Hopp til innhold

– Mobbet vekk fra jobben

Leonico Ulloa klagde på lønna ved fiskeoljefabrikken i Peru. Det kostet ham jobben, viser e-poster NRK sitter på.

Leonico Ulloa

Leonico Ulloa ble mobbet vekk fra jobben, etter at han klaget på lønna.

Foto: NRK

NRK Forbrukerinspektørene sitter på e-poster som viser at administrerende direktør i Copeinca, selskapet med norske interesser, mobbet en av sine ansatte bort fra jobben.

Leonicio Ulloa hadde jobbet fire år i Copeincas fiskeoljefabrikk i Chimbote i Peru, hvor han hadde ansvar for å levere utstyr til selskapets fiskefartøy, da problemene startet. I januar i fjor ble han utnevnt til årets arbeider på fabrikken.

Men så oppdaget han at han ikke hadde samme lønn som sine kolleger i logistikkavdelingen. Han klaget da til ledelsen.

Ble sagt opp

Resultatet var at han ble sagt opp, som en del av Copeincas plan for nedskjæring og effektivisering.

Ulloa nektet imidlertid å gå med på oppsigelsen hvis han ikke fikk betalt samme lønn som de andre i oppsigelsestiden.

– Da begynte de å sjikanere meg. De ble fiendtlige mot meg. Jeg mistet e-postkontoen, jeg ble fratatt telefonbruk, sier Ulloa.

Han ga seg imidlertid ikke så lett. Gjennom sitt kjennskap i bedriften fikk han dokumentasjon i form av e-poster som viste at ledelsen hadde en plan for hvordan de skulle kvitte seg med den brysomme arbeideren.

E-poster med mobbeplan

Forbrukerinspektørene (FBI) har fått tilgang på e-postene. De er mellom Copeincas personalavdeling og administrerende direktør i selskapet, Pablo Trapunsky. I korrespondansen konkluderer Trapunsky til slutt med følgende:

«Ifølge det som ble bestemt under et møte med vår HR-avdeling i dag, følger vi denne behandlingsprosedyre med denne herren:

- Vi overfører ham til et anlegg som ikke er i drift.

- Han skal få irrelevante oppgaver slik at han kjeder seg.

- Vi må gi ham litt ansvar.

- En gang i måneden besøker vi ham og spør om han er villig til å signere.»

– Da jeg leste mailene, følte jeg meg forsvarsløs. Jeg visste ikke hvem jeg kunne spørre om hjelp, sier Ulluoa.

Beskyldt for tyveri

Tre måneder senere, i juli 2010, blir Ulloa plutselig hentet av politiet mens han er på vakt hos Copeinca. Det har skjedd et tyveri i avdelingen, og han blir anklaget for å stå bak.

Ulloa får umiddelbart sparken. Men senere på sommeren offentliggjør politiet i Chimbote en rapport der de konkluderer med at det ikke finnes bevis for at Ulloa var delaktig i tyveriet.

Copeinca endret ikke mening av den grunn. I dag kjemper Ulloa i retten for å få tilbake jobben i Copeinca.

– Jeg ble sparket uten erstatning, og jeg har ikke jobb. Jeg føler at alt er håpløst, vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har rettsaker, men ingen jobb, sier Leoncio Ulloa.

– Så enkelt som det

Pablo Trapunsky

Administrerende direktør Trapunsky holder fast ved at den ansatte var involvert i et tyveri.

Foto: NRK

FBI legger i et intervju med administrerende direktør Trapunsky fram saken om Ulloa og e-postene.

– Er dette normalt i Copeinca?

- Denne personen ble bedt om å forlate selskapet fordi han ikke hadde riktig holdning. Han var involvert i et tyveri. Men vi kunne ikke bevise det. Han kan ikke jobbe mer for selskapet før vi har fått en rapport fra politiet som sier om han er skyldig eller uskyldig, sier Trapunsky.

- Vi har faktisk rapporten fra politiet som bekrefter at det ikke fantes grunnlag for disse beskyldningene mot denne mannen?

- Vel, det var jo hovedsakelig basert på uttalelser fra hans kolleger – noen av de han jobbet sammen med. Og siden vi ikke hadde bevis, forhandlet vi med mannen, om hans avgang i selskapet. Så enkelt som det, konkluderer Copeincas administrerende direktør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)