NRK Meny
Normal

– Mer sex gir bedre sæd

Én utløsning om dagen øker sjansene for å få partneren gravid, hevder australske forskere.

Sæd
Foto: Aksel Øye / SCANPIX DANMARK

 

Par som sliter med å få barn har tidligere fått anbefalt å avstå fra sex i noen dager før man unnfangelsen. Dette for å prøve øke spermkvaliteten.

Men daglig sex kan være bedre, i følge forskere ved universitetet i Sydney.

LES OGSÅ: Hvorfor har vi sex?

- Fokus på kvalitet

De australske forskerne ba 42 menn om å ejakulere hver dag i én uke. Deretter skulle de avstå fra ejakulasjon i tre dager. Daglig utløsninig viste seg å gi bedre kvalitet for 37 av 42 menn.

– Tidligere har fokus vært på antall sædceller i stedet for kvaliteten, sier Trine Haugen, professor i biomedinsk analyse ved Høgskolen i Oslo.

Sæd

En enkelt sæduttømming hos et menneske inneholder 2-5 ml sædvæske.

Foto: Public domain lisens, Wikipedia

Det er sædcellenes bevegelse og utseende man vanligvis ser på, mens de australske forskerne har sett på DNA og eventuelle skader i forbindelse med lagring.

– Vi ser ikke på DNA, da det ikke finnes noen standarisert måte å gjøre det på, sier Haugen.

LES OGSÅ: Han får ikke orgasme

Ingen anbefalinger

Haugen vil imidlertid ikke komme med noen anbefalinger knyttet til den nye forskningen.

– Jeg tror ikke at man skal ha noen anbefalinger i det hele tatt. Det kommer an på utgangspunktet. Har man et bra antall, kan det være gunstigere med hyppig sex, sier hun.

Er du i tvil om antall og kvalitet på din sæd, kan fastlegen din henvise deg til et sædlaboratorium.

LES OGSÅ: - Gamle har også sex

LES OGSÅ: Slik har du sikker sex

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.