Hopp til innhold

– Nå er tåteflaskene trygge

Alt tyder på at du trygt kan kjøpe tåteflasker uten å frykte det forbudte stoffet bisfenol A. Men en undersøkelse fra Mattilsynet viser at miljøgiften fortsatt finnes i noen hermetikkbokser, tuber og skrulokk.

Barn med tåteflaske

Ingen av tåteflaskene som er undersøkt av Mattilsynet inneholder bisfenol A.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Siden juli 2011 er det forbudt å bruke bisfenol A (BPA) i produksjonen av tåteflasker.

En urovekkende europeisk undersøkelse året etter viste at flere tåteflasker inneholdt miljøgiften BPA til tross for forbudet, og at mange tåteflasker laget av erstatningsmaterialer inneholdt en rekke andre helseskadelige stoffer.

For å sjekke om forbudet mot BPA overholdes, har Mattilsynet nå tatt prøver av en rekke produkter på det norske markedet.

Ingen av de syv tåteflaskene og seks tutekoppene som er undersøkt inneholder BPA. Testen tyder dermed på at forbudet er effektivt.

Hermetikk og skrulokk

Men i ni hermetikkprodukter og skrulokk fant Mattilsynet små mengder BPA. I slike produkter er dette ikke forbudt, ettersom innholdet ikke overskrider grensen for det som anses som trygt.

Julie Tesdal Håland

Rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet er fornøyd med at testen ikke fant bisfenol A i noen av tåteflaskene.

Foto: Mattilsynet

– Selv om hele mengden av bisfenol A skulle komme over i maten, ville mengden fortsatt være innenfor grenseverdien som er satt for plastmaterialer. Mattilsynet vurderer denne grenseverdien som trygg, sier Mattilsynets rådgiver Julie Tesdal Håland i en kommentar på etatens hjemmeside.

Helseskade

BPA brukes i produksjonen av den harde plasten polykarbonat i blant annet matemballasje og brusflasker. Inntil sommeren for to år siden ble det også brukt i tåteflasker.

Stoffet kan dessuten være en del av epoksylakken i hermetikkbokser og skrulokk til glass.

BPA kan skade øynene og være irriterende for luftveiene. Stoffet er også allergifremkallende ved hudkontakt, og kan skade evnen til å få barn. Det kan også være hormonforstyrrende, og er skadelig for livet i vann.

Mattilsynets undersøkelse omfatter også det kreftfremkallende stoffet epiklorhydrin, som brukes sammen med BPA i produksjonen av lakk på innsiden av hermetikkbokser og skrulokk. Dette stoffet ble ikke funnet i noen av prøvene.

Analysene er utført av det danske Fødevareinstituttet for Mattilsynet i Norge. Dette ble testresultatet:

  • Hermetikk og beger: To funn av BPA i syv prøver
  • Tuber: Fire funn i syv prøver
  • Skrulokk: Tre funn i syv prøver
  • Tåteflasker: Ingen funn i syv prøver
  • Tutekopper: Ingen funn i seks prøver

LES OGSÅ: - Bisfenol A skader sædkvaliteten

Fiskeboller med BPA

Tidligere i år viste NRKs test av hermetikk at fire av seks produkter inneholder BPA. Fiskeboller kom dårligst ut i testen .

Våre to testpersoner fikk påvist store mengder av det hormonpåvirkende plastkjemikaliet etter ha spist utelukkende hermetisk mat i to dager .

– Bisfenol A hører ikke hjemme i menneskeføde , sa Forbrukerrådets direktør Randi Flesland etter NRK-testen. Hun tar til orde for totalforbud mot stoffet i all matemballasje i Norge.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)