Denne uken inviterte Kjøtt- og Fjørbransjens Servicekontor til noe så spesielt som Norgesmesterskap i kjøttprodukter.
Rundt 530 kjøttprodukter fra 46 forskjellige bedrifter ble vurdert, og til slutt ble beste kjøttprodukter i seks kategorier kåret. Her er vinnerne:
- Grill: Gilde rødvinsmarinert fårefilet, Nortura SA
- Kake: Kjøttkaker, Skjåk Turistheim – Skeid Kro AS
- Pølse: Chilipølse, Jens Eide AS
- Pålegg: Pragerskinke, Pers Kjøkken AS
- Spekemat: Speket og marinert lammelår, Tind Spekevarer AS
- Stek: Lammestek, stekt m/sjy, Spis Grilstad
Uenig med dommerne om hva som er landets beste kjøtt? Del din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.
– Det beste du får
– Det aller meste vi testet var bra, men produktene som vant ga en smaksopplevelse over forventningene. Det er det beste kjøttet du får akkurat nå, sier Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Teigen er med på grillandslaget og var en av dommerne under kåringen av landets beste kjøtt.
I flere dager satt Teigen og hans dommerkolleger og smakte seg gjennom kjøtt fra hele landet. Selve testingen minner faktisk mye om vinsmaking - godsakene skal nemlig spyttes ut.
– Det gjelder å tygge, smake og spytte. Vi kan ikke svelge alt kjøttet – da hadde vi rett og slett ikke kommet oss gjennom dagen, sier Teigen.
- Les også landslagskokkens tips til grillglade nordmenn: «De aller fleste griller feil»
Viktigst av alt: Smaken
Alle produktene ble blindtestet, slik at både store aktører og små lokale bedrifter konkurrerer side om side.
– Hva ser dere etter i et godt kjøttprodukt?
– Som i alle andre matkonkurranser, er det smaken som er viktigst. Kjøttet må smake godt, sier Teigen og legger til at utseende heller ikke er uvesentlig.
– Vi «spiser» jo litt med øyet, så det er viktig at produktet har et delikat utseende, sier Teigen.
I tillegg blir blant annet konsistens og lukt tatt med i betraktningen.
Lite innovasjon
Blant årets kjøttprodukter, var det noen nye smakskombinasjoner. Men den store innovasjonen uteble.
– Det kommer stadig nye smaker, men i denne bransjen kommer de største innovasjonene på pakningstypene. For eksempel nye emballasjer, størrelser på pakninger som er mer tilpasset forbrukerne, sier Teigen.
Og uten den store innovasjonen på smaksfronten, er det ikke uvanlig at det er de gamle, gode smakskombinasjonene som gjør det best i konkurransen.
– Det er de trygge og tradisjonelle produktene som alltid scorer høyt. Produktene er rett og slett veldig bra, sier Teigen.
Om mesterskapet
NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter og arrangeres av Kjøtt- og Fjørbransjens Servicekontor. I tillegg til de seks NM-vinnerne, ble det delt ut en rekke medaljer i forskjellige kjøttkategorier.
- MATTILSYNET ADVARER: «Denne typen grillmat er usunt, ingen tvil om det»