Hopp til innhold

– Lettbrusen er ikke friskmeldt

Hvor mye lettbrus er det greit å drikke? Selv om aspartam har fått et nytt trygghetsstempel, er det andre grunner til at stordrikkerne bør begrense inntaket av lettbrus, mener kostholdsekspert Fedon Lindberg.

Lettbrus

Noen eksperter mener at stort inntak av lettbrus øker risikoen for negativ effekt på helsa.

Foto: Maria Elsness / NRK

At lettbrus er sunnere enn vanlig brus, er de fleste eksperter enige om. Men hvor stort daglig inntak som er greit, er det større uenighet om.

Det har vært mest oppmerksomhet rundt det kunstige søtstoffet aspartam, som er 150–200 ganger søtere enn sukker.

I desember kom Vitenskapskomiteen for mattrygghet med en ny risikovurdering av aspartam. De uttrykte ingen bekymring for at stordrikkere av lettbrus skulle få helseskader av det kunstige søtstoffet.

I vinter konkluderte også det europeiske Mattilsynet (EFSA) i en rapport at aspartam er helt trygt. Ifølge EFSA kan en voksen person, avhengig av kroppsvekten, drikke mellom fire og sju liter lettbrus hver dag, før inntaket av aspartam utgjør noen helserisiko.

Kostholdsekspert og indremedisiner Fedon Lindberg mener fokuset på at det er greit å drikke fire–fem liter daglig med tanke på det kunstige søtstoffet gir feil inntrykk av når du bør stoppe å drikke brun lettbrus.

– Et glass om dagen er ikke så farlig. Men når du har drukket fem glass, altså en liter, begynner det å bli problematisk med tanke på syren og koffeinen du tilfører kroppen, sier Lindberg til NRK Puls.

– Syreinntaket er problematisk

Fedon Lindberg med lettbrus

Stort inntak av lettbrus kan øke risikoen for beinskjørhet, mener kostholdsekspert og indremedisiner Fedon Lindberg.

Foto: Camilla Veka / NRK

I tillegg til å være skadelig for tennene, mener Lindberg at syren som lettbrusen inneholder påvirker skjelettet vårt.

– Man får for mye syre i kroppen, og det må balanseres ved at kroppen trekker ut mineraler fra skjelettet.

– På sikt kan dette øke risikoen for beinskjørhet, mener Fedon Lindberg.

Han viser til noen studier som viser en slik sammenheng:

Studie av osteoporose hos unge menn
Studie av osteoporose hos eldre kvinner
Kalsiumutskillelse i urin

Lindberg får støtte av en annen kostholdsrådgiver, Berit Nordstrand.

– Syre i brun brus må nøytraliseres i kroppen. Og da benytter kroppen kalk til å bli kvitt slik syre. Kalken må kroppen hente fra beinbygningen. Derfor kan du drikke deg til beinskjørhet på brus, sier Berit Nordstrand som jobber som overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Avviser risiko for beinskjørhet

Petter Nome direktør

Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen mener det er trygt å drikke minst tre liter lettbrus om dagen.

Foto: Lars Karelius Noer

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen er enig i at det er viktig å pusse tennene hvis man drikker lettbrus. Men han avviser at syren i lettbrusen kan kobles til økt risiko for beinskjørhet.

– Det er forskning som jeg overhodet ikke kjenner til. Men det jeg vet om drikkevarer og beinskjørhet er at øl kan forebygge beinskjørhet, sier Nome.

Folkehelseinstituttets Helle Margrete Meltzer mener at selv om studiene Fedon Lindberg viser til er interessante, så er de for få til å si noe sikkert om hvorvidt lettbrus kan føre til økt risiko for å få beinskjørhet.

Hun legger i stedet vekt på hvordan syre er uheldig for tennene:

– Vi vet at drikkevarer med lav pH, slik som brus og saft, har negativ effekt på tennene, og ødelegger emaljen. Fra et tannhelse-perspektiv er det sterkt ønskelig å redusere inntaket av drikkevarer med pH lavere enn 5.5.

