– Pulver gir den beste hvitvasken

Vaskepulver vasker hvitere og fjerner flekkene bedre enn flytende vaskemiddel, viser ny dansk test.

Vaskepulver

Vaskepulver gir det beste resultatet i en ny test, men riktig bruk er litt mer komplisert.

Foto: ColourBox

I en ny test av åtte flytende vaskemidler og to i pulverform, er pulveret den klare vinneren både når det gjelder flekkfjerning og bevaring av hvitfargen.

Blekemidler er én av grunnene til at pulveret gjør den beste jobben, ifølge det danske Forbrugerrådet som har gjennomført testen. Midlene på flaske er som oftest ikke tilsatt slike kjemikalier. Skal du vaske hvitt tøy, blir resultatet bedre med pulver enn med flytende vaskemidler.

Noen av de flytende produktene finnes også på det norske markedet. Ett av dem er Ariel Actilift, som er testvinner med karakteren «god». De øvrige flytende variantene vurderes som middels gode eller enda dårligere når det gjelder vaskeresultat.

Begge de to pulvermidlene Biotex White og Levevis endte opp med et langt bedre resultat enn sine flytende konkurrenter.

Fordeler og ulemper

– Vi kan se at de flytende er uten blekemiddel, mens pulvervaskemidlene er med. Det er en opplagt forklaring på forskjellen i effektivitet. Men vi vet ikke om det er hele forklaringen, sier Forbrugerrådets testansvarlige Stine Müller til Politiken.

Det kan være noen praktiske ulemper ved å bruke vaskemiddel i pulverform. Doseringen er vanskeligere, pulver kan bli liggende igjen i såpeskuffen, og tøyet kan få synlige rester av såpe. Og noen av merkene inneholder både parfyme, fargestoffer og konserveringsmidler.

Til gjengjeld er pulver som oftest billigere enn flytende.

Også mange av de flytende variantene inneholder konserveringsmidler, som skal forhindre bakterievekst i flasken. Ulempen er at de kan framkalle allergi og skade miljøet.

Men testen viste at flytende vaskemidler uten konserveringsstoffer fikk de dårligste vaskeresultatene.

Kun lin og bomull

– Midler for hvitvask er bare aktuelt på klær av lin og bomull. Ingen av dem er i utgangspunktet helt hvite. Hvite klær er med andre ord bleket, sier forsker Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning til NRK.no.

Hun har ikke lest den nye danske testen, men sier på generelt grunnlag at det ikke bare er ingrediensene i vaskemiddelet som avgjør resultatet.

– Vannmengden er for eksempel viktigere enn mange er klar over. Moderne vaskemaskiner bruker mindre vann på grunn av de nye kravene til energimerking, og det er bra. Men vaskeresultatet kan bli dårligere, spesielt hvis maskinen er helt full. Vann har i seg selv en rensende effekt, derfor kan det være lurt å kjøre en ekstra skyllerunde hvis du har mye skittentøy, sier hun.

– Vanskelig å anbefale

Ingun Grimstad Klepp

Mange bruker for mye vaskemiddel, mener Ingun Grimstad Klepp i SIFO.

Foto: Statens institutt for forbruksforskning (SIFO)

Grimstad Klepp synes det danske testresultatet er interessant, men hun mener det er vanskelig å anbefale den ene varianten framfor den andre. Både pulver og flytende har fordeler og ulemper.

– Nyansene mellom de ulike merkene kan være ganske små, sier hun.

I tillegg til blekemidler som fjerner gråfarging, er noen vaskemidler tilsatt optisk hvitt som tilfører klærne en egenskap som gjør at lyset brytes slik at de ser hvitere ut.

– Det er greit å vite dette, slik at man selv kan velge hvor mye kjemikalier produktet skal inneholde, legger hun til.

For mange er også duft og pris viktig når man kjøper vaskemiddel. For dem som synes det er vanskelig å velge, er ekspertens råd å satse på et svanemerket eller blomstermerket produkt.

– Dette er offisielle miljømerker på produkter som også er testet for god effektivitet, sier hun.

– Ikke bruk for mye

– Og så er det viktig å ikke overdosere. For mye vaskemiddel skader både klærne og miljøet. Mange legger på litt ekstra «for sikkerhets skyld». Men dagens vaskemidler har færre fyllstoffer enn før, og er dermed mer konsentrerte. Klesplaggene blir ikke renere med for mye vaskemiddel, sier Grimstad Klepp.

Hun understreker også at ullplagg kun skal vaskes med ullvaskemiddel, enten du vasker for hånd eller i maskin.

– Bruker du vanlig vaskemiddel til ull, ødelegger du ullfibrene i plaggene dine, avslutter hun.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)