NRK Meny
Normal

– Noen kosttilskudd kan være helsefarlige

Noen kosttilskudd og energidrikker inneholder stoffer som kan gi negativ helseeffekt, viser ny undersøkelse. Snart kommer nye og strengere regler for innholdet.

C-vitaminer

Vitenskapskomiteen har foreløpig funnet fem stoffer i kosttilskudd som i visse konsentrasjoner kan påvirke helsa negativt. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvert år kjøper vi kosttilskudd for mer enn to milliarder kroner. Noen av produktene kan inneholde stoffer som er helseskadelig, men det finnes ingen godkjenningsordning.

Reglene for innholdet skal nå bli enklere og mer oversiktlige for både forbrukere og bransjen. Derfor har Mattilsynet bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å vurdere risikoen ved 44 ulike kjemiske stoffer som brukes i kosttilskudd, energidrikker og sportsprodukter.

Fredag fikk de første 12 stoffene sin "dom". På det norske markedet finnes fem av dem i så sterke doser at de kan utgjøre en risiko for negative helseeffekter for visse aldersgrupper og drikkemønstre.

Stoffene som peker seg negativt ut i VKMs risikovurdering er koffein og taurin som finnes i både kosttilskudd og energidrikker, samt L-cystin, L-Karnitin og L-Karnitin-L-tartrat i kosttilskudd.

Symptomene som omtales er mage-tarmproblemer, uro, nervøsitet, hjertebank, søvnvansker og negative effekter på hjerte og nervesystem.

De individuelle variasjonene er store når det gjelder effekten av koffein. Her peker kosttilskuddene seg mest negativt ut. Ifølge Vitenskapskomiteen kan koffeinet også ha innvirkning på vekten hos nyfødte, men her trengs det mer forskning.

Se detaljer om resultatene hos VKM her.

Ikke vitaminer og mineraler

Noen av de aktuelle kjemikaliene dannes naturlig i kroppen, mens andre finnes i planter og mat. Vitenskapskomiteen har undersøkt hva som skjer i kroppen når stoffene inntas i ren form, men har ikke vurdert kosttilskuddene som sådan. Produktenes eventuelle positive helseeffekter omfattes ikke av VKMs vurdering.

Risikovurderingen omfatter heller ikke vitaminer og mineraler, som også er viktige ingredienser i mange kosttilskudd.

I løpet av neste år skal Vitenskapskomiteen legge fram risikovurdering av ytterligere 32 stoffer som brukes i kosttilskudd og energidrikker.

Mattilsynet regner med at et nytt regelverk om innholdet i slike produkter blir sendt ut på høring før sommeren.

Les også:

– Kjøp i Norge

Merethe Steen

Mattilsynets seksjonssjef Merethe Steen jobber nå med et nytt regelverk for innholdet i kosttilskudd.

Foto: Tor Risberg / NRK

Alt tyder på reglene blir strenge for hvilke doser av de aktuelle stoffene som kan benyttes i kosttilskudd på det norske markedet.

Men det blir fortsatt fritt fram for forbrukere som velger å kjøpe fra utenlandske nettbutikker til eget bruk, så lenge stoffene ikke er ulovlige.

– Vi har bedt om disse risikovurderingene for å beskytte norske forbrukere, sier Mattilsynets seksjonssjef Merethe Steen.

– Har du et balansert kosthold, trenger du ikke kosttilskudd. Men de som likevel velger å bruke dette, bør kjøpe produktene i Norge og være ekstra oppmerksom på innholdet, sier hun til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.