– Prospektene lyver

22 eiendomsmelgere og selgere klages inn for Forbrukerombudet for å framstille leiligheter mer attraktive enn det de er.

Boligprospekter
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Vurderer du å kjøpe borettslagsleilighet bør du holde øynene åpne.

Forbrukerrådet har gransket markedsføringen av 70 større boligprosjekt som finansieres med innskudd og fellesgjeld.

Undersøkelsen viser at meglerne unnlater å opplyse om viktig og vesentlig informasjon, og i stor grad feilinformerer.

Oppgir lavere rente

Eiendomsmeglere opererer med rentesatser på fellesgjelden som er altfor lave. I hvert femte boligprosjekt er den oppgitte renten under styringsrenten til Norges Bank, og enkelte oppgir en rente som viser seg å være bare halvparten av det faktiske.

Se hvilke meglere det gjelder her

– Dette er svært overraskende og skuffende resultater, sier Geir Røed, seniorrådgiver hos Forbrukerrådet. – Enten det skyldes latskap eller bevisst lureri, er det uholdbart, mener Røed.

Totalt 22 eiendomsmelgere og selgere blir nå klaget inn for Forbrukerombudet.

Mange kritikkverdige forhold

• I 20 prospekt er det ikke opplyst hvor lang nedbetalingstid det er på fellesgjelden.

• I 45 av 60 prosjekt som opplyser at det er avdragsfri periode, er det kun oppgitt månedlige bokostnader i den avdragsfrie perioden. Bare 15 av 60 meglere opplyser om hva bokostnadene er stipulert til også etter avdragsfri periode.

• Hvert tredje av de 70 boligprosjektene Forbrukerrådet har gransket, er ikke med i en garantiordning mot mislighold av fellesgjeld. Dermed risikerer naboene å måtte betale regningene til beboere som ikke klarer forpliktelsene sine.

• I syv av de 70 prosjektene er fellesgjeldens størrelse ikke oppgitt i annonsen på Finn.no. I disse annonsene oppgir megleren kun innskuddet, som er en mye lavere sum.

• I 13 av 70 prosjekt er oppgitt rentesats under Norges Banks styringsrente, og åtte av 70 oppgir ingen rentesats.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.