Hopp til innhold

– Så tynn du er!

– Hvorfor er det greit å si til en mann at han er tynn? spør Halvor Harsem. Kroppskommentering gjør noe med oss enten vi vil eller ikke.

tynne menn

Halvor Harsem (nederst til venstre) undrer seg over hvorfor folk har så mye lettere for å kommentere tynne menn enn tykke menn. Illustrasjon.

Foto: Montasje NRK / Scanstock Photo

Halvor trener

Også Halvor Harsem har kjent at det har svidd i tricepsen, men å trene bare for å bli større er for kjedelig og tar altfor lang tid.

Foto: Halvor Harsem

Beinrangel, skjelettet, skinny. Det er kallenavn menn som er litt tynnere enn gjennomsnittet kan få høre, direkte eller i kommentarfelt på nett.

– Jeg vil ikke bry meg om det, så får andre mennesker meg til å bry meg om det likevel. Man blir plukket ut og gjort oppmerksom på noe som er uviktig, sier Halvor Harsem til NRK Puls.

Halvor Harsem (25) fra Asker er en helt normalt slank fyr – med en av de mest leste norske hjemmesidene skrevet av menn.

– Jeg har aldri tenkt over det i det hele tatt. Kropp eller utseende har ikke vært noe interessefelt, men kanskje etter at Facebook kom så har jeg blitt mer oppmerksom på det. Det har blitt vanlig å kommentere at folk er tynne, sier Harsem.

Lettere å kommentere tynne

Kong Halvor, som han kaller seg i bloggverdenen, har undret seg over hvorfor folk har så mye lettere for å kommentere tynne menn enn tykke menn.

Halvor og katt 1

Halvor Harsem og katten Rambo bor sammen i en leilighet i Oslo.

Foto: Halvor Harsem

– Jeg tror ikke folk gjør det for å være kjipe heller. Å si «jøss så tynn du er» blir nesten sagt på samme måte som «jaså har du klippet deg». De tenker nok ikke at det er kjipt, men det kan oppfattes kjipt.

Selv har han som prinsipp at han ikke kommenterer noe ved andre som de er fullstendig klar over selv, enten det er at de er tykke eller at de har en vorte stikkende ut ved øyet. Det prinsippet lærte han av sin far etter at han som barn spurte en dame med stor mage om hun var gravid, noe hun ikke var.

–Jeg har opplevd at andre har spurt med et bekymret blikk om jeg har gått ned i vekt, noe jeg ikke har. De spør om det går bra med meg som om jeg har vært syk. Jeg er kanskje litt syk i hodet, men jeg er frisk i kroppen, sier Halvor.

Vil bruke tiden på annet enn kropp

– Hvis det bare var å knipse, så ville jeg jo gjerne fylt ut ermene på denne T-skjorta, lagt på meg 10–15 kilo.

–Hva har du gjort for å bli litt større?

–Jeg har hatt sånne miniprosjekt, hvor jeg melder meg inn i treningsstudio og kjøper shakes og tenker nå blir det kropp på meg og. Men det er kjedelig. Det er morsommere å være kreative Halvor. Jeg vil heller bruke tiden på å ta bilder, male og skrive enn å regne på hvor mye proteiner jeg skal ha i morgen for å bli større, sier Harsem.

Halvor på benk

Halvor Harsem (25) fra Asker er en helt normalt slank fyr – med en av de mest leste norske hjemmesidene skrevet av menn.

Foto: Halvor Harsem

– Nå må du legge på deg

Også Thomas (14) fra Mjøndalen kan bli lett irritert over at andre kommenterer kroppen hans.

– De kan si "Du er så tynn, nå må du legge på deg!".

– Hva sier du da?

– Da sier jeg at jeg spiser godt og trener godt, men jeg går ikke opp i vekt. Jeg er den jeg er, sier Thomas.

Selv om han ikke liker å høre kommentarene, så bryr han seg ikke så mye om det. Likevel er han forsiktig med å slenge kommentarer til andre, som kan oppleve det som kritikk. Han tenker også at det fortsatt er mye mindre kroppssammenligning blant guttene enn det er blant jentene på ungdomsskolen.

– De snakker jo hele tiden om kropp, hår og sminke. De kritiserer kroppen sin mye mer, sier Thomas.

  • I NRK Puls mandag kveld får du se mer om tynne menn:
Det hvite rommet i Puls om tynne menn.

Tynne menn snakker ut i NRK Puls.

Kroppskommentering

Thorgeir Kolshus

Thorgeir Kolshus er sosialantropolog ved Universitetet i Oslo

Foto: Universitetet i Oslo

Sosialantropolog Thorgeir Kolshus mener at det er lurt å tenke seg om før man kommenterer kroppene til andre, enten de er tykke eller tykke – og selv om det ikke er ment som kritikk.

– Selv skulle jeg gjerne vært 20 kilo lettere, for å unngå å brekke meg etter å ha løpt noen kilometer. Men jeg forstår at de som får kommentarer på at de er tynne ikke trenger å oppleve det som et kompliment. Noen menn er veldig komfortable med å få høre at de er tynne. Andre opplever det som sårt, og har prøvd å bli større. De vil kunne tenke at det er noe galt, noe de burde gjøre. De får et selvbilde som ikke stemmer med virkeligheten. En grei regel er å la være å kommentere det før personen selv har tatt opp temaet.

Kolshus mener vi leser mye mer ut av kroppene til hverandre enn det er grunn til.

– Den franske sosiologen Charles Baudrillard sa at det ikke lenger er sjelens evige liv, men kroppens evige liv, vi er opptatt av. Kroppen er et prosjekt som forvaltes av oss og vi leser hverandres kropper som moralske termometre. Derfor blir det så sårt hvis du får høre at du er skikkelig tynn, underforstått her er det en mangel, du bør spise mer. Det vil lett kunne vekke en følelse av utilstrekkelighet.

Sosialantropologen mener også menn kan bli flinkere til å gi hverandre positive kommentarer.

– Kroppen din er sannsynligvis mye riktigere enn det du tror. Ved å gi hverandre tydelige komplimenter kan vi være med på å utvide det som blir sett på som normalen. Men vi skal fortsatt være takknemlige for at det er en større bredde av mannskropper som blir sett på som idealer, enn det som gjelder for kvinnekropper, sier Thorgeir Kolshus.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)