NRK Meny

– Her er Norges beste kjøtt

Seks kjøttprodukter er blitt kåret til landets beste.

Tind kjøtt

Denne uken ble landets beste kjøttvarer kåret. I klassen for beste spekemat gikk speket og marinert lammelår fra Tind Spekevarer helt til topps.

Foto: Tind

Artikkelen er flere år gammel.

Denne uken inviterte Kjøtt- og Fjørbransjens Servicekontor til noe så spesielt som Norgesmesterskap i kjøttprodukter.

Rundt 530 kjøttprodukter fra 46 forskjellige bedrifter ble vurdert, og til slutt ble beste kjøttprodukter i seks kategorier kåret. Her er vinnerne:

  • Grill: Gilde rødvinsmarinert fårefilet, Nortura SA
  • Kake: Kjøttkaker, Skjåk Turistheim – Skeid Kro AS
  • Pølse: Chilipølse, Jens Eide AS
  • Pålegg: Pragerskinke, Pers Kjøkken AS
  • Spekemat: Speket og marinert lammelår, Tind Spekevarer AS
  • Stek: Lammestek, stekt m/sjy, Spis Grilstad

Uenig med dommerne om hva som er landets beste kjøtt? Del din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

– Det beste du får

Bjørn Tore Teigen

Bjørn Tore Teigen fra det norske grillandslaget var en av dommerne i årets NM i kjøttprodukter.

Foto: Karina Jørgensen

– Det aller meste vi testet var bra, men produktene som vant ga en smaksopplevelse over forventningene. Det er det beste kjøttet du får akkurat nå, sier Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Teigen er med på grillandslaget og var en av dommerne under kåringen av landets beste kjøtt.

I flere dager satt Teigen og hans dommerkolleger og smakte seg gjennom kjøtt fra hele landet. Selve testingen minner faktisk mye om vinsmaking - godsakene skal nemlig spyttes ut.

– Det gjelder å tygge, smake og spytte. Vi kan ikke svelge alt kjøttet – da hadde vi rett og slett ikke kommet oss gjennom dagen, sier Teigen.

Viktigst av alt: Smaken

Alle produktene ble blindtestet, slik at både store aktører og små lokale bedrifter konkurrerer side om side.

– Hva ser dere etter i et godt kjøttprodukt?

– Som i alle andre matkonkurranser, er det smaken som er viktigst. Kjøttet må smake godt, sier Teigen og legger til at utseende heller ikke er uvesentlig.

– Vi «spiser» jo litt med øyet, så det er viktig at produktet har et delikat utseende, sier Teigen.

I tillegg blir blant annet konsistens og lukt tatt med i betraktningen.

Deilig mat

Noen av matvarene som ble vurdert under årets NM i kjøttprodukter.

Foto: Svein-Erik Eide, KLF

Lite innovasjon

Blant årets kjøttprodukter, var det noen nye smakskombinasjoner. Men den store innovasjonen uteble.

– Det kommer stadig nye smaker, men i denne bransjen kommer de største innovasjonene på pakningstypene. For eksempel nye emballasjer, størrelser på pakninger som er mer tilpasset forbrukerne, sier Teigen.

Og uten den store innovasjonen på smaksfronten, er det ikke uvanlig at det er de gamle, gode smakskombinasjonene som gjør det best i konkurransen.

– Det er de trygge og tradisjonelle produktene som alltid scorer høyt. Produktene er rett og slett veldig bra, sier Teigen.

Om mesterskapet

NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter og arrangeres av Kjøtt- og Fjørbransjens Servicekontor. I tillegg til de seks NM-vinnerne, ble det delt ut en rekke medaljer i forskjellige kjøttkategorier.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.