngre folk blir skadelidende

– Sigarettindustrien gjorde noe av det samme for noen tiår siden, og det fikk de gjennomgå for. Jeg synes ikke svarene Swedish Match kom med i programmet var spesielt gode, så de har et forklaringsproblem, sier Lund.

I Norge er tre av fire snusere tidligere eller nåværende røykere. Den siste fjerdedelen er folk som starter med snus. Dette er gjerne yngre mennesker.

LES OGSÅ: Svenske kjøpmenn jubler

– Det er gjerne yngre mennesker, og det er dette segmentet som er skadelidende hvis produsenten har manipulert produktet for å skape avhengighet, noe som er uetisk, sier Lund.

Forskeren understreker at selv om snusen blir mer avhengighetsskapende, trenger det ikke bety at den blir mer skadelig.

– Det er tilsetningsstoffene som gjør dette skadelig, ikke nødvendigvis nikotinen i seg selv. Vi snakker fortsatt om et produkt som er 90 prosent mindre skadelig enn sigaretter, og 3 av 4 snusere er tidligere røykere, hevder SIRUS-forskeren.

(Saken fortsetter under videovinduet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ingen strategi å skape mer avhengighet

Lars Erik Rutqvist er vitenskapelig ansvarlig for produktene fra Swedish Match.

– Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning her i Norge ble sigarettindustrien tatt grundig for å ha hevet ph-verdien på sine produkter for noen tiår siden, slik at de skulle gjøre flere kunder avhengige. Hvorfor er snusindustrien annerledes?

– Sammenlikningen med sigarettindustrien må jeg ta avstand fra. Det er jo allment kjent at snus er et tobakksprodukt, og at det inneholder nikotin som igjen kan skape avhengighet. Det står på pakken og kan knapt kalles en nyhet. Og det er ingen kommersiell strategi for oss å lage produkter som er mer avhengighetsdannende enn hva det alltid har vært, sier Ritqvist til nrk.no.

– Professor Greg Connolly sier at tilsetningsstoffene øker andelen fri nikotin, som igjen øker avhengigheten av snus. Hva sier du til det?

– Disse stoffene er noe som har eksistert i svensk snus siden begynnelsen av 1800-tallet, og nivåene i svensk snus har vært uforandrede. Dette er stoffer som karakteriserer svensk snus, og hadde det ikke vært med hadde det ikke vært snus, det hadde vært et annet produkt, sier Rutqvist.

Snuser du, og synes du det er vanskelig å slutte? Si din mening om snusen i kommentarfeltet under.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)