Normal

– Se opp for denne vaskelappen

– Klær som skal "vaskes sammen med lignende farger" kan ha dårlig kvalitet. Tenk deg om før du kjøper, sier klesekspert.

Vaskelapp

Denne påskriften kan bety at plagget har dårlig kvalitet, mener vaskeekspert.

Foto: Maria Elsness / NRK

Du har sikkert sett etiketten på klærne: Vaskes med lignende farger. Men hvor viktig er dette rådet egentlig?

– At plagget kun bør vaskes sammen med klær i tilsvarende farge, handler ofte om kvalitet. Det sier Ingun Grimstad Klepp, forsker hos Statens institutt for forbruksforskning, og ekspert på klær og vaskevaner.

Ingunn Grimstad Klepp

Små husholdninger greier ofte ikke å fylle maskinen med plagg i samme fargenyanse, sier Ingun Grimstad Klepp.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Hun mener at dårlig fargeprosess i produksjonen gjør at slike plagg kan slippe fargen lettere når de vaskes.

Produsenten kan ha skrevet dette for å unngå reklamasjoner, sier Klepp til NRK.no.

Hun bekrefter at det kan være smart å sortere klesvasken etter farge. Men først og fremst hos store familier med mange plagg og mye skittentøy.

– Merarbeid

– Det blir mer komplisert hvis du har lite vask. Små husholdninger greier ofte ikke å fylle maskinen med plagg i samme fargenyanse. Da må det vaskes oftere, noe som gir merarbeid og er uøkonomisk, sier Klepp.

Hun mener det kan være lurt for mindre husholdninger å ikke kjøpe plagg som må vaskes sammen med tilsvarende farger. Det lureste er å ha klær som ikke krever denne eller annen type spesialbehandling.

– Om ikke plagget er så attraktivt at du bare ha det da, legger hun til.

Klepp understreker at hvite klær er unntaket.

– Hvitt skal alltid vaskes sammen med hvitt. Vask gjerne hvitt undertøy sammen med hvitt sengetøy, men aldri sammen med andre farger, sier hun.

Frivillig merking

Produsentene er ikke pålagt å informere om at plagg eventuelt avgir farge i vask, ifølge Bror Stende som er bransjedirektør for mote og fritid i hovedorganisasjonen Virke.

– Dette er frivillig forbrukeropplysning, som jeg tror de fleste kundene verdsetter. Advarselen kan for eksempel handle om at det nye plagget bør vaskes før man tar det i bruk, sier han til NRK.no.

– Man får det man betaler for. Men klær med lav pris betyr ikke nødvendigvis dårlig kvalitet, sier Stende.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.