Ernæringsbiolog Lise von Krogh.
Foto: Solveig HusøyMarsipan lages av melis, eggehvite og mandler. Og det er nettopp mandlene som gjør at marsipan kan være bedre for deg enn en del annet juleknask.
– Alt med måte, men marsipan er absolutt det ikke verste du kan spise i julen. Sammenlignet med sjokolade, seigmenn, julekaker og slikt så er marsipan gjerne et bedre valg, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh til NRK.
- Les også:
Skal du velge den marsipanen som er minst «usunn», så går du for den med mest mandler og minst sukker.
Foto: Maria Elsness / NRKEnkelt å sjekke
Det er jo gjerne ikke krise å få i seg litt usunn mat i julen. Men det kan være greit å vite hvor sunn julematen egentlig er. Og det kan være greit å vite at du ikke bare får i deg sukker.
Marsipan inneholder ikke nødvendigvis færre kalorier enn annet julegodt. Men fordi marsipanen inneholder mandler og ikke bare sukker, så vil den også inneholde en del næringsstoffer.
Det er stor forskjell på hvor mye mandler og sukker det er i marsipanen i butikken. Sjekk på pakka!
Foto: Maria Elsness / NRK– Marsipan gir deg næringsstoffer fra mandlene, blant annet sunne fettsyrer, vitamin E, vitamin B2, magnesium, sink og kobber samt litt fiber. Spiser du 50 gram marsipan med 70 prosent mandler, så får du faktisk dekket hele dagsbehovet for vitamin E, forteller Lise von Krogh.
– Men sammenligner du marsipan med klementiner og naturelle nøtter som vi også finner på julebordet, så trekker selvsagt disse det lengste sunnhetsstrået. For marsipan inneholder jo en del sukker, fortsetter hun.
For å finne ut hvor sunn favorittmarsipanen din egentlig er, finnes det en meget enkel metode:
Rett og slett å sjekke på pakningen hvor mange prosent mandler marsipanen inneholder.
– Skal du velge den marsipanen som er minst «usunn», så går du for den med mest mandler og minst sukker, råder eksperten.
Ernæringsbiologen forteller at det er stor forskjell på hvor mye mandler det er i marsipanen i butikken.
– Du kan få tak i marsipan med hele 50 prosent mandler, og 40 prosent sukker. Men du finner også marsipan med bare rundt 20 prosent mandler – og hele 70 prosent sukker, sier hun.
- Les også:
Hjemmelaget marsipan med 70 prosent mandler
– Jeg synes marsipan med 70 prosent mandler er kjempegod, sier konditor Sverre Sætre.
Foto: Anette Skafjeld / NRKJo mer mandler, jo bedre altså. Men hvor mye mandler kan egentlig marsipanen inneholde før den plutselig ikke er så god lenger?
Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 prosent mandler i oppskriften.
– Jeg synes marsipan med 70 prosent mandler er kjempegod, for den blir ikke så søt. Men tar du i enda mer mandler da, så blir ikke konsistensen på marsipanen så god lenger, sier konditor Sverre Sætre.
– Hvor lenge er hjemmelaget marsipan holdbar?
– Den tørker fort ut, derfor bør du ha den i en pose i kjøleskapet. Da er den holdbar til etter jul, avslutter konditoren.
- Les også: