NRK Meny
Normal

– Mange hvitevarer er feilmerket

Det blir stadig enklere å sjekke energiforbruk når du kjøper hvitevarer. Men i noen butikker er nesten alle varene feilmerket, viser en ny test.

Hvitevarer

Alle utstilte hvitvarer skal ha energimerke godt synlig på utsiden.

Foto: ScanStock

Tre av fire hvitevarer som var utstilt i 60 norske butikker hadde korrekt energimerking. Det er det beste resultatet på flere år, viser NVEs butikkontroll.

Men fortsatt er det mange butikker som merker varene sine feil. Og noen av produktene har ingen merking i det hele tatt. Da risikerer du å kjøpe hvitevarer som bruker mer strøm enn du kanskje tror.

Euronics beste kjede

Butikkene som er kontrollert befinner seg i Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Telemark og Oslo.

Blant kjedebutikkene har Euronics det beste resultatet med 86,5 prosent korrekt merkede produkter.

Lefdal kom dårligst ut med kun 61,8 prosent feilfri merking.

Levanger gjorde det best blant de kommunene der minst to butikker er kontrollert, mens Fauske endte som den dårligste kommunen.

– Skuffende

Energimerking av kjøleskap

Produkter med en grønn pil bruker minst energi, med klasse A+++ som den beste. Merkingen skal også informere om blant annet lydnivå. Dette eksempelet gjelder kjøleskap.

– At store og dominerende aktører som for eksempel Lefdal Storo bare har 21 prosent korrekt merkede produkter, er skuffende, sier Birger Bergesen.

Han er leder for energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Kun 37 av de 178 hvitevarene som var utstilt hos Lefdal Storo var korrekt merket da NVE kom på besøk.

I flesteparten av dem lå energimerket bortgjemt inne i produktet. Kravet er at det skal være korrekt utformet og plassert lett synlig på utsiden.

Lettere å handle energivennlig

Energimerkingen er en obligatorisk ordning for alle europeiske butikker som selger hvitevarer og annen elektronikk.

Merket skal gjøre det enkelt for deg som kunde å velge produkter som sparer energi (og penger) og dermed miljøet.

I bare fem av de 60 butikkene var samtlige utstilte hvitevarer korrekt merket med emblemet godt synlig på utsiden.

Til sammen var 6431 produkter utstilt i de 60 butikkene da kontrollørene meldte sin ankomst.

Skuffet og overrasket

– Dette var et svært skuffende resultat. Her er det snakk om enkle rutiner som butikkene våre skal gjennomføre hver dag, sier direktør Trond Samuelsen i Lefdal Elektromarked til NRK.no.

Han er overrasket over at Lefdal kommer såpass dårlig ut, fordi tidligere undersøkelser har vist det motsatte.

– Det er ingen tvil om at kundene blir stadig mer opptatt av både energiforbruk og produktenes levetid. Vi ser en klar økning i salget av de mest energivennlige produktene. Nå har vi innskjerpet rutinene og rettet opp merkingen i alle butikkene våre, sier Samuelsen.

Tv-apparater neste

I EU må også tv-apparater energimerkes i butikkene. Denne ordningen blir trolig innført her i landet neste år, men flere norske tv-forhandlere har allerede tatt i bruk den nye merkingen.

Denne gangen kontrollerte NVE kun at energimerkene var riktig plassert på utsiden av hvitevarene.

– Det er en mer omfattende prosess å sjekke om bokstavkodene stemmer med virkeligheten. Da må vi ta apparatene inn på laboratorium, forteller NVEs seniorrådgiver Kirsti Hind Fagerlund.

– De gangene vi har gjort dette, viser det seg at omtrent 10 prosent av de kontrollerte hvitevarene hadde feilaktige bokstavkoder, sier hun til NRK.no.

Energimerking er også påbudt ved salg eller utleie av boliger og hytter som er minst 50 kvadratmeter store.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.