– Registrer båten din

I Norge er kun 175.000 fritidsbåter registrert. – Hvis flere båter var registrert, kunne redningsmannskapet spart verdifull tid og arbeidet ville blitt enklere, sier leder av Småbåtregisteret.

Båt i fart

Ved å registrere båten i Småbåtregisteret kan arbeidet til politi og redningsmannskap bli enklere.

Foto: Rainer Prang / NRK

Transportøkonomisk institutt anslår at det finnes omlag 750.000 fritidsbåter, inklusive kanoer, kajakker og joller, i Norge. I henhold til lederen av Småbåtregisteret er bare 175.000 fritidsbåter registrert.

Ole Petter Parnemann

– Vi opplever at det er varierende om småbåter er registrert eller ikke, sier Ole Petter Parnemann, ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Politiet ville selvfølgelig hatt en stor fordel av å ha et oppdatert register over småbåter, sier Ole Petter Parnemann, ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet til NRK.

Han forteller at fordelene med å registrere båten er de samme som ved å ha kjennemerke på bil:

– Hvis vi ser en drivende båt til havs, bruker vi registeret til å finne og kontakte eier. Da kan vi finne ut om det var passasjerer på båten, om noen har druknet og om vi må sette i gang aksjoner, sier Parnemann.

Tidligere måtte båteiere registrere båten sin i Småbåtregisteret, som var en del av Toll- og avgiftsdirektoratet. I dag er det frivillig å registrere små- og fritidsbåter, og registeret er en del av Redningsselskapet.

Over 7.000 oppdrag på ett år

I slike situasjoner er det en fordel om båten din er registrert, ifølge Småbåtregisteret.

Atle C. Strøm, leder i Småbåtregisteret, forteller at en registrert båt er en båt som kan identifiseres.

– Registrer båten din, det er viktig ved ulykker og alvorlige hendelser på sjøen, og når båter blir funnet drivende uten folk om bord, sier Strøm.

Strøm forteller at det settes i gang en rekke store leteaksjoner i løpet av et år på grunn av båter som blir funnet drivende.

– Med et registreringsnummer kan hovedredningssentralene, vi i Redningsselskapet eller politi raskt kontakte båteier eller pårørende, og få livsviktig informasjon til et søk, forklarer Strøm.

Er båten registrert kan redningsmannskapet finne ut om det var personer om bord, og i så fall hvor mange personer de skal lete etter.

– Hvis flere båter var registrert, kunne vi spart verdifull tid og redningsarbeidet ville blitt enklere, sier Strøm.

Gir trygghet ved tyveri og ulykker

Ifølge Forbrukerrådet er det frivillig å registrere fritidsbåten din hvis den er under 15 meter. Båter som er lengre må registreres i Norsk skipsregister (NOR).

Martin Skaug Halsos

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, anbefaler alle å registrere båten.

Foto: Ole Walter Jacobsen

– Vi anbefaler at du registrerer båten din. Når du kjøper en båt handler det om mye penger og om sikkerhet. Å registrere båten i ditt navn gir en trygghet ved tyveri og ulykker, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Mange forsikringsselskaper krever at båten er registrert for at du skal kunne forsikre den, forklarer Skaug Halsos.

Det bekrefter Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand:

– Vi krever at båter er registrert og har kjennemerke hvis de har en motoreffekt som er større enn 10 hestekrefter, og for seilbåter som er lengre enn 4,5 meter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.