NRK-øya trues av palmeoljebransjen

Regnskogøya NRK besøkte i forbindelse med den populære serien «Den store reisen» trues av palmeoljebransjen. – Hvis palmeoljen kommer, blir det krig, sier øyboer Heronimus Tatebburuk.

Gry og palmeoljen

Gry Falch-Olsen besøkte øya Siberut i 2008, gjennom tv-serien «Den store reisen». Nå er lokalbefolkningen redd palmeoljebransjen skal frata dem livsgrunnlaget.

Foto: Geir Erichsrud / Regnskogfondet/NRK

– Vi er villige til å ofre alt for å ta vare på levebrødet vårt. Vi håper det vil gå fredelig for seg, men hvis myndighetene ikke hører på oss har vi ikke noe annet valg enn å gjøre klar våre piler og buer, sier Heronimus Tatebburuk til bladet Regnskog.

Regnskogøya saken gjelder heter Siberut og er den største av Mentawaiøyene i Indonesia. Øya er dekket av tropisk regnskog og er det viktigste hjemstedet for Mentawaifolket.

Nå truer palmeoljebransjen folkets livsgrunnlag.

NRK besøkte øya i den populære serien «Den store reisen» i 2008. Gry Falch-Olsen fikk stor respekt for lokalbefolkningen i løpet av tiden på øya.

– Deres levesett er kanskje vel så avansert som vårt. De lever av og med naturen på en måte som jeg tror få andre ville klart i dag. Vi fikk dyp respekt for dem, sier Falch-Olsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil krige for landjorden

Mentawai-øyenes innbyggere

Urlik Tatubeket og Heronimus Tatebburuk er bekymret for sitt folks livsgrunnlag. De vil kjempe med pil og bue for å holde palmeoljebransjen unna.

Foto: Gunhild Pauline Baade / Regnskogfondet

Siberut strekker seg over 4000 kvadratkilometer, hvorav halvparten er gjort om til fredet nasjonalpark. Det vil si at det ikke er lov hverken å bo eller drive med hogst i dette området.

To palmeoljeselskaper er nå blitt lovet lisens på 700 kvadratkilometer. Hvis planene godkjennes vil lokalbefolkningen ha minimalt med landjord igjen.

Det kan også være verdt å nevne at en slik godkjenning vil åpne dørene for flere selskaper.

– Hvis palmeoljen kommer, betyr det krig, slår Tatebburuk fast.

– Det finnes ikke fattigdom i dag

Ifølge presten Urlik Tatubeket finnes det ikke sult og fattigdom på øya i dag.

Denne virkeligheten kan bli snudd på hodet hvis de store internasjonale selskapene får viljen sin. Øyboerne har hørt skrekkhistorier fra plantasjene på Sumatra, der lokalbefolkningen er i stadige konflikter med selskapene.

– Nærmere 15 000 familier over hele Mentawai risikerer å miste alt de eier og har. Kanskje 900 vil få arbeid på plantasjene, men hva vil skje med resten, spør Tatubeket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Palmeoljeplantasjer

Slik ser det ut når palmeoljen inntar regnskogen. Enorme menger tropisk regnskog blir hogd ned for å gjøre rom for plantasjene.

Foto: Gunhild Pauline Baade / Regnskogfondet
Fokus på usunn palmeolje

De siste årene har det her til lands vært et sterkt fokus på hvor usunt det er med palmeolje.

Grunnen er at ifølge forskrift om merking av næringsmidler paragraf 29, kan produsenter bruke generelle ord som vegetabilsk olje eller vegetabilsk fett, uten å oppgi hvilken type det er snakk om.

Derfor har mye av den usunne palmeoljen i matvarer som sjokolade, smør, popkorn og kjeks gått under radaren.

– Jeg synes det er svært uheldig at palmeoljen skjuler seg bak denne betegnelsen. Forbrukerne har krav på å få vite at det er palmeolje i matvarene, har ernæringsprofessor Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo sagt til NRK.no om saken tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordmenns behov ødelegger regnskogen

Mentawai-innbyggere

15 000 familier står i fare for å miste alt de eier, og bli sendt inn i fattigdom før første gang.

Foto: Gunhild Pauline Baade / Regnskogfondet

Palmeolje er en av de billigste oljene i verden, og Vestens behov er stadig økende. I 2009 ble det produsert 20,9 millioner tonn palmeolje i Indonesia alene.

Norske selskapers behov for den usunne oljen er en direkte årsak til ødeleggelsene av regnskogen flere steder i verden.

– Vi håper at nordmenn tenker over konsekvensene. At jo flere produkter av palmeolje som produseres av palmeolje og konsumeres, jo mer lider vi. Vi håper derfor at det er mulig å finne en erstatning for palmeolje, slik at folk her slipper å lide i fremtiden, sier Tatebburuk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)