– Komplisert å velge miljøvennlig

Mange av de mest energieffektive hvitevarene selges ikke i norske butikker, ifølge Naturvernforbundet. Flere av oppvaskmaskinene og kjøleskapene som bruker minst strøm må du kjøpe på nettet.

Kjøleskap med energimerking

Kjøleskap merket med grønn pil bruker minst energi. Men Naturvernforbundet mener det er forvirrende at klasse A+++ er mye bedre enn de andre.

Foto: Tor Risberg / NRK

Måten å merke energiforbruket på er forvirrende, mener Naturvernforbundet.

– Mange tror at de velger det beste når de kjøper en hvitevare merket med A eller A+. Men slike produkter er ofte bare midt på treet, sier Naturvernforbundets rådgiver Une Aina Bastholm. Hun etterlyser bedre informasjon om merkeordningen.

– Og mange av de mest energismarte modellene selges ikke i de store norske butikkene. De kan bare kjøpes på nettet, sier hun til NRK.no.

Du kan velge mellom fire A-klasser

Energimerket forteller deg hvor mye strøm husholdningsapparatet bruker.

Inntil 2012 var energiklasse A det aller beste resultatet. Da innførte Europa et nytt merkesystem med tre nye energiklasser på toppen av den tidligere A-klassen. Samtidig forsvant de dårligste karakterene på skalaen (E, F, og G).

Hvitevarer merket med A++ og A+++, er nå de mest energivennlige. Nå kan du med andre ord velge mellom fire ulike A-klasser.

Er du opptatt av å spare strøm, bør du altså bruke hvitevarer merket med A og minst to plusstegn. Noen A-merkede hvitevarer bruker tre ganger så mye strøm som den beste kategorien med tre pluss'er.

– Vil ha råd i butikken

Une Aina Bastholm

Det er forvirrende at energimerket A ikke er det mest energivennlige, mener Une Aina Bastholm i Naturvernforbundet.

Foto: Iselin Linstad Hauge

Naturvernforbundet mener at flere av de beste A-produktene burde vært til salgs også i butikklokalene.

– Hvitevarer er jo noe man ikke kjøper hver dag. Mange vil gjerne ha råd fra fagfolk før man bestemmer seg.

– Og eldre kunder foretrekker ofte å kjøpe over disk framfor i nettbutikk. Derfor er det synd at mange av de beste apparatene ikke er stilt ut i lokalene, sier Bastholm.

Hun tror at de mange plusstegnene har gjort valget vanskeligere for folk flest.

– Det er forvirrende at energimerke A ikke er det mest energivennlige, men tvert imot et dårlig valg, sier hun.

– Vi synes det er veldig bra at det finnes en slik merkeordning. Det er viktig at folk benytter seg av den, selv om den altså er forvirrende slik den presenteres i dag.

– Dette er en utfordring til bransjen og myndighetene. Forbrukerne trenger bedre informasjon om merkeskalaen, mener Une Aina Bastholm.

Oversikt på nettet

For å gjøre det enklere å velge hvitevarer med lavt energiforbruk, har Naturvernforbundet lansert nettsiden energismart.no.

Den viser for eksempel at alle de ti beste fryseskapene, og halvparten av de ti beste kjøleskapene, kun selges på nettet hos de store norske elkjedene.

En tilsvarende europeisk søketjeneste bekrefter at flere av de mest energivennlige apparatene ikke er til salgs i norske butikker. EU-kommisjonen er blant dem som står bak dette nettstedet.

– Ikke dårlig utvalg

Direktør Jan Adelsten Røsholm i stiftelsen Elektronikkbransjen

Produsentene vet at kundene er opptatt av miljø og strømforbruk, sier direktør Jan Adelsten Røsholm i Elektronikkbransjen.

Foto: Elektronikkbransjen

– Både kunder og produsenter er opptatt av energiforbruk. For produsentene handler dette blant annet om konkurranse, sier direktør Jan Adelsten Røsholm i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Han er ikke enig i at utvalget av energivennlige hvitevarer er dårlig i Norge.

– De fleste store produsentene av miljøvennlige produkter er representert i norske butikker. Kundene kan velge mellom mange gode apparater, sier han til NRK.no.

– Innlysende system

Røsholm ser poenget i Naturvernforbundets vurdering av merkeordningen. – Men jeg tror ikke det er et stort problem. Merking med bokstaver og farger gjør at kunden får nødvendig informasjon i butikkene. Systemet er ganske innlysende, sier Røsholm.

– A med tre pluss'er ble det nye toppsymbolet fordi produsentene "sprengte" den gamle skalaen. Dette viser at den miljøvennlige teknologien blir stadig bedre.

– Det er viktig at produsentene har noe å strekke seg etter, slik at ikke alle produkter ender opp med det samme resultatet når de faktisk er forskjellige, sier han.

– Hva er det viktigste for kundene når de velger hvitevarer?

– Nordmenn er nok ikke like opptatt av strømforbruk som folk andre steder i Europa, der tilgangen på miljøvennlig og billig strøm og vann er dårligere.

– For norske kunder er hvitevarenes funksjon og design det viktigste, men det betyr slett ikke at miljøhensyn er uten betydning når vi handler. Og det er noe produsentene tar hensyn til, sier Jan Adelsten Røsholm.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)