– Brus, saft og nektar har alle en pH på rundt 2–3, sier Meltzer som er avdelingsdirektør ved avdeling for miljøgifter hos Folkehelseinstituttet.

Lettbruslandet

Tone Almenning

Tone Almenning drikker om lag 1,5 liter lettbrus hver dag.

Foto: Lars Karelius Noer

Norge er i dag et stort marked for lettbrus. Vi drikker i snitt 38 liter lettbrus i året, og ikke så rent få drikker mye mye mer. En av dem er Tone Almenning fra Stryn. Hun drikker om lag 1,5 liter Pepsi Max hver dag.

– Jeg drikker det til frokost, jeg drikker det til middag og jeg drikker det til kvelds. Det er fordi det er godt. Det er det eneste som er «drikkenes», sier hun til NRK Puls.

– Tror du at du er avhengig av det?

– Ja det er jeg nok, fordi jeg har jo slutta med det en gang før og det var ikke akkurat behagelig de første dagene, sier hun.

– Hva skjer hvis du slutter å drikke Pepsi Max?

– Da får jeg hodepine.

– Tenker du at det er greit å drikke 1,5 liter om dagen?

– Altså, jeg har dårlig samvittighet for å drikke så mye Pepsi Max som jeg gjør. Jeg burde jo ha kjørt på med vann, sier Tone Almenning.

Koffeinavhengighet

Et stort inntak av brun lettbrus kan føre til koffeinavhengighet, mener Fedon Lindberg. Han kobler hodepinen flere av dem som prøver å slutte snakker om, med koffeinen.

– Da tenker jeg at det mest sannsynlige er snakk om abstinens fra koffein. Det får man også hvis man drikker for mye kaffe og slutter på dagen. Da er det veldig vanlig at man kan få hodepine, sier han.

Petter Nome mener det er altfor lite koffein i brun lettbrus til at det er riktig å si at det er problematisk å drikke en liter om dagen.

– Ved å drikke tre liter om dagen nærmer du deg en grenseverdi for hva som er greit med tanke på koffeininnhold. Men det er ikke farlig eller avhengighetsskapende på noen som helst måte, sier han.

– Koffeinmengden i brun lettbrus er en brøkdel av mengden i kaffe. Vanlig mengde er cirka 15 mg per desiliter, omtrent en fjerdedel av vanlig kaffe. Koffein defineres ikke som et avhengighetsdannende middel av myndighetene, det er også årsaken til at de fleste av oss kan redusere inntaket av koffein i dietten vår uten store vanskeligheter, sier Nome.

– Hva med hodepinen noen snakker om når de prøver å slutte?

Helle Margrethe Meltzer

Fra et tannhelse-perspektiv er det sterkt ønskelig å redusere inntaket av drikkevarer med pH lavere enn 5.5, sier Folkehelseinstituttets avdelingsdirektør Helle Margrete Meltzer.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Sannsynligvis er det en eller annen psykisk reaksjon. Det er litt ugreit å legge fra seg en vane man har hatt lenge, men det er ikke noen stoffer i lettbrusen som skal gi noen abstinenssymptomer enten det er hodepine eller noe annet, sier direktøren for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Foreningen har både de som produserer Pepsi Max og Coca-Cola Zero/light som medlemmer.

Hodepinen

Folkehelseinstituttet går ikke inn i diskusjonen om hvor mye lettbrus som blir problematisk når det gjelder koffein, men mener likevel at hodepinen noen rapporterer om trolig skyldes koffeinmangelen.

– Hodepinen skyldes koffeinabstinens. Dersom kroppen har vent seg til et visst daglig nivå av koffein, får svært mange mennesker hodepine når nivået reduseres, sier Helle Margrethe Meltzer.

For Tone Almenning har Pepsi Max-flaska en naturlig plass i veska når hun skal et sted.

– Hvordan oppleves det når flaska er tom og du ikke er et sted hvor det er lett å få tak i en ny?

– Det er som når du kjører og ser at det er lite diesel på tanken. Du tenker: hvor er nærmeste bensinstasjon?, sier Tone Almenning.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